Αρνητικό κλίμα στη Wall - "Βαρίδι" ο τεχνολογικός κλάδος

Αρνητικό κλίμα στη Wall - "Βαρίδι" ο τεχνολογικός κλάδος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:55

Αρνητικό κλίμα επικρατεί στη Wall Street την Πέμπτη, με τον Nasdaq να διευρύνει τις απώλειες μετά τη χθεσινή "βουτιά" που αποτέλεσε τη χειρότερή του συνεδρίαση από το 2022.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,59% ή 244,18 μονάδες στις 40.953,90 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,71% ή 39 μονάδες στις 5.548,93 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,06% ή 191 μονάδες στις 17.804,07 μονάδες.

Η υποαπόδοση του Nasdaq σηματοδοτεί τη συνέχιση της ευρύτερης μετατόπισης από την τεχνολογία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Wall Street. Οι επενδυτές απομακρύνονται από τις μετοχές των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει ενισχύσει την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά. Από την άλλη πλευρά, αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τους πιο κυκλικούς τίτλους, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών επιβαρύνει και τον S&P 500. Χαρακτηριστικά, οι μετοχές των Apple και Microsoft υποχωρούν πάνω από 2% και 1% αντίστοιχα.

Η τάση αυτή έπληξε τους δείκτες και την Τετάρτη, καθώς ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,8% στη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022. Η Τετάρτη σηματοδότησε επίσης την πρώτη συνεδρίαση από το 2001 όπου ο Nasdaq σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 2,5%, ενώ ο Dow κατέγραψε κέρδη. Ειδικότερα, ο Dow, ο οποίος έχει μικρότερη έκθεση στις συναλλαγές του τεχνολογικού κλάδου από τους άλλους δύο δείκτες, υπεραπέδωσε χθες. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 243,6 μονάδες ή 0,6%, κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από τις 41.000 μονάδες.

Αυτή η στροφή από τους τεχνολογικούς τίτλους εξηγεί γιατί ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έχει σημειώσει άλμα πάνω από 9% τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης, παρά την υποχώρηση κατά 1% την Τετάρτη. Σήμερα, καταγράφει πτώση 0,80% στις 2.221,60 μονάδες. Συγκριτικά, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% την ίδια περίοδο. Στο μεταξύ η Τετάρτη σηματοδότησε την πρώτη συνεδρίαση από το 2001 όπου ο Nasdaq σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 2,5%, ενώ ο Dow κατέγραψε κέρδη.

"Πρόκειται για μια αγορά - με άξονα τη Fed - δύο, τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, ακριβώς όπως θα την περιμέναμε", δήλωσε στο CNBC η Lauren Goodwin, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της New York Life Investments. Υπάρχει "μεγάλη άνοδος σε τομείς μικρής κεφαλαιοποίησης".

"Προφανώς, η μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα είναι καλή για τις μικρές επιχειρήσεις", δήλωσε ο Charlie Ripley, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Allianz. Εν τω μεταξύ, υπάρχει "κάποια αποκόμιση κερδών στον κλάδο της τεχνολογίας που ήταν τόσο κερδοφόρος φέτος".

Στα επιχειρηματικά νέα, η Discover Financial σημειώνει άνοδο πάνω από 1% μετά τα αποτελέσματα β' τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η  Beyond Meat διολισθαίνει περίπου 10% αφού η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος, ότι η εταιρεία  συναντάται με τους ομολογιούχους για να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του ισολογισμού της.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητα αυξητικούς ρυθμούς εμφάνισαν οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, αν και τα στοιχεία δεν φαίνεται να υποδηλώνουν κάποια γενικότερη αλλαγή τάσης με τη μέτρηση να αποδίδεται περισσότερο σε εποχικούς λόγους. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας 243.000 Αμερικανοί, αριθμός αυξημένος κατά 20.000 από της περασμένης εβδομάδας αλλά και αρκετά υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 230.000 νέες αιτήσεις. Σε αυτό το κλίμα ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε ελαφρώς στα 234.750 αιτήσεις, από τις 233.750. Παρομοίως, ο αριθμός των αιτήσεων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων αυξήθηκε στις 1,867 εκατ. από τις 1,847 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Τέλος, σημειώνεται ότι χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο από αναλυτές και αγορές, με τη δεύτερη μείωση του τρέχοντος κύκλου να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα. Ειδικότερα, μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα το επίπεδο του επιτοκίου καταθέσεων της στο 3,75%, ελλείψει δεδομένων που θα συνηγορούσαν υπέρ περαιτέρω μείωσης όπως μία αισθητή επιβράδυνση του πληθωρισμού (ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε χτες από την Eurostat "έτρεξε" τον Ιούνιο με 2,5% ετησίως, υποχωρώντας οριακά από το 2,6% του Μαΐου). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.