Κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται με τα κρυπτονομίσματα

Κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται με τα κρυπτονομίσματα

Του Clem Chambers

Kανείς από τους παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων με τους οποίους έχω μιλήσει τελευταία δεν καταλαβαίνει τον λόγο πίσω το ράλι του Bitcoin και του Ethereum. 

Παλαιότερα μια αγορά ήταν είτε "αδύναμη" είτε "σταθερή", και καταλαβαίναμε την τάση της, αν έκανε ράλι ή αν υποχωρούσε. Μακροπρόθεσμα δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία αυτή η περιγραφή, ωστόσο αποτύπωνε την τάση μιας συγκεκριμένης περιόδου. Για να είμαστε δίκαιοι η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήταν αδύναμη αλλά τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν σε αυτήν λες και είχε καταρρεύσει. Τα επίπεδα στα οποία κινείται τώρα είναι ένα θαύμα ανθεκτικότητας, κατά τη γνώμη μου, αν λάβετε υπόψη την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον στους μεγάλους παίκτες της αμερικανικής αγοράς των crypto. 

Ενέργεια που, αν και λανθασμένη, είναι απολύτως κατανοητή.

Η μεγάλη ελπίδα για τα κρυπτονομίσματα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να θεωρηθεί μεγαλύτερη απειλή και να την επισκιάσει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την κυβέρνηση, για να μην αναφέρω τη δημοκρατία, και εν γένει την ανθρωπότητα, και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στη διάσωσή μας από ένα κυρίαρχο ρομπότ..

Ας ελπίσουμε ότι ο "Γκοτζίλα της τεχνητής νοημοσύνης" θα διαδεχθεί τα κρυπτονομίσματα στον ρόλο του "κακού". 

Βέβαια, το καλύτερο είναι να αφήσουμε και τα crypro και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ησυχία τους, αλλά φαίνεται πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί απατεώνες που θέλουν να εξοντώσουν το "νέο πράγμα". Αυτή η λογική απειλεί να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ΗΠΑ, αλλά η ουρά με τους τύπους που κρατάνε από ένα σφυρί στο χέρι για να δώσουν τη χαριστική βολή δεν έχει τελειωμό. 

Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία και να διαβάσει κάποια βασικά πραγματάκια στα οικονομικά. Εντελώς "βασικά πραγματάκια", από αυτά που μαθαίναμε στο σχολείο. 

Ας ξεκινήσουμε από τον Νόμο του Γκρέσαμ: "Το κακό χρήμα διώχνει το καλό". Έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να ξεχάσει την απειλή των κρυπτονομισμάτων. Πέρα από το να συλλαμβάνει απατεώνες και χάκερς, μια δουλειά στην οποία είναι απίστευτα κακή, η Ουάσιγκτον μπορεί να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι εφόσον το κακό χρήμα διώχνει το καλό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα crypto.

Σαφώς το fiat είναι κακό χρήμα, οπότε η πιθανότητα το αποπληθωριστικό bitcoin ή ethereum να πάρει τη θέση του πλωθωριστικού fiat είναι μηδενική.

Διερωτώμαι αν πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα είναι κακό χρήμα και επομένως θα "διώξει" το δολάριο, αλλά υπάρχει λύση και σε αυτή την περίπτωση. Να μην επιτρέψουν ποτέ την πληρωμή φόρων με κρυπτονομίσματα. Το πλαστό χρήμα αντλεί μεγάλο μέρος της αξίας του από την ικανότητά του να πληρώνει φόρους. Η πίεση τού να πρέπει να ξοδέψετε κρυπτονομίσματα για να αγοράσετε fiat και να πληρώσετε τους φόρους σας θα κρατάει πάντα τα fiat σε προνομιακή θέση. Αρκεί να δείτε τον λόγο φόρων/ΑΕΠ για να καταλάβετε πώς τα fiat θα διατηρούν πάντα την πρωτοκαθεδρία τους ως νόμισμα.

Από τη στιγμή πάντως που η Ουάσιγκτον ξεκίνησε την επίθεση κατά των crypto, είναι μάλλον απίθανο να τη σταματήσει μες στα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί το Bitcoin παραμένει τόσο ισχυρό, παρόλο που έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του; Ας δούμε μερικούς πιθανούς λόγους:

1. Χειραγώγηση της αγοράς από τα κεντρικά χρηματιστήρια.

2. Η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής στην Ταϊβάν (παρακαλώ, όχι!).

3. Υπάρχει ροή χρημάτων από την ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ προς το Bitcoin, κινητικότητα που κανείς δεν καταλαβαίνει. 

4. Οι μαξιμαλιστές των crypto έχουν δίκιο: η τιμή τους θα φτάσει στον Θεό. Είναι η μοίρα της ανθρωπότητας.

Ρώτησα τους πάντες που συμμετείχαν στο 5ο "NFT NYC" με την ελπίδα να έχει κάποιος μια απάντηση στο γιατί είναι τόσο ισχυρά τα Bitcoin και Ethereum και η απάντηση ήταν: "Δεν ξέρω".

Και εμένα με ξεπερνάει.

Νομίζω ότι βασικότερος λόγος είναι το Νο3 της πιο πάνω λίστας, επειδή τα ράλι και οι βουτιές συχνά συνδέονται με τις κινήσεις των δεικτών προς την ίδια κατεύθυνση. Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διοχέτευσε πολλά χρήματα στο σύστημα όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και τις τελευταίες ημέρες μέρες χάνει το πλεόνασμα. Αν το Bitcoin "ακολουθήσει" τον ισολογισμό της Fed, τότε θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν είναι πλέον ένα ασυσχέτιστο περιουσιακό στοιχείο.

Fed διάγραμμα

Δεν είμαι σίγουρος αν οι αναρχο-καπιταλιστές θα συμφωνήσουν, αλλά είναι εύκολο να δει κανείς τον συσχετισμό.

Fed διάγραμμα

Για άλλη μια φορά οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση όχι επενδύσεων, αλλά τζόγου με βάση τις ιδιοτροπίες της κεντρικής κυβέρνησης - και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι.

Περισσότερα από Forbes

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Γιατί ο Νότος επαναπατρίζει τον χρυσό του από τις ΗΠΑ

Δυσπιστούν τα κράτη της Αφρικής και Μ. Ανατολής προς το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.

Bitcoin: Και μετά τα $50.000; Τι βλέπουν τρεις αναλυτές

Με το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να σπάει το όριο των 50.000 δολαρίων ξανά (η τελευταία φορά ήταν το 2021), οι αναλυτές σταθμίζουν ποιες βασικές μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι traders εφεξής. Οι αντιστάσεις, τα επίπεδα στήριξης και το επικείμενο halving.

13 λόγοι που διατηρούν την ύφεση προ των πυλών

"Τίποτα από όσα σας είπαν οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν είναι τρελό. Μπορεί να συμβεί".

Οι bullish "χρησμοί" για το Bitcoin το 2024

Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος.