Μεικτό κλείσιμο στην Ευρώπη - "Βουτιά" άνω του 8% για τον τίτλο της HSBC

Μεικτό κλείσιμο στην Ευρώπη - "Βουτιά" άνω του 8% για τον τίτλο της HSBC

Με μεικτά πρόσημα, όπως ξεκίνησαν, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δυσκολεύονται να βρουν θετικούς καταλύτες στο τελευταίο "πακέτο” εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα και ολοκληρώνεται το βράδυ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με την ανακοίνωση των μεγεθών του τεχνολογικού κολοσσού Nvidia.

"Βαρίδι” για τις αγορές σήμερα αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες, με τον ευρωπαϊκό κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1%, ως απόρροια της "βουτιάς” άνω του 8% που σημείωσε η μετοχή της HSBC, μετά την ανακοίνωση από τον βρετανικό τραπεζικό όμιλο μείωση της κερδοφορίας του στο δ’ τρίμηνο του 2023 κατά 80%.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,17% χαμηλότερα, στις 491,04 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να περιορίζει τις απώλειες του δείκτη από τις τράπεζες.

Αντίθετα, με κέρδη 0,27% έκλεισε ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, που ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.773,05 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,29% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 17.118,12 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε 0,22% υψηλότερα, στις 7.812,09 μονάδες. Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα για τον βρετανικό δείκτη FYSE 100, που υποχώρησε κατά 0,73% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.662,51 μονάδες.

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν επίσης την ημέρα τόσο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, που πρόσθεσε 1% και τερμάτισε στις 32.018,40 μονάδες, όσο και ο ισπανικός IBEX 35, που έκλεισε 0,69% υψηλότερα, στις 10.107,20 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, με ισχυρά κέρδη της τάξης του 4,9% ολοκλήρωσε την ημέρα ο τίτλος της γαλλικής αλυσίδας λιανικής Carrefour SA, μετά την ανακοίνωση για αύξηση του μερίσματος της κατά 55% στα 0,87 ευρώ ανά μετοχή και την έναρξη ενός νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 700 εκατ. ευρώ. 

Σημαντική άνοδο σημείωσε επίσης ο τίτλος της εταιρείας μεταφορών Alstom, που ενισχύθηκε κατά 4,4%, όπως και η μετοχή της εταιρείας βιομηχανικών αγαθών NKT, που ενισχύθηκε κατά 6,39%

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες πέραν της HSBC έκλεισαν οι τίτλοι των εταιρειών υγειονομικών υπηρεσιών Fresenius Medical Care (-5,52%) και Zealand Phagma (-5,14%), ενώ απώλειες 1% σημείωσε η μετοχή της ελβετικής εταιρείας εξορύξεων Glencore, που έχασε 1%.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.