Το 2022 φεύγοντας άφησε πίσω του σημαντικές εξελίξεις για τις διεθνείς οικονομικές αγορές που ίσως σημαδέψουν και το 2023 χωρίς να αποκλείεται οι επιπτώσεις να βαρύνουν και τα επόμενα έτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μία μεγάλη ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται αλλά η κρίση αυτή δεν έχει ακόμη πλήξει τις οικονομίες όσο αρχικά πολλοί υπολόγιζαν, ίσως γιατί υπήρξε μεγαλύτερη απαισιοδοξία από ότι η κατάσταση επέβαλε και ίσως γιατί ο ήπιος μέχρι τώρα χειμώνας, κυρίως στην Ευρώπη, ευνόησε την συγκράτηση των τιμών.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε είναι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου. Αυτό ανάγκασε τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες να προβούν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές και να συγκρατηθεί η αύξησή τους. Η βασικότερη παρενέργεια αυτών των κινήσεων αναμένεται να είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ή ακόμα και μία γενικευμένη ύφεση. Πρόκειται συνεπώς για μία αμφίρροπη κατάσταση αφού ο υψηλός πληθωρισμός κατατρώει τα εισοδήματα αλλά το φάρμακο της αντιμετώπισης του που είναι η αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί υφεσιακές πιέσεις. Ένα μπρα-ντε-φερ ή μια ζυγαριά αν προτιμάτε. Η χρυσή τομή που είναι αμφίβολο αν υπάρχει, θα καθοριστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις κεντρικές τράπεζες. Ήδη η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια. Η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πάντως κάνει λόγο για ύφεση στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε.) και γενικότερη ύφεση στο 1/3 των οικονομιών του πλανήτη.
Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτυπώθηκαν στις επιδόσεις των αγορών. Οι αγορές μετοχών είχαν σημαντικές απώλειες ενώ το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά μέσα στο έτος έστω και αν υπάρχουν έντονες τάσεις αποδυνάμωσης από το φθινόπωρο και μετά. Οι αγορές εμπορευμάτων είχαν ανάμεικτο πρόσωπο αλλά αδιαμφισβήτητα γεγονότα ήταν μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και οι σημαντικές απώλειες σχεδόν στο σύνολο των κρυπτονομισμάτων.
Όσο αφορά στην τελευταία εβδομάδα του έτους, η μεταβλητότητα των αγορών ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας και λόγω της έλλειψης της τακτικής οικονομικής ειδησεογραφίας. Ελαφρώς πτωτικές τάσεις είχαν οι δείκτες μετοχών, το αμερικανικό δολάριο συνέχισε να έχει απώλειες, χρυσός και πετρέλαιο είχαν ήπια κέρδη, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει το 3.88% και τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν με υφίσταται απώλειες.
Η πρώτη εβδομάδα του 2023 αναμένεται να ανακινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όχι μόνο γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την εορταστική περίοδο αλλά και γιατί πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις. Ξεχωρίζει η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (NFPs), η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την ίδια μέρα και η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη. Σε δεύτερη μοίρα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ, των λιανικών πωλήσεων σε Ευρωζώνη και Γερμανία και οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.
S&P 500
Με ήπιες διορθωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, στις 3,839 μονάδες και απώλειες κοντά στο 0.15%. Ο δείκτης μέσα στην εβδομάδα βρέθηκε και κάτω από τις 3,800 μονάδες αλλά από την Πέμπτη και μετά, υπερίσχυσαν οι ανοδικές τάσεις. Το κλίμα έδειξε να είναι βελτιωμένο χωρίς προφανείς αιτίες που να βασίζονται σε μακροοικονομικά αποτελέσματα ή δηλώσεις αξιωματούχων από την κυβέρνηση ή τη Fed αλλά λόγω των ειδήσεων που έρχονται από την Κίνα, σε σχέση με την πανδημία και το lockdown. Επίσης, παραδοσιακά στο τέλος του έτους υπάρχει μια ευφορία είτε λόγω των ημερών είτε λόγω του κλεισίματος του έτους σε πολλούς οικονομικούς οργανισμούς. Οι ανακοινώσεις των πρακτικών της Fed την Τετάρτη και των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (NFPs) την Παρασκευή, αναμένεται να ανακινήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να αυξήσουν τη μεταβλητότητα. Σε τεχνικό επίπεδο, κάτω από τις 3,765 μονάδες, η νευρικότητα θα είναι εμφανής αλλά πάνω από τις 3,860 και ακόμη περισσότερο πάνω από τις 3,890 μονάδες, μέρος της αισιοδοξίας επανέρχεται.
DAX40
Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,924 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0.13%. Η κατάσταση στη Γερμανία και γενικότερα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι στιγμής, δε δείχνει τόσο ζοφερή όσο πολλοί πίστευαν είτε γιατί τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ήταν υπέρ το δέον απαισιόδοξα είτε γιατί οι καλές καιρικές συνθήκες (μέχρι στιγμής) στην Ευρώπη, έχουν περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Μετά τις μεγάλες απώλειες μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους, ο DAX40 έχει έντονες τάσεις ανάκαμψης από τον Οκτώβριο και μετά αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν επανέλθει οι πιέσεις και η διόρθωση. Μια καθοδική διάσπαση κάτω από τις 13,790 μονάδες μάλλον θα έχει διευρύνει αυτήν τη διόρθωση αλλά ένα ανοδικό άλμα πάνω από τις 14,160 μονάδες μπορεί να επαναφέρει το αισιόδοξο κλίμα.
FTSE100
Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,452 μονάδες, έχοντας απώλειες σχεδόν 0.30%. Είναι φανερό πως ο δείκτης έχει σημαντικές δυσκολίες να προσεγγίσει τη ζώνη των 6,690 μονάδων, τιμή που αποτελεί υψηλό αρκετών ετών. Το φάσμα της ύφεσης είναι ορατό για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά η τελευταία ασυμφωνία στην Τράπεζα της Αγγλίας, έχει καλλιεργήσει ελπίδες πως τα επιτόκια τελικά δε θα καταλήξουν τόσο υψηλά όσο αναμενόταν. Ενώ με το νέο έτος, τα οικονομικά νέα επανέρχονται στις αγορές, για την οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεχωρίζουν μόνον οι δείκτες ΡΜΙ. Μια αντίδραση πάνω από τις 7,550 μονάδες θα βελτιώσει σαφώς το κλίμα για τον FTSE100 και μία πτωτική στροφή κάτω από τις 7,300 μονάδες θα βάλει σε δοκιμασία τη μεγάλη ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει εδώ και 2.5 μήνες περίπου.
Χρυσός
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο των futures του επομένου μήνα στα $1,830 και κέρδη πάνω από 1.30%. Το δολάριο που συνεχίζει να χάνει έδαφος είναι βασικός λόγος για την άνοδο των τιμών του χρυσού. Το επενδυτικό κλίμα που επιδεινώθηκε, μέσω των φόβων για την πανδημία στην Κίνα και του γεωπολιτικού ρίσκου μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, επίσης ευνοούν επενδυτικές επιλογές χαμηλού ρίσκου, όπως ο χρυσός. Τα αναμενόμενα οικονομικά νέα της εβδομάδας και κυρίως τα πρακτικά από τη Fed και τα NFPs στις ΗΠΑ, θα δώσουν έναν τόνο για την πορεία του χρυσού στο εγγύς μέλλον. Τα $1.841 είναι μια ισχυρή αντίσταση και υψηλή τιμή 6.5 μηνών περίπου και μία ανοδική διάσπαση θα είναι οπωσδήποτε ένα θετικό γεγονός για τις τιμές του χρυσού.
Πετρέλαιο
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $80.36, με κέρδη που προσέγγισαν το 1.35%. Η εβδομάδα είχε σχετικά με την εορταστική περίοδο, αυξημένη μεταβλητότητα. Το πετρέλαιο βρέθηκε πάνω από τα $81 την Τρίτη και κάτω από τα $77 την Πέμπτη. Η Κίνα που αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο εκπέμπει προς το παρόν αντιφατικά μηνύματα. Από τη μία υπάρχει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φήμες για τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. Η επενδυτική κοινότητα επίσης, σταθμίζει τις δηλώσεις της Ρωσίας πως από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, δεν πρόκειται να προμηθεύει πετρέλαιο, σε όσες χώρες υιοθετήσουν το πλαφόν στις τιμές. Όσο αφορά στον ΟΠΕΚ και στις πιθανές του δράσεις, η πρόσφατη απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως, φαίνεται πως απολαμβάνει την στήριξη των μελών, όπως τουλάχιστον φάνηκε μέσω των δηλώσεων του υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Το πιθανότερο πάντως είναι πως οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν είχαμε ήπιες καιρικές συνθήκες να επικρατούν σε πολλά μέρη του πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη. Αν οι τιμές βρεθούν πάνω από τα $81.20, ίσως δούμε ανοδικό ράλι σε ανάπτυξη αλλά μια στροφή κάτω από τα $76.70 θα τονώσει το πτωτικό σενάριο.
EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0632 και έκλεισε στο 1.0705. Η ισοτιμία συνέχισε την ανοδική της πορεία, πατώντας πάνω στην ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες περίπου, έστω και με πολύ χαμηλή μεταβλητότητα λόγω των ημερών. Λόγω της έλλειψης οικονομικών ειδήσεων και δηλώσεων από αξιωματούχος των δύο οικονομιών (ΗΠΑ και Ευρωζώνης), οι αγορές κινήθηκαν με βάση της αξιολόγηση των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Η Fed ήδη έχει αρχίσει από το Δεκέμβριο να μειώνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων λόγω σχετικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και υπό τον φόβο πρόκλησης ύφεσης. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλές τιμές και η μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων δεν ήταν ιδιαιτέρως υψηλές σε σχέση με τη βαρύτητα του προβλήματος. Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που ανακοινώνονται την Παρασκευή θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα στην επενδυτική κοινότητα. Από τεχνικής άποψης, η περιοχή τιμών στο 1.0740, παραμένει η σημαντικότερη αντίσταση για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του EURUSD.
GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2046 και έκλεισε στο 1.2097. Η ισοτιμία έχει παρουσιάσει μία απόκλιση τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τις υπόλοιπες ισοτιμίες που περιέχουν το αμερικανικό δολάριο. Το δολάριο αποδυναμώνεται εδώ και μερικές εβδομάδες αλλά ισοτιμία έχει πτωτικές τάσεις, μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας που συνοδεύτηκε όμως από μία ασυμφωνία μεταξύ των ψήφων γιατί δύο από τις εννέα ψήφους ήταν εναντίον της αύξησης. Φαίνεται όμως πως η πληροφορία αυτή ήδη έχει καταναλωθεί από τις αγορές και το GBPUSD ανέκαμψε την προηγούμενη εβδομάδα, πατώντας πάνω στην αδυναμία του δολαρίου. Σημαντική βοήθεια δέχτηκε η στερλίνα και από τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει τις επιχειρήσεις το 2023, πέραν της ενίσχυσης που ήδη έχει εξαγγελθεί και που λήγει τον προσεχή Μάρτιο. Αν η ανάκαμψη συνεχιστεί πάνω από το 1.23 και ιδιαιτέρως αν προσεγγιστεί η πολύμηνη αντίσταση του 1.2450 τότε η ανοδική τάση θα έχει επιστρέψει για τα καλά. Αν όμως ύπαρξη καθοδική διάσπαση του 1.20 τότε η πτωτική τάση γίνεται το πιθανότερο σενάριο.
USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 132.86 και κλείσιμο στο 131.11. Εδώ και μερικές εβδομάδες πέραν της αυξομείωσης του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων, έρχονται ειδήσεις από την Ιαπωνία οι οποίες κινούν την ισοτιμία με έντονο τρόπο. Μετά τη διεύρυνση του παραθύρου του 10ετούς ομολόγου από -0.25% - 0.25% σε -0.50% - 0.50%, ήρθε και μία νέα είδηση. Η τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη σε μεγάλες αγορές ομολόγων από τα μέσα της εβδομάδας και μετά και ενώ αυτή η κίνηση κανονικά θα πρέπει να αποδυναμώσει το γιεν, υπάρχει μία έντονη φημολογία πώς τέτοιου είδους κινήσεις προαναγγέλλουν αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ισχύει στην Ιαπωνία, σε αντίθεση με τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου. Κάτι τέτοιο διαψεύδεται προς το παρόν από τα στελέχη της Τράπεζας της Ιαπωνίας αλλά η φημολογία παραμένει και επιπλέον το γιεν ενισχύεται λόγω του αρνητικού επενδυτικού συναισθήματος που έχει δημιουργηθεί με τις τελευταίες εξελίξεις της κακής εικόνας της πανδημίας. Κάτω από το 130 η καθοδική τάση αναμένεται να έχει μορφοποιηθεί περισσότερο ενώ χρειάζεται μία δυναμική αντίδραση πάνω από το 134.50, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για να στοιχειοθετηθεί μία αντίστροφη αυτής της κατάστασης.
EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 141.23 και έκλεισε στο 140.38. Το ευρώ είχε μία σχετική ενίσχυση άλλα η μεγαλύτερη ενίσχυση του γιεν παρέσυρε την ισοτιμία σε καθοδική τροχιά. Οι τελευταίες κινήσεις από την τράπεζα της Ιαπωνίας (αθρόα αγορά ομολόγων και διεύρυνση του παραθύρου τιμών του 10ετούς ομολόγου) ερμηνεύονται από πολλούς αναλυτές ως πρόδρομες κινήσεις αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον το επενδυτικό συναίσθημα έχει αρνητικοποιηθεί τις τελευταίες μέρες λόγω των φόβων εξάπλωσης της πανδημίας μετά τα νέα που έρχονται από την Κίνα. Μία συνέχιση της κίνησης κάτω από το 140 θα ενισχύσει κι άλλο το πτωτικό προφίλ του EURJPY.
EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8810 και έκλεισε στο 0.8850. Η στερλίνα είχε μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπερκεράσει το θετικό momentum που έχει αυτή την εποχή του ευρώ λόγω επικείμενων νέων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επίσης η Ευρωζώνη έχει μία καλύτερη επίδοση από το ζοφερό προφίλ πολλοί αναλυτές είχαν προαναγγείλει είτε λόγω υπερβολών είτε λόγω του θερμού κλίματος στην Ευρώπη πού κάνει την ενεργειακή κρίση πιο ήπια. Αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί πάνω από το 0.90 τότε θα πρόκειται για μία ξεκάθαρη ανοδική τάση.
USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3572 και έκλεισε στο 1.3540. Η μεταβλητότητα της ισοτιμίας ήταν σαφώς μειωμένη και έτσι οι οδηγοί της ήταν η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου που στην πλειονότητα των περιπτώσεων ευνοεί το νόμισμα του Καναδά. Την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, επανερχόμαστε στην οικονομική ειδησεογραφία για τις δύο οικονομίες, με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ (NFPs) και την ανεργία στον Καναδά να είναι οι καταλυτικοί παράγοντες. Σε περίπτωση συνέχισης της αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος, η ισοτιμία θα μπορούσε να βρεθεί στην περιοχή του 1.32 και σε περίπτωση που κατάσταση αλλάξει μία συμπαγής ανοδική διάσπαση πάνω από το 1.37, θα μπορούσα να την επαναφέρει στην ανοδική της τάση.
USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Πτωτικά κινήθηκε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9315 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9246. Εκτός από τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε αφενός γιατί ο σημαντικός δείκτης KOF ανακοινώθηκε ανεβασμένος για τον Δεκέμβριο και αφετέρου γιατί η επιδείνωση του οικονομικού συναισθήματος που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ευνοεί επιλογές χαμηλού ρίσκου και επενδυτικά ασφαλή καταφύγια όπως είναι το νόμισμα της Ελβετίας. Η ζώνη τιμών στην οποία βρίσκεται η ισοτιμία είναι κρίσιμη γιατί αποτελεί χαμηλό 9 μηνών περίπου και έτσι μία πιθανή διάσπαση της θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στο 0.90 σε εύλογο χρόνο. Περίπτωση ανάκαμψης θα αρχίζει να έχει βάση πάνω από το 0.9350.
AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6721 και έκλεισε στο 0.6808. Η ισοτιμία είχε μία εντυπωσιακά ανοδική εβδομάδα αν σκεφτεί κανείς πως η μικρή αδυναμία το αμερικανικού δολαρίου δεν ήταν ικανή να δώσει τόσο μεγάλη ώθηση και πώς η κατάσταση στην Κίνα είναι αρκετά μπλεγμένη. Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά οι εικόνες από τη χώρα με τα πολλά κρούσματα και κάποιες αναφορές από δυτικά μέσα περί χιλιάδων νεκρών κάθε μέρα, έχουν επιδεινώσει το κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των δεικτών ΡΜΙ όπως ανακοινώθηκαν στην Κίνα, είχαν απογοητευτικό αποτέλεσμα, ειδικά ο μη μεταποιητικός δείκτης ο οποίος βρέθηκε απρόσμενα στην τιμή 41.6, δεδομένου ότι οι αγορές προσδοκούσαν τιμή πάνω από 50. Ένα τυχόν άλμα πάνω από το 0.69 θα εμπεδώσει περισσότερο την ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και 2.5 μήνες περίπου για την ισοτιμία. Σε πιθανή περίπτωση επανενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, μία στροφή κάτω από το 0.6620 ίσως σηματοδοτήσει περαιτέρω πτώση.
Bitcoin
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $16,615 με απώλειες κοντά στο 1.30%. Η μειωμένη μεταβλητότητα για τα κρυπτονομίσματα συνεχίστηκε για μία ακόμη εβδομάδα, γεγονός που δείχνει έλλειψη ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. Οι πρόσφατες πληγές στο χώρο δεν έχουν ακόμη επουλωθεί: η υπόθεση του Terra/Luna, η Celsius και η FTX ήταν γεγονότα που συντάραξαν την επενδυτική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων που ψάχνει τρόπο και λόγο για να ορθοποδήσει. Το ακριβό χρήμα και η μειωμένη ρευστότητα όπως απότοκα της νομισματικής πολιτικής που ασκείται από πολλές κεντρικές τράπεζες προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, δεν ευνοούν τα κρυπτονομίσματα που σαν επιλογές αυξημένου ρίσκου, θέλουν αυξημένη ρευστότητα και θετικό επενδυτικό συναίσθημα. Συνεπώς, παραμένει κρίσιμη η περιοχή τιμών κοντά στα $15,500 που είναι η σημαντικότερη στήριξη για το Bitcoin. Χρειάζεται σαφής βελτίωση του κλίματος είτε γενικότερα στις διεθνείς οικονομίες είτε πιο συγκεκριμένα μέσω θετικών ειδήσεων από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων για να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης των τιμών.
H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.