Wall: Ιστορικό υψηλό στο φίνις για τον Dow, ξεπέρασε τις 40.000 μονάδες

Wall: Ιστορικό υψηλό στο φίνις για τον Dow, ξεπέρασε τις 40.000 μονάδες

Μικρές μεταβολές για τους τρεις κύριους δείκτες της Wall την Παρασκευή, ωστόσο ο Dow Jones κατάφερε να ξεπεράσει στο τέλος της συνεδρίασης τις 40.000 μονάδες και να σημειώσει ιστορικό υψηλό. 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow έκλεισε με άνοδο 0,34% ή 134 μονάδες στις 40.003,59, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 5.303,27 μονάδες ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 0,07% στις 16.685,97 μονάδες. 

Οι μετοχές της Walmart και Caterpillar οδήγησαν τον Dow στο ρεκόρ, καθώς πρόσθεσαν 1% έκαστη, ενώ Chubb και Valero Energy, με άνοδο άνω του 3% και 4% αντίστοιχα, ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι στον S&P 500.

Στην εβδομάδα ο Dow πρόσθεσε 1,2% σημειώνοντας την πέμπτη σερί εβδομάδα κερδών, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,5% διευρύνοντας το σερί του στις 4 κερδοφόρες εβδομάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,1%. Από την αρχή του έτους S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν ράλι άνω του 11% έκαστος και ο Dow έχει προσθέσει άνω του 6%.

Στις επιμέρους μετοχές η GameStop σημείωσε "βουτιά" 19,73%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το -25%. Η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει 45 εκατομμύρια μετοχές της. Δημοσίευσε επίσης προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδειξαν μείωση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Reddit πρόσθεσε 10,04%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης για συνεργασία με την OpenAI. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Reddit θα αποκτήσει ορισμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζονται από την OpenAI, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT θα αποκτήσει πρόσβαση στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών Data του Reddit για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της.

Αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τη διάρκεια του ράλι που τρέχει αυτή τη στιγμή στην αμερικανική αγορά, ο Tom Hainlin πιστεύει ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και επιβράδυνσης του πληθωρισμού είναι ο τέλειος καταλύτης.

"Είναι ένας αρκετά αισιόδοξος συνδυασμός τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, μες στο 2024", δήλωσε στο CNBC ο στρατηγικός επενδυτής της U.S. Bank Asset Management. "Εκτιμούμε ότι η αποτίμηση είναι λίγο υψηλή σε σχέση με την ιστορία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των κερδών και για τη σταθερότητά τους".

Οι ανοδικές κινήσεις της Wall τροφοδοτήθηκαν από τις ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Thomas Martin, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. Η αισιοδοξία γύρω από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη βρήκε επιπλέον καύσιμα στην ενίσχυση των εταιρικών κερδών σύμφωνα με τον τελευταίο κύκλο αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το μέλος του ΔΣ της Federal Reserve Μισέλ Μπάουμαν επανέλαβε την Παρασκευή την άποψή της ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω με τα επιτόκια σταθερά, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει δει βελτίωση του πληθωρισμού φέτος και παραμένει πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια σε περίπτωση που η πρόοδος σταματήσει ή αντιστραφεί.

"Αφού είδαμε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιβράδυνση του πληθωρισμού πέρυσι, δεν έχουμε δει ακόμη περαιτέρω πρόοδο φέτος", δήλωσε η Μπάουμαν. "Ενώ η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να βρίσκεται σε περιοριστικό επίπεδο, παραμένω πρόθυμη να αυξήσω τα επιτόκια σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα δεδομένα υποδείξουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή αντιστραφεί".

Στην αγορά ομολόγων το 30ετές σημείωσε την τρίτη συναπτή πτωτική εβδομάδα, χάνοντας 8,5 μονάδες βάσης. Στις τρεις εβδομάδες, το κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έχει χάσει 22,1 μ.β. στη μεγαλύτερη πτώση της αντίστοιχης περιόδου που ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

 

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Wall: Οιωνός για "καλά Χριστούγεννα" το +8% του Νοεμβρίου

Τον τελευταίο Νοέμβριο που ο S&P 500 έκλεισε στις 4567 μονάδες, ο δείκτης έκανε "άλμα" 4,5% τον επόμενο μήνα.

Wall: Ο S&P 500 κυνηγά μια επίδοση που εμφανίζεται σπάνια από το 1928

Εφόσον έως την Πέμπτη διατηρήσει το κερδοφόρο momentum κλείνοντας τουλάχιστον στο +8%.