Τουρκία, Ισραήλ και Ιράν στην κούρσα των πολεμικών drones για "χτυπήματα" από πλοία

Τουρκία, Ισραήλ και Ιράν στην κούρσα των πολεμικών drones για "χτυπήματα" από πλοία

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής που αναπτύσσουν τεχνολογία για drones -Ιράν, Ισραήλ και Τουρκία- έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια γκάμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να εκτοξευθούν από πολεμικά πλοία και άλλα πλωτά μέσα.

Ιράν

Σε αντίθεση με τα ισραηλινά και τουρκικά drones, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει εκτοξεύσει το Ιράν από πλοία δεν έχουν τροποποιηθεί ειδικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη θάλασσα. Εντούτοις, μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο στην ανοιχτή θάλασσα.

Τον Ιούλιο, το Ιράν επέδειξε τη δυνατότητά του να εκτοξεύει drones από αποβατικά και υποστηρικτικά πλοία καθώς και από τα ρωσικής κατασκευής υποβρύχια κλάσης Kilo. Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ababil-2 και Arash εκτοξεύθηκαν από ράγες -που ήταν τοποθετημένες στα σκάφη- με τη χρήση πυραυλοκινητήρων. Και τα δύο μοντέλα ανήκουν στην κατηγορία των drones-καμικάζι, που φέρουν κεφαλή με εκρηκτικό φορτίο και χτυπούν τον στόχο τους πέφτοντας επάνω του.

(Σύμφωνα με το Janes.com, ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μοιάζει με το προηγμένο Ababil-3 παρουσιάστηκε στην ίδια επίδειξη, το οποίο "μάλλον ήταν εφοδιασμένο με αλεξίπτωτο και συσκευή επίπλευσης ώστε να μπορεί να ανασυρθεί από τη θάλασσα, αν και αυτή η ιδιότητα του δεν δημοσιοποιήθηκε").

"Τα πλοία και τα υποβρύχια του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού μπορούν να μεταφέρουν όλους τους τύπους drones για σκοπούς ανίχνευσης και πολεμικής επιχειρήσεις", υπερηφανευόταν τότε η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Όλοι οι τύποι των τελευταίων προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παράγονται από τον στρατό και το υπουργείο Άμυνας πέταξαν πάνω από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους", σημείωνε.

Σε μια παρόμοια εξέλιξη, τον Νοέμβριο του 2020 οι Φρουροί της Επανάστασης παρουσίασαν το Shahid Roudaki, το οποίο η κρατική τηλεόραση περιέγραψε τότε ως ένα "βαρύ, πολλαπλών χρήσεων και μεγάλου βεληνεκούς πολεμικό πλοίο που μπορεί να μεταφέρει όλους τους τύπους αεροσκαφών, drones, πυραύλων και ραντάρ".

"Το πολεμικό πλοίο Shahid Rudaki είναι μια κινητή πλωτη πόλη ικανή να πραγματοποιήσει αποστολές στον Ωκεανό", υποστήριξε.

Στην πραγματικότητα, το Shahid Rudaki ήταν ένα φορτηγό πλοίο roll-on/roll-off που τροποποιήθηκε για να το χρησιμοποιήσουν οι Φρουροί της Επανάστασης. Μοιάζει περισσότερο με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων SS Atlantic Conveyer, το οποίο επιτάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982, προκειμένου να μεταφέρει ελικοπτερα και πηδαλιούχα αεροσκάφη Harrier, παρά με αεροπλανοφόρο ή ελικοπτεροφόρο.

Παρόλα αυτά, η αποδεδειγμένη ικανότητα του Ιράν να εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τέτοια πλοία δεν είναι να την προσπερνά κανείς. Εξάλλου, δίνει τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να πλήττει στόχους στην ξηρά ή στη θάλασσα σε απόσταση εκατοντάδων -αν όχι χιλιάδων- μιλίων από τις ακτές του Ιράν.

Τον Ιούλιο του 2021, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήρικαν ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου που ανήκε σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος, ενώ το πλοίο βρισκόταν στην Αραβική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ομάν. Χρησιμοποιώντας τροποποιημένα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των "αθώων" πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Ιράν θα μπορούσε να απειλήσει δεξαμενόπλοια και άλλου τύπου πλοία που ανήκουν σε αντίπαλα κράτη, ενώ πλέουν στην ανοιχτή θάλασσα και είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.

Ισραήλ

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Israel Aerospace Industries (IAI) αποκάλυψε ότι προμήθευσε με τη "ναυτική" έκδοση του drone Harop το Πολεμικό Ναυτικό ενός κράτους στην Ασία, χωρίς να το κατονομάζει.

Το Harop για επιχειρήσεις στη θάλασσα, που παρουσιάστηκε το 2017, όπως και η αρχική έκδοση για επιχειρήσεις εδάφους, εκτοξεύεται από ένα δοχείο και αναζητά τον στόχο. Διαθέτει αυτόνομο σύστημα εντοπισμού των εχθρικών ραντάρ στα οποία μπορεί να επιτεθεί ή να πλοηγηθεί χειροκίνητα και να κατευθυνθεί προς άλλους στόχους στο πεδίο της μάχης. Δεδομένου ότι το Harop είναι μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης και επίθεσης, μπορεί να χτυπήσει ακαριαία έναν εχθρικό στόχο με το πού θα τον εντοπίσει. Αυτή του η ιδιότητα το καθιστά πιο εύχρηστο από ό,τι να εντόπιζε τον στόχο και στη συνέχεια να εκτόξευε έναν πύραυλο ή να έδινε σήμα ενεργοποίησης σε ένα μαχητικό αεροσκάφος από μακριά. Μπορεί επίσης να χτυπήσει πιο εύκολα στόχους που θα εντοπίσει συγκυριακά κατά την πλοήγησή του. 

Μόλις το Harop εντοπίσει τον στόχο του, τον "λοκάρει", κάνει μια γρήγορη "βύθιση" και επιτίθεται με την ενσωματωμένη κεφαλή του που φέρει εκρηκτικά να πυροδοτείται κατά την πρόσκρουση.

Η IAI έχει δηλώσει ότι το Harop για θαλάσσεις επιχειρήσει "αποτελεί μια εναλλακτική λύση ή συμπληρωματικό εφόδιο στη χρήση πυραύλων θαλάσσης, με ευρύ φάσμα ενεργειών και με τη βέλτιστη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας". Υπερθεματίζει επίσης στην "ικανότητα του Harop να αναζητά, να εντοπίζει και να επιτίθεται με τη μέγιστη ακρίβεια τόσο σε στατικούς όσο και σε κινούμενους στόχους, στην ξηρά ή στη θάλασσα και σε μεγάλη απόσταση". Ειδικά στο πεδίο της θάλασσας, η ιδιότητα αυτή είναι πολύτιμη αμυντικά κατά ταχύπλοων σκαφών επίθεσης, κατά μικρών σκαφών-"καμικάζι" και παρόμοιων ασύμμετρων απειλών που χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Στο πεδίο της θάλασσας, τα ισραηλινά drones μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα εχθρικά σκάφη, "τυφλώνοντας" τα ραντάρ τους και αποδυναμώνοντάς τα σε τέτοιο βαθμό που να είναι ευάλωτα σε περαιτέρω επιθέσεις.

Η "ναυτική" έκδοση του Harop μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθέσεις κατά στόχων στην ξηρά. Για ένα πολεμικό ναυτικό, αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη για να πλήξει χερσαία συστημάτα αεράμυνας.

Τουρκία

Αφού το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 απέδειξε την αξία του σε αρκετές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, η Baykar Defense αναπτύσσει τώρα το TB3. Το TB3 είναι πανομοιότυπο με το TB2, εκτός από τα πτυσσόμενα πτερύγιά του. Θα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα λειτουργίας πέρα από την οπτική γραμμή επαφής (BVLOS).  

Το TB3 αναπτύσσεται για την ναυαρχίδα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu, καθώς και για εξαγωγή σε άλλες χώρες. H Baykar υποστηρίζει ότι θα ήταν επίσης "μια εξαιρετική λύση" για τα πολεμικά πλοία της Ιαπωνίας κλάσης Izumo. Χάρη στα πτυσσόμενα πτερύγια των TB3, το Anadolu θα μπορούσε να μεταφέρει 30 με 50.

Το TB3 μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια πυρομαχικά με το TB2 και να απειλήσει εχθρικά πλοία μακριά από τις ακτές της Τουρκίας ή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.

Το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και προσγειώνεται σε πολύ μικρό διάδρομο καθιστά το TB3 πιο ευκολα επαναχρησιμοποιήσιμο για διάφορες αποστολές σε σύγκριση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προαναφέρθηκαν. Εξάλλου, το να προσγειωθεί ένα drone στο κατάστρωμα ενός πλοίου είναι πολύ πιο εύκολο από το ανασυρθεί από τη θάλασσα.

Το TB3 θα μπορούσε να σημειώσει εξαγωγική επιτυχία, δεδομένου ότι είναι το πρώτο "ναυτικό" drone που έχει σχεδιαστεί για επαναλαμβανόμενη χρήση και όχι για τις λεγόμενες επιθέσεις-"καμικάζι". Παράλληλα, είναι αρκετά φθηνό ώστε ο χειριστής του να μπορεί να "σηκώσει" τα οικονομικά υψηλά ποσοστά φθοράς.

Καθώς όλο και περισσότερα κράτη αναζητούν οπλισμένα drones για το Πολεμικό Ναυτικό τους, το τουρκικό TB3 θα μπορούσε να γίνει μια δημοφιλής επιλογή χάρη στις δυνατότητές του.

Διαβάστε ακόμα:

* Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

* Τα ουκρανικά drones επέστρεψαν και πλήττουν το ρωσικό πυροβολικό στο Νότο

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Οι κινήσεις Ερντογάν για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας με φόντο τον "Πόλεμο των 12 Ημερών"

Δεν θα "βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι των βαλλιστικών πυραύλων".

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ: Τα 5 χειρότερα σενάρια για το πετρέλαιο

Η επιλογή του Τελ Αβίβ να "παραλύσει" την ιρανική βιομηχανία φυσικού αερίου και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Η αλήθεια για τη "κρίση των S-400" μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Η Τουρκία φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Συρία.

Γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να αποκτήσει η Τουρκία το stealth μαχητικό F-35

Έχει ασκήσει κρυφά πιέσεις στην Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην πώληση του μαχητικού stealth στην Άγκυρα.

Η Ρωσία έχασε τον έλεγχο του συριακού εναέριου χώρου και η Τουρκία τον διεκδικεί

Μετά τη μεταφορά των S-400 από τη Συρία στην ανατολική Λιβύη.

Το παρασκήνιο πίσω από την ανάφλεξη στη Συρία και το "παιχνίδι" της Τουρκίας

Το κρυφό παρασκήνιο των γεγονότων στη Συρία και τα ευρύτερα στρατηγικά παιχνίδια

Τα τουρκικά drones μπορούν πλέον να εκτοξεύουν βαλλιστικό πύραυλο

Η Τουρκία θα παράγει ένα "ιδιαίτερο" προϊόν, αν διαθέσει στην αγορά τον πύραυλο UAV-230 μαζί με το drone Akinci.

Το Ιράν απειλεί να "κρατήσει όμηρο" την παγκόσμια ενέργεια

Εκτός από το Ισραήλ, το Ιράν απειλεί και το Αζερμπαϊτζάν. Οι κίνδυνοι.

Τα τρία κλειδιά για το ράλι του πετρελαίου - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και το "αντιστάθμισμα του σοκ"

Η μόνη πραγματική πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για τις τιμές του αργού είναι ότι παραμένουν απρόβλεπτες.