Η ρωσική εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε τις ρωσικές μετοχές σε πτώση τον Φεβρουάριο. Σχεδόν 10 μήνες αργότερα, η ανάκαμψη φαίνεται πολύ μακρινή, αφού οι κυρώσεις προκάλεσαν έξοδο των επενδυτών και τις κατέστησαν τις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.
Ενώ η οικονομία άντεξε σε μεγάλο βαθμό και καλύτερα από το αναμενόμενο στις κυρώσεις, το χρηματιστήριο παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.
Οι ρωσικές μετοχές έχουν αποκλειστεί από τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς. Οι ντόπιοι επενδυτές δεν κατάφεραν να σώσουν την εγχώρια αγορά από την πτώση που προκάλεσε ο πόλεμος, παρόλο που στους περισσότερους ξένους εξακολουθεί να απαγορεύεται να πωλούν τις τοπικές μετοχές που κατέχουν.
Το ξεπούλημα του Φεβρουαρίου προκάλεσε ένα κλείσιμο ρεκόρ στην αγορά της Μόσχας. Ο εκφρασμένος σε δολάρια δείκτης RTS έχει πλέον βυθιστεί κατά 35% φέτος, γεγονός που τον καθιστά τον δείκτη αναφοράς με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 92 που παρακολουθούνται παγκοσμίως από το Bloomberg σε όρους τοπικού νομίσματος και τον τρίτο χειρότερο σε δολάρια. Ο δείκτης MOEX Russia Index, ο οποίος τιμολογείται σε ρούβλια, έχει κατακρημνιστεί κατά 44%, σε τροχιά για την πιο απότομη ετήσια πτώση από το 2008. Με την πίεση του πολέμου να αυξάνεται, ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες απώλειες.

Η ΕΕ και η G7 συμφώνησαν να απαγορεύσουν σε εταιρείες να παρέχουν βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, εάν αυτό αγοραζόταν πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι. Τα ρωσικά πετρελαϊκά αποθέματα έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ασταθείς τιμές του αργού, με το Brent να έχει υποχωρήσει περίπου 40% από το υψηλό του Μαρτίου.
Η Lukoil PJSC και η Gazprom PJSC, τα βαρύτερα μέλη του δείκτη MOEX, έχουν υποχωρήσει κατά 30% και 53% αντίστοιχα φέτος. Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος εισηγμένος δανειστής, η Sberbank, έχει σημειώσει πτώση 54%, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις πλήττουν τα πάντα, από τη δυνατότητα πρόσβασης της Ρωσίας στα συναλλαγματικά αποθέματα έως το σύστημα SWIFT.
Οι ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διευρύνει την επιστράτευση εφέδρων από τους 300.000 άνδρες που κινητοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο έχουν επίσης μειώσει την αυτοπεποίθηση των τοπικών μικροεπενδυτών ότι έχουν χρήματα για να τα επενδύσουν στο χρηματιστήριο.
Το επόμενο έτος είναι απίθανο να φέρει ανακούφιση, καθώς ο πόλεμος και οι έλεγχοι κεφαλαίων συνεχίζονται, ειδικά εάν μια παγκόσμια ύφεση περιορίσει τη ζήτηση για εμπορεύματα και νέες κυρώσεις πιέσουν ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Την Πέμπτη, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο νέες τράπεζες και αξιωματούχους, καθώς και την πρόσβαση της χώρας σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
"Χωρίς νέες εισροές κεφαλαίων, που περιορίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, οι ρωσικές μετοχές είναι πιθανό να υποαποδώσουν και πάλι το επόμενο έτος", δήλωσε ο Matys της InTouch Capital Markets.