Του Νίκου Ρουσάνογλου
Τη φιλοδοξία του για την ανάδειξη του ομίλου Aktor Group of Companies στην κορυφαία εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, εξέφρασε χθες ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ. "Μέσα σε 18 μήνες έχουν προχωρήσει σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Δεν θεωρώ ότι θα ζητήσουμε σύντομα και νέα κεφάλαια από τους μετόχους", επισήμανε ο κ. Εξάρχου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης πιθανών νέων επενδύσεων στον τομέα των παραχωρήσεων. "Όπου υπάρχει ευκαιρία εξαγορών συμμετοχών σε έργα παραχώρησης, εμείς θα είμαστε παρόντες" τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτήν την περίοδο γίνονται κάποιες διεργασίες, αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής κι άλλων ομίλων σε υφιστάμενα έργα παραχώρησης, όπως π.χ. η Εγνατία Οδός και ο ΒΟΑΚ, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρη ούτε η έκταση των συζητήσεων αυτών, αλλά ούτε και το τυχόν αποτέλεσμά τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, η Aktor αναμένεται να ολοκληρώσει τη χρήση του 2024, επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών ύψους 1,2 δις ευρώ, ενώ το 2026 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 1,6 δις ευρώ, χάρις και στις νέες εξαγορές στους τομείς των ΑΠΕ και των ακινήτων, που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει και από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, προβλέπεται να αυξηθεί από 5,1 δις ευρώ σήμερα, σε 6 δις ευρώ έως το τέλος του 2025.
Αναφερόμενος σε τυχόν επέκταση σε νέες αγορές εκτός της Ελλάδας και της Ρουμανίας, ο κ. Εξάρχου άφησε περιθώριο μόνο για μια πιθανή κίνηση σε εκείνη της Ουκρανίας. "Λόγω εγγύτητας με τη Ρουμανία κι εφόσον φυσικά τελειώσει ο πόλεμος, θα εξετάσουμε τυχόν είσοδο στην αγορά της Ουκρανίας. Μέχρι εκεί όμως, καθώς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δομικού μετασχηματισμού των διαδικασιών παρακολούθησης και προγραμματισμού της εκτέλεσης έργων, η οποία θα απαιτήσει περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί. Μόνο αφού γίνει αυτό, θα κοιτάξουμε να κινηθούμε σε άλλες αγορές εκτός της Ρουμανίας και φυσικά της Ελλάδας", σημείωσε ο κ. Εξάρχου. Αυτό τον μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιλογή συμβούλου, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ενώ θα απαιτηθεί κι ένα διάστημα επιμόρφωσης και προετοιμασίας του προσωπικού της εταιρείας, έως ότου λειτουργήσει σωστά το νέο μοντέλο.
Στόχος της Aktor είναι να εγκαταστήσει ένα λογισμικό σύστημα, που θα παρακολουθεί την κατασκευή όλων των έργων. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει την λεπτομερή καταγραφή και έλεγχο του κόστους, της προμήθειας και της τιμολόγησης των υλικών, των απασχολούμενων ανά πάσα στιγμή σε κάθε εργοτάξιο. Θεωρείται "κλειδί" για να μην επαναληφθούν ζημίες εκατ. ευρώ σε έργα στο εξωτερικό, τις οποίες έχει κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Εξάρχου, τόσο στην παλιά Intrakat, όσο και παλιότερα ως διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, όταν ακόμα η εταιρεία ήταν μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου λογισμικού θεωρείται καθοριστικό στοιχείο καταρχάς για τον έλεγχο του κόστους κάθε έργου. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μπορεί να πιστοποιεί τυχόν ζημίες που προκύπτουν χωρίς υπαιτιότητα του κατασκευαστή και αναδόχου μιας σύμβασης. Ουσιαστικά δηλαδή, το σύστημα αυτό θα πιστοποιεί με ακλόνητα στοιχεία στον κύριο του έργου, δηλαδή την εκάστοτε αναθέτουσα αρχή, τις ζημίες που προκύπτουν με υπαιτιότητά της. "Θα αποφεύγουμε πολυετείς δικαστικές διαμάχες απαιτήσεων, καθώς θα μπορούμε να αποδεικνύουμε με χειροπιαστά στοιχεία τα κόστη μας και τις ζημιές που έχουμε από κάθε μεμονωμένο έργο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου.
Κάνοντας κι έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα παρουσίας της Winex Investments στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, από το 2022 μέχρι σήμερα, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει αυξηθεί από περίπου 200 εκατ. ευρώ, σε πάνω από 1 δις ευρώ σήμερα, έχοντας πενταπλασιαστεί. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών από 225 εκατ. ευρώ τότε, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δις ευρώ, ενώ ο δείκτης EBITDA από αρνητικός, εκτιμάται ότι θα φτάσει στη χρήση του 2024 τα 74 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων από 450 άτομα τότε, σήμερα έχει φτάσει τους 5.800, ενώ το ανεκτέλεστο από 1,3 δις ευρώ, σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 4,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στην επένδυση σε νέους τομείς και στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Παράλληλα με την εισαγωγή των νέων μετοχών, ο Όμιλος AKTOR εγκαινίασε τον νέο του κωδικό "AKTR” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αντικαθιστά οριστικά τον κωδικό "INKAT”, υπό τον οποίο τελούσαν υπό διαπραγμάτευση οι μετοχές του στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια που αντλήθηκαν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 2 δις ευρώ που έχει θέσει σε εξέλιξη η διοίκηση το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο και του μετασχηματισμού του ομίλου, με απώτερο στόχο την αύξηση των επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων και κερδών, από τομείς όπως η εκμετάλλευση ακινήτων και τα έργα ΑΠΕ. Έτσι, από τα 200 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση μέρους της συναλλαγής ύψους 180 εκατ. ευρώ (καθαρή αξία μείον τα βάρη) για την απόκτηση 56 σημαντικών ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό από την Prodea. Επιπλέον ποσό 88 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,3GW σε πλήρη ανάπτυξη, εντός 36 μηνών. Κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση νέων έργων του ομίλου κι άλλα 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος της εξαγοράς ποσοστού 50,1% της εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ. Η τελευταία εξειδικεύεται σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Το συνολικό τίμημα δεν θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.