Οι αγορές ομολόγων θα "ψηφίσουν" στις κρίσιμες κάλπες Γαλλίας και Μ. Βρετανίας

Οι αγορές ομολόγων θα "ψηφίσουν" στις κρίσιμες κάλπες Γαλλίας και Μ. Βρετανίας

Του Mike O'Sullivan

Το τετραήμερο 4-7 Ιουλίου θα είναι καθοριστικό για τη δημοκρατία και την πολιτική και στις δύο όχθες της Μάγχης. Φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά το Brexit, οι Εργατικοί μπορεί να φέρουν ηρεμία στη βρετανική δημόσια ζωή, την ώρα που το πολιτικό χάος εξαπλώνεται στο Παρίσι.

Καθώς η Βρετανία κινείται πολιτικά προς τα αριστερά και η Γαλλία μοιάζει έτοιμη να κινηθεί ακόμη πιο δεξιά, σε αυτές τις κάλπες διακυβεύονται περισσότερα από την πολιτική. Και οι δύο οικονομίες επιβαρύνονται με τεράστια ποσά χρέους: ο τρόπος με τον οποίο θα τα διαχειριστεί το πολιτικό προσωπικό θα καθορίσουν και το γεωοικονομικό μέλλον αυτών των δύο μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα χρησιμεύσουν ως μάθημα για άλλα υπερχρεωμένα κράτη.

Οι περιπτώσεις της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας -σε οικονομικό επίπεδο- αξίζουν προσοχής από τουλάχιστον δύο απόψεις. Η πρώτη είναι η μακρά, συχνά κοινή οικονομική ιστορία τους. Αυτή είναι η τρίτη φορά που τα επίπεδα χρέους και στις δύο χώρες εκτοξεύονται σε ακραία επίπεδα - τα προηγούμενα "επεισόδια" ήταν μετά τους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα και την περίοδο μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Μάλιστα, οι ενέργειες -κυρίως- του Ουίλλιαμ Πιτ του Νεότερου για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδήγησαν τη Βρετανία να ξεπεράσει τη Γαλλία ως οικονομική δύναμη τον 19ο αιώνα.

Δεύτερον, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που έχουν μεγάλο χρέος, όπως οι αμερικανική, η γαλλική και η βρετανική οικονομία αναπτύσσονται ελάχιστα και φαίνεται να έχουν χάσει τα μέσα για να το κάνουν. Ούτε απολαμβάνουν τα προνόμια που χαρίζει το δολάριο στις ΗΠΑ. Εξ ου και το πρόβλημα του υψηλού χρέους που αντιμετωπίζουν Λονδίνο και Παρίσι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Σε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον τρεις από αυτές είναι σαφείς.

Η πρώτη αφορά τους τρόπους με τους οποίους το υψηλό έλλειμμα και χρέος θα επηρεάσουν την πολιτική. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και αυτό μπορεί κάλλιστα να στρέψει τον πολιτικό διάλογο σε θέματα όπως η ταυτότητα, η μετανάστευση και οι αξίες. Αυτό συμβαίνει στη Γαλλία (και στην Ιταλία) εδώ και αρκετό καιρό.

Στη Βρετανία, το πρόσφατο μανιφέστο των Εργατικών είναι "βαρετό", καθώς φαίνεται να θέλουν να παρακάμψουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Βρετανία. Δεν θα ήταν έκπληξη αν μια κυβέρνηση των Εργατικών επέλεγε να ξεκινήσει τη θητεία της δίνοντας έμφαση σε θεσμικές (κοινοβουλευτικές) μεταρρυθμίσεις και σε θέματα λογοδοσίας στη δημόσια ζωή.

Η δεύτερη πρόκληση για τις νέες κυβερνήσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία θα είναι η ανάπτυξη, και σε αυτό το σημείο θα αντληθούν τα πραγματικά διδάγματα πολιτικής. Καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν έχει το περιθώριο να θεσπίσει μια βαριά δημοσιονομική τόνωση, η νέα ανάπτυξη πρέπει να είναι ενδογενής στις μεταρρυθμίσεις και στα δύο οικονομικά συστήματα. Από αυτή την άποψη, οι Εργατικοί, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βάλουν τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα και επιδιώκουν τις ξένες επενδύσεις, βρίσκονται σε πιο εύκολη θέση.

Στη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό ο απόηχος από το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου να συνοδευτεί από ένα οικονομικό σοκ, το οποίο θα οφείλεται στην πλήρη έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας που φέρνουν στην οικονομική πολιτική η ακροαριστερά και η ακροδεξιά, καθώς και στην αντιπάθειά τους προς τους ξένους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο ζήτημα είναι ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία και τη Βρετανία να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των δανειακών τους φορτίων. Στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενισχύεται η άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναπτυχθούν για να "ανακυκλώσουν" τα χρέη των οικονομιών που εποπτεύουν. Αυτό συμβαίνει ουσιαστικά στην Ιαπωνία, αν και η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μην θέλει να περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων (ιδίως μετά την πανωλεθρία της Τρας) και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα διχαζόταν αν έπρεπε να αποφασίσει για τη "διάσωση" της Γαλλίας.

Η πιο πιθανή οδός είναι η συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές (ιδιωτικά funds, μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια). Σε αυτό το πλαίσιο έργα που κανονικά θα χρηματοδοτούνταν και θα βρίσκονταν υπό τη διαχείριση του κράτους, θα κεφαλαιοποιούνται και διαχειρίζονται από κοινού από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και  επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια εναλλακτική για τη Βρετανία όσον αφορά τις πράσινες υποδομές και θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στη Γαλλία, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς πλησιάζει ο Ιούλιος, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ψηφίζουν, τα ομόλογα και η αγγλική λίρα είναι ήρεμα, αλλά ελλοχεύει κρίση στη γαλλική αγορά ομολόγων.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Οι κινήσεις Ερντογάν για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας με φόντο τον "Πόλεμο των 12 Ημερών"

Δεν θα "βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι των βαλλιστικών πυραύλων".

Είναι εφικτό ένα ανεξάρτητο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία;

Μια αμυντική συμμαχία από Σκανδιναβία έως Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εντός 3 ετών.

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως παραλάβει ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Γιατί η αγορά ομολόγων έχει επιστρέψει στα '90s

Πριν τρεις δεκαετίες, ο Κλίντον συνειδητοποίησε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για τη μεσαία τάξη θα έβλαπτε τον ίδιο.

Γιατί η πτώση του Άσαντ διευκόλυνε τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν

Η αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε το βεληνεκές και τις ασφαλείς γραμμές διέλευσης για να χτυπήσει μόνη της το Ιράν.

Γιατί το Ισραήλ θα "δυσκολευθεί" να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Τύπο ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απαραίτητες λόγω της ραγδαίας επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως "άμεση υπαρξιακή απειλή". Ενώ η επίσημη αιτιολόγηση του Ισραήλ -ή casus belli- ήταν να σταματήσει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν, οι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να είχαν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους στο μυαλό τους.

H σύρραξη Ισραήλ - Ιράν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μ. Ανατολή περισσότερο από ό,τι ο "Πόλεμος του Κόλπου"

Ακόμη και αν το καθεστώς πέσει αύριο, το Ιράν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει στρατιωτικά.