Του Chase Peterson-Withorne
Η χρονιά ήταν εξαιρετική χρονιά για τους μεγιστάνες. Το Forbes διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως για το 2024 έχει ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 2.781. Που θα πει 141 περισσότεροι από ό,τι το 2023 και 26 περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ, του 2021. Οι κροίσοι είναι επίσης πλουσιότεροι από ποτέ, με τη συνολική τους αξία να φτάνει τα 14,2 τρισ. δολάρια - 2 τρισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι μόλις πέρυσι και 1,1 τρισ. δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης είχε σημειωθεί το 2021.
Ένα ακόμη ρεκόρ σημειώνεται στην κατηγορία των ατόμων που η περιουσία του ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Σε αυτή την ελίτ ανήκουν φέτος 14 κροίσοι που αξίζουν συνολικά 2 τρισ. δολάρια, επίδοση που σημαίνει ότι το 0,5% των 2.781 δισεκατομμυριούχων στον κόσμο κατέχουν το 14% του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων.
Πλουσιότερος όλων ο Bernard Arnault, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Ο Γάλλος "βασιλιάς των ειδών πολυτελείας" εκτιμάται ότι αξίζει 233 δισ. δολάρια, 22 δισ. δολάρια παραπάνω από ό,τι το 2023, χάρη σε άλλη μια χρονιά με επιδόσεις-ρεκόρ για τον όμιλό του LVMH, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από μάρκες όπως η Louis Vuitton, η Tiffany & Co. και η Sephora. Είναι κατά 38 δισ. δολάρια πλουσιότερος από το Νο2 στον κόσμο, τον Elon Musk, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 195 δισ. δολάρια. Στο Νο 3 ο Jeff Bezos της Amazon, με την αξία του να υπολογίζεται στα 194 δισ. δολάρια. (Όλες οι αξίες υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία έως τις 8 Μαρτίου 2024).
Τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι πλουσιότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Mark Zuckerberg, ο οποίος έκανε "άλμα" 116,2 δισ. δολαρίων μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη μετοχή της Meta η αξία της οποίας σχεδόν τριπλασιάστηκε εν μέσω απολύσεων για περικοπές κόστους και των μεγάλων στοιχημάτων στην τεχνητή νοημοσύνη και το Metaverse. Ο Zuck είναι to Νο 4 στην λίστα του Forbes για το 2024, με την αξία του να φτάνει στα 177 δισ. δολάρια, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ. Ο Larry Ellison της Oracle, με εκτιμώμενη αξία 141 δισ. δολάρια, συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.
Ο Zuckerberg και ο Ellison είναι δύο από τους δεκάδες μεγιστάνες της τεχνολογίας που έγιναν σημαντικά πλουσιότεροι φέτος. Η χρυσοφόρα φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζεται, οδηγώντας διψήφιο αριθμό ατόμων για πρώτη φορά στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Charles Liang της Super Micro Computer (αξία 6,1 δισ. δολάρια) και η σύζυγός του, Sara Liu (1,5 δισ. δολάρια), η Lisa Su της Advanced Micro Device (1,3 δισ. δολάρια) και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Nvidia, Harvey Jones (1 δισ. δολάρια). Ο Sam Altman της OpenAI έγινε επίσης δισεκατομμυριούχος, χάρη στις επενδύσεις που έκανε όταν ήταν πρόεδρος της Y Combinator από το 2014 έως το 2019, ένα στοίχημα στη Stripe και τις συμμετοχές του στη Reddit και στη startup Helion. Η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης ενισχύσει τις μετοχές τεχνολογίας γενικά, ωθώντας τον συνολικό πλούτο των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας παγκοσμίως να αυξηθεί κατά περίπου 750 δισ. δολάρια - στα 2,6 τρισ. δολάρια, ρεκόρ σε επίπεδο κλάδων - μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Οι celebrities αύξησαν επίσης την αξία τους. Η Taylor Swift (1,1 δισ. δολάρια) είναι η πρώτη μουσικός που το καταφέρνει, αποκλειστικά και μόνο με βάση τα έσοδά της από τη σύνθεση τραγουδιών και την ερμηνεία, μετά την περιοδεία της, Eras. Ο τηλεοπτικός παραγωγός Dick Wolf (1,2 δισ. δολάρια), ο εγκέφαλος πίσω από σειρές όπως το "Law & Order" και το "Chicago", είναι επίσης "φρέσκος" στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπως και ο Magic Johnson, ο διάσημος πρώην παίχτης του NBA, ο οποίος μεγάλωσε την περιουσία του μετά την αποχώρησή του από το μπάσκετ, μέσω έξυπνων επιχειρηματικών συμφωνιών και συμμετοχών σε διάφορες αθλητικές ομάδες. Στην ίδια κατηγορία θα βρούμε τους George Loucas (5,5 δισ. δολάρια), ο Michael Jordan (3,2 δισ. δολάρια) και την Kim Kardashian (1,7 δισ. δολάρια).
Συνολικά, οι νεοεισερχόμενοι στο club των δισεκατομμυριούχων είναι 265. Πλουσιότερος όλων ο Ιταλός Andrea Pignataro, πρώην trader ομολόγων της Salomon Brothers, που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού ION Group. Η αξία του εκτιμάται στα 27,5 δισ. δολάρια. Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο ιδρυτής της αλυσίδας fast-food Raising Cane's, Todd Graves (9,1 δισ. δολάρια), οι Maggie Gu, Molly Miao και Ren Xiaoqing (4,2 δισ. έκαστη) -συνιδρύτριες του κολοσσού fast fashion Shein-, o εμβληματικός σχεδιαστής παπουτσιών Christian Louboutin (1,2 δισ. δολάρια)- και ο φίλος του Elon Musk και επενδυτής σε Tesla και SpaceX, Antonio Gracias (1,1 δισ. δολάρια).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, για άλλη μια φορά, η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με τον αριθμό-ρεκόρ των 813, με συνολική αξία 5,7 τρισ. δολάρια (έναντι 735, αξίας 4,5 τρισ. δολάρια, το 2023). Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 473 δισεκατομμυριούχους (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) με συνολική αξία 1,7 τρισ. δολαρίων. Στο μεταξύ, η Ινδία σημειώνει ραγδαία άνοδο. Οι 200 Ινδοί δισεκατομμυριούχοι για φέτος, με αξία 954 δισ. δολάρια, είναι επίδοση ρεκόρ για την ασιατική χώρα.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μικρή εκπροσώπηση στη σχετική λίστα: ανέρχονται σε μόλις 369 από τους συνολικά 2.781 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη - ή περίπου 13%, ίδιο ποσοστό με πέρυσι. Πλουσιότερη γυναίκα είναι και πάλι η Françoise Bettencourt Meyers, η κληρονόμος της περιουσίας της L'Oréal. Η αξία της υπολογίζεται στα 99,5 δισ. δολάρια. Πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα παραμένει η Ελβετίδα μεγιστάνας της ναυτιλίας Rafaela Aponte-Diamant (33,1 δισ. δολάρια).
Συνολικά, το 66% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι αυτοδημιούργητοι -δηλαδή ίδρυσαν ή συνίδρυσαν την εταιρεία τους ή δημιούργησαν τη δική τους περιουσία, αντί να την κληρονομήσουν-, ποσοστό που μειώθηκε από 69% το 2023. Αυτό περιλαμβάνει και τους 17 δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων στη λίστα του 2024, οι οποίοι βγήκαν από τον "χειμώνα των κρυπτονομισμάτων", χάρη στο ράλι του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.
Ένας λόγος για τη μείωση του ποσοστού των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων είναι η μεγάλη διάχυση πλούτου. Για παράδειγμα, όταν πέθανε πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη θέση του πήραν τα πέντε παιδιά του.
Ο μέσος όρος ηλικίας των δισεκατομμυριούχων είναι τα 66 έτη. Το γηραιότερο μέλος της λίστας είναι ο 102χρονος μεγιστάνας ασφαλιστικών εταιρειών George Joseph (1,7 δισ. δολάρια), ενώ 425 άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών. Η νεότερη δισεκατομμυριούχος είναι η 19χρονη Livia Voigt, μια Βραζιλιάνα κληρονόμος της οποίας ο παππούς ήταν συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού WEG. Είναι ακόμη φοιτήτρια, και δύο μήνες μεγαλύτερη από τον δεύτερο πιο νέο δισεκατομμυριούχο, τον Clemente Del Vecchio, έναν από τους πολλούς κληρονόμους της περιουσίας του Leonardo Del Vecchio, ιδρυτή του κολοσσού γυαλιών EssilorLuxottica. Υπάρχουν 25 άτομα στη λίστα που είναι κάτω των 33 ετών, αν και μόνο 7 είναι αυτοδημιούργητοι (κανένας εξ αυτών δεν είναι κάτω των 30 ετών).
Χρεοκοπίες και σκάνδαλα έθεσαν 189 ανθρώπους εκτός της λίστας του Forbes, σε σύγκριση με πέρυσι. Ανάμεσά τους: ο Ryan Breslow της Bolt, του οποίου η start-up διαλύθηκε, ο χρεοκοπημένος Aυστριακός μεγιστάνας του real estate Rene Benko και ο Hui Ka Yan, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της προβληματικής κινεζικής Evergrande Group. Επιπλέον, 32 άνθρωποι από τη λίστα του 2023 απεβίωσαν κατά τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Sebastián Piñera, ο συνιδρυτής της Intel, Gordon Moore, ο επενδυτής Charlie Munger και ο τραγουδοποιός Jimmy Buffett.
Το top-10
1. Bernard Arnault $233 δισ.
2. Elon Musk $195 δισ.
3. Jeff Bezos $194 δισ.
4. Mark Zuckerberg $177 δισ.
5. Larry Ellison $141 δισ.
6. Warren Buffett $133 δισ.
7. Bill Gates $128 δισ.
8. Steve Ballmer $121 δισ.
9. Mukesh Ambani $116 δισ.
10. Larry Page $114 δισ.
Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα του Forbes.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος