Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Του Justin Birnbaum

Τον Ιούνιο του 2022, λίγες ημέρες μετά την εναρκτήρια διοργάνωση του LIV Golf στο Λονδίνο, ο Jon Rahm μίλησε στα μέσα ενημέρωσης στο U.S. Open και ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με το νεοσύστατο τουρνουά που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Ενώ είδε πώς το LIV θα μπορούσε να προσελκύσει ορισμένους παίκτες και οπαδούς, είπε στους δημοσιογράφους ότι "δεν ήταν για αυτόν". Παρόλο που τα χρήματα ήταν βασικός παράγοντας για πολλούς αποστάτες, ο Rahm πρόσθεσε ότι τα αστρονομικά ποσά που προσφέρει η LIV στους παίκτες δεν θα τον έπειθαν να εγκαταλείψει το PGA Tour.

"Θα αλλάξει ο τρόπος ζωής μου αν πάρω 400 εκατομμύρια δολάρια; Όχι, καθόλου", είπε ο 29χρονος Ισπανός. "Για να λέμε την αλήθεια, θα μπορούσα να αποσυρθώ αυτή τη στιγμή και με τα χρήματα που έχω βγάλει να ζήσω μια πολύ ευτυχισμένη ζωή και να μην ξαναπαίξω γκολφ. Ποτέ δεν έπαιζα γκολφ για οικονομικούς λόγους. Παίζω για την αγάπη του παιχνιδιού και θέλω να παίζω εναντίον των καλύτερων στον κόσμο. Πάντα με ενδιέφερε η ιστορία και η κληρονομιά, και αυτή τη στιγμή το PGA Tour τα έχει αυτά".

Μέσα σε δυο χρόνια πολλά αλλάζουν. Τον Δεκέμβριο, ο Rahm εμφανίστηκε στο Fox News φορώντας ένα μπουφάν με το σήμα της LIV, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε ο τελευταίος γκόλφερ-σταρ που αποχωρεί από το PGA Tour. Με αυτή την κίνηση ήρθε μια γιγαντιαία αμοιβή που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στη σύντομη ιστορία της LIV. Ο Rahm φέρεται να συμφώνησε για αμοιβή 350 εκατ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, ως προκαταβολή.

Αυτή η επιταγή της LIV ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει τον Rahm στην κατάταξη των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο, από την 28η θέση το 2023 στο Νο. 2 φέτος. Ο δύο φορές νικητής του Major κέρδισε περίπου 218 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes, το υψηλότερο ποσό που έχει κερδίσει ποτέ παίκτης του γκολφ και δεύτερος στη λίστα μόνο μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο (260 εκατ. δολάρια).

Μια δεκαετία στο Top Ten

Διάγραμμα

Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο κέρδισαν συνολικά 1,38 δισ. δολάρια προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων τους τελευταίους 12 μήνες, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η LIV Golf υποστηρίζεται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ύψους 925 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι ιδιοκτήτης αρκετών ομάδων στο εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Αραβικού Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της  ομάδας του Ρονάλντο, Al Nassr. Οι παγκόσμιοι αστέρες του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ (108 εκατ. δολάρια) και Καρίμ Μπενζεμά (106 εκατ. δολάρια) παίζουν επίσης σε ομάδες της Pro League της Σαουδικής Αραβίας που ανήκουν στο PIF, ενώ ο Λιονέλ Μέσι (135 εκατ. δολάρια) έχει υποστηρίξει τη χώρα ως πρεσβευτής τουρισμού.

Οι αριθμοί έχουν γίνει τόσο εξωφρενικά υψηλοί που οι αστέρες του ΝΒΑ, o Λεμπρόν Τζέιμς (128,4 εκατ. δολάρια) και o Γιάννης Αντετοκούνμπο (111 εκατ. δολάρια) αστειεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για... τις δικές τους συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία. Έκαστος από τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2024 κέρδισε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια -για πρώτη φορά στην ιστορία της λίστας του Forbes- ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό -8 αθλητές- το 2023. Συνδυαστικά, οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο κέρδισαν περίπου 1,38 δισ. δολάρια προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι αμοιβές από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι διαφημιστικές συμφωνίες  έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα των αθλητών εδώ και χρόνια. Ο Λεμπρόν, ο Αντετοκούνμπο και ο Στίβεν Κάρι έχουν υπογράψει ο καθένας τους τεράστια συμβόλαια στο ΝΒΑ και έχουν αναπτύξει 'χαρτοφυλάκια" διαφημίσεων που τους αποφέρουν περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια ετησίως. Με περίπου 80 εκατ. δολάρια να προέρχονται από τη δράση του εκτός γηπέδου, ο Λεμπρόν είναι ο πιο επιτυχημένος στον διαφημιστικό τομέα μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ο quarterback των Baltimore Ravens, Lamar Jackson, με έσοδα 100,5 εκατ. δολάρια, αν και είναι σημαντικά λιγότερο δραστήριος εκτός γηπέδου. Αντίθετα, ο Jackson εντάσσεται στους καλύτερα αμειβόμενους του αθλητικού κόσμου χάρη στην πενταετή επέκταση του συμβολαίου του που υπέγραψε τον Μάιο έναντι 260 εκατ. δολαρίων. 

Top-10


1. Κριστιάνο Ρονάλντο - $260 εκατ.

Εντός γηπέδου: 200 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 60 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Πορτογάλος | Σπορ: Ποδόσφαιρο | Ηλικία: 39

Οι συνολικές απολαβές του Ρονάλντο ύψους 260 εκατ. δολαρίων αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για ποδοσφαιριστή και τον φέρνουν στο Νο1 των πιο καλοπληρωμένων αθλητών στον κόσμο για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Η ετήσια αμοιβή του από την ποδοσφαιρική ομάδα της Al Nassr φτάνει τα 200 εκατ. δολάρια. Ο 39χρονος επιθετικός είναι πρώτος σκόρερ στη Saudo Pro League με 33 γκολ και κέρδισε τον τίτλο του "Παίκτη του μήνα" τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο. Παραμένει πολύτιμος και για τους χορηγούς του, όπως το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και η εφαρμογή γυμναστικής Erakulis, χάρη στα 629 εκατομμύρια followers στο Instagram. Έχει συμφωνίες επίσης με τη Nike, τη Herbalife, την Clear Haircare και, πιο πρόσφατα, την Whoop. 

2. Jon Rahm- $218 εκατ.

Εντός γηπέδου: 198 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 20 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Ισπανός | Σπορ: Γκολφ | Ηλικία: 29

Η απόφαση του Rahm να ενταχθεί στο LIV Golf τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα, ακόμη και εκτός της αμοιβής των 350 εκατ. δολαρίων που έλαβε για να ενταχθεί στο tour που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Αν και ο Ισπανός δεν έχει κερδίσει ακόμη κάποια διοργάνωση της LIV, έχει ήδη κερδίσει 6,6 εκατομμύρια δολάρια από επτά τουρνουά το 2024, γεγονός που θα τον τοποθετούσε στην έκτη θέση της επίσημης λίστας χρημάτων του PGA Tour για τη φετινή σεζόν (από τις 13 Μαΐου). Ο Rahm επιλέχθηκε επίσης να γίνει αρχηγός της 13ης ομάδας του LIV, της Legion XIII, ένας τίτλος που παραδοσιακά συνοδεύεται από ένα μερίδιο μετοχών της τάξης του 25% στα franchises του πρωταθλήματος.

3. Lionel Messi - $135 εκατ.

Εντός γηπέδου: 65 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 70 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Αργεντινός | Σπορ: Ποδόσφαιρο | Ηλικία: 36

Η άφιξη του Μέσι στο Μαϊάμι ήταν καταλυτική για τη νέα του ομάδα. Η Ιντερ Μαϊάμι αύξησε τις πωλήσεις εισιτηρίων, διοργάνωσε μια πρωτοποριακή παγκόσμια περιοδεία προετοιμασίας και πρόσθεσε μια σειρά από προσοδοφόρες χορηγίες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη Royal Caribbean, την πιο πολύτιμη συμφωνία για διαφήμιση σε φανέλας στην ιστορία του MLS. Το Forbes εκτιμά ότι η Ίντερ Μαϊάμι είναι πλέον η δεύτερη πιο πολύτιμη ομάδα στο Major League Soccer με 1,03 δισ. δολάρια και ο σύλλογος αναμένει να αυξήσει τα έσοδα από 118 εκατ. δολάρια το 2023 σε περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια φέτος. Στο μεταξύ, ο οκτώ φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας έχει πετύχει 10 γκολ στα πρώτα εννέα παιχνίδια του φέτος και πρόσφατα έγινε ο πρώτος παίκτης του MLS που έβγαλε πέντε ασίστ σε ένα παιχνίδι. Εκτός γηπέδου, ο Μέσι πρόσθεσε τη Lowe's σε μια ομάδα χορηγών που περιλαμβάνει την Adidas, την Apple και την Konami. Φέρεται επίσης να συνεργάζεται με τον κατασκευαστή του White Claw, Hard Seltzer για να λανσάρει το δικό του αθλητικό ποτό αυτό το καλοκαίρι.

4. LeBron James - $128,2 εκατ.

Εντός γηπέδου: 48,2 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 80 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Αμερικανός | Σπορ: Μπάσκετ | Ηλικία: 39

Το μέλλον του Τζέιμς με τους Λος Άντζελες Λέικερς αποτελεί αντικείμενο μεγάλων εικασιών μετά από άλλη μια απογοητευτική πορεία στα πλέι-οφ. Ο τετράκις MVP έχει οψιόν 51,4 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομάδα, σύμφωνα με το Spotrac, αλλά έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία να παίξει με τον μεγαλύτερο γιο του, τον Μπρόνι, ο οποίος δήλωσε συμμετοχή στα ντραφτ του ΝΒΑ. Εν τω μεταξύ, ο Τζέιμς θα κάνει πιθανότατα την τελευταία του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η ομάδα των ΗΠΑ στοχεύει στην κατάκτηση του χρυσού στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Και καθώς σκέφτεται τη ζωή μετά το ΝΒΑ, ο Τζέιμς πρόσθεσε μια συνεργασία με την DraftKings τον Ιανουάριο και ο ίδιος προστέθηκε σε μια σειρά διασημοτήτων που επενδύουν στο νέο εμπορικό εγχείρημα στον κόσμο του γκολφ, την PGA Tour Enterprises.

5. Giannis Antetokounmpo - $111 εκατ.

Εντός γηπέδου: 46 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 65 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Έλληνας | Σπορ: Μπάσκετ | Ηλικία: 29

Ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης από τον τραυματισμό του στην αριστερή γάμπα, στο τέλος μιας δύσκολης σεζόν για τον σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, που στιγματίστηκε από την αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν, ενώ η ομάδα του αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ. Εκτός γηπέδου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εγκαινίασε μια εταιρεία παραγωγής τον Ιανουάριο, πρόσθεσε μια συνεργασία με το αναψυκτικό Starry της Pepsi τον Φεβρουάριο και θα έχει το έκτο του υπογεγραμμένο αθλητικό παπούτσι με τη Nike στα τέλη του 2024.

6. Kylian Mbappé - $110 εκατ.

Εντός γηπέδου: 90 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 20 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Γάλλος | Σπορ: Ποδόσφαιρο | Ηλικία: 25

Η επικείμενη αποχώρηση του Mbappé από την Παρί Σεν Ζερμέν θα βάλει τέλος στο πείραμα της γαλλικής ομάδας με την υπερ-ομάδα των 1,3 δισ. δολαρίων, καθώς ο 25χρονος Γάλλος σούπερ σταρ αναμένεται να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο και να ενταχθεί με τη νέα σεζόν στη ισπανική  Ρεάλ Μαδρίτης. Παρά τα 6 πρωταθλήματα της Ligue1 που πήρε, το τρόπαιο του Champions Legue δεν ήρθε. Ο Mbappé παραμένει πολύ ενεργός εκτός ποδοσφαίρου. Δημιούργησε μια εταιρεία παραγωγής το 2022, η οποία συνεργάστηκε με το NBA, ενώ έχει συμφωνίες με τη Nike, τη Hublot και την Oakley.

7. Neymar - $108 εκατ.

Εντός γηπέδου: 80 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 28 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Βραζιλιάνος | Σπορ: Ποδόσφαιρο | Ηλικία: 32

Για να δελεαστεί να ενταχθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας Al Hilal πέρυσι, ο Νεϊμάρ φέρεται να έλαβε ένα πλουσιοπάροχο πακέτο: πρόσβαση σε ιδιωτικό τζετ, πολυτελή αυτοκίνητα και μια πλήρως εξοπλισμένη έπαυλη. Αλλά η ποδοσφαρική του θητεία στην Al Hilal ξεκίνησε άσχημα. Τον Οκτώβριο, ενώ έπαιζε σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Βραζιλιάνος σταρ υπέστη ρήξη χιαστού, τερματίζοντας τη σεζόν του με μόλις πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα Saudi Pro League και στο AFC Champions League. Αυτό δεν εμπόδισε τον Νεϊμάρ να υπογράψει νέες διαφημιστικές συμφωνίες. Μετά τον τραυματισμό του, πρόσθεσε τη Skims στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ συνεργάστηκε με την Puma και τη Fun Brands για να δημιουργήσει τη δική του σειρά κοκτέιλ και mocktails.

8. Karim Benzema - $106 εκατ.

Εντός γηπέδου: 100 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 6 εκατ. δολάρια | Υπηκότητα: Γάλλος | Σπορ: Ποδόσφαιρο | Ηλικία: 36

Ο Μπενζεμά, ο οποίος κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα το 2022, έφυγε πέρυσι από τη Ρεάλ Μαδρίτης ως ελεύθερος και εντάχθηκε στη σαουδαραβική Al Ittihad. "Ως μουσουλμάνος, όταν βρίσκεσαι στη Μέκκα νιώθεις γαλήνη", δήλωσε σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στους προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη μετακίνηση. Στην πρώτη του χρονιά στην Al Ittihad ταλαιπωρήθηκε από ζήτηματα υγεία και γι' αυτό επέστρεψε στην κλινική τη Ρεάλ Μαδρίτης, υπό την επίβλεψη του πρώην γιατρού του στην Ισπανία.

9. Stephen Curry - $102 εκατ.

Εντός γηπέδου: 52 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 50 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Αμερικανός | Σπορ: Μπάσκετ | Ηλικία: 36

Ο Curry είναι πρώτος στα τρίποντα στο ΝΒΑ με 357 εύστοχα τη φετινή σεζόν και κέρδισε μια θέση στο Ολυμπιακό ρόστερ της ομάδας των ΗΠΑ γι' αυτό το καλοκαίρι. Είναι δύναμη και εκτός γηπέδου, υπογράφοντας πέρυσι νέα συμφωνία με την Under Armour που θα διαρκέσει μέχρι τη συνταξιοδότησή του, αφού θα αμοιφθεί με μετοχές αξίας 75 εκατ. δολαρίων που θα καταβληθούν σε ισόποσες δόσεις μεταξύ 2029 και 2034. Ο Curry συμπρωταγωνιστεί επίσης σε ένα  ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί προσεχώς.

10. Lamar Jackson - $100.5 εκατ.

Εντός γηπέδου: 98,5 εκατ. δολάρια | Εκτός γηπέδου: 2 εκατ. δολάρια | Υπηκοότητα: Αμερικανός | Σπορ: Αμερικάνικο ποδόσφαιρο | Ηλικία: 27

Ο Lamar Jackson μπήκε στη δεκάδα χάρη στο μπόνους των 72,5 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε με το νέο του συμβόλαιο με τους Baltimore Ravens πέρυσι, το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ως ατζέντης του. Ο 27χρονος quarterback κέρδισε το δεύτερο βραβείο του MVP του NFL, αφού οδήγησε τους Ravens σε ρεκόρ 13-4 και στην κατάκτηση του τίτλου της AFC Central Division. Εκτός γηπέδου, ο Τζάκσον συνεργάζεται με την Oakley και την StatusPro, κατασκευαστές του βιντεοπαιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας NFL Pro Era. Είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας σειράς επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια εταιρεία παραγωγής, μια δισκογραφική εταιρεία και μια σειρά ρούχων με την ονομασία Era 8.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.