Wall: Ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 που κατέκτησε τις 5.000 μονάδες

Wall: Ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 που κατέκτησε τις 5.000 μονάδες

Μικρές απώλειες ο Dow, κέρδη για τον Nasdaq και τον S&P 500 που οδήγησαν τον ευρύτερο δείκτη σε ιστορικό υψηλό και να κλείνει πάνω από το ορόσημο των 5.000 μονάδων, σε μια συνεδρίαση που οι επενδυτές στάθμισαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου, που αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. 

Στο ταμπλό ο S&P 500 πρόσθεσε 0,57% σκαρφαλώνοντας στις 5.026,61 μονάδες, σημειώνοντας το 10ο ρεκόρ του από την αρχή του έτους. Ο βιομηχανικός Dow έγραψε μικρές απώλειες 0,14% στις 38.671,69 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 15.990,66 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow κατέγραψε οριακά κέρδη, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,4% και ο Nasdaq 2,3%. S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική κερδοφόρα εβδομάδα τους, στο μεγαλύτερο σερί τους από τον Δεκέμβριο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη η Intel  με άνοδο 1,91% και ακολούθησε η Microsoft στο +1,56%. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η Chevron χάνοντας 1,97% και οριακά πίσω της στο -1,96% ηWalt Disney.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, τα έσοδα της PepsiCo υποχώρησαν το δ' τρίμηνο χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και η εταιρεία αναψυκτικών και σνακ κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα κέρδη και προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος της κατά 7%. H μετοχή της υποχώρησε κατά 3,55% στις σημερινές συναλλαγές.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μηνιαία αύξηση 0,2% του δείκτη, αντί για 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. 

Η αναθεώρηση καλύπτει τα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2023. Στα ετήσια στοιχεία, που δεν είναι εποχιακά προσαρμοσμένα, δεν έγιναν αναθεωρήσεις. 

Σε επίπεδο δομικού δείκτη –χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα και την ενέργεια– η μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη στο +0,3% τον Δεκέμβριο. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έρχονται μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων από τους αξιωματούχους της Fed ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια της καθώς θέλει να δει περισσότερο στοιχεία ότι οι ανοδικές πιέσεις μετριάζονται και οι τιμές θα υποχωρήσουν και θα παραμείνουν κοντά στον στόχο του 2% πριν αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης οδηγώντας τα στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα. 

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων κρατικού χρέους βρήκαν ώθηση στα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερό τους επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κέρδισε 3,2 μονάδες βάσης στο 4,486%. Στην εβδομάδα, το 2ετές σημείωσε άνοδο 11,8 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδες βάσης στο 4,186%, από 4,169% την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση το 10ετές πρόσθεσε 15,6 μονάδες βάσης.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Wall: Οιωνός για "καλά Χριστούγεννα" το +8% του Νοεμβρίου

Τον τελευταίο Νοέμβριο που ο S&P 500 έκλεισε στις 4567 μονάδες, ο δείκτης έκανε "άλμα" 4,5% τον επόμενο μήνα.

Wall: Ο S&P 500 κυνηγά μια επίδοση που εμφανίζεται σπάνια από το 1928

Εφόσον έως την Πέμπτη διατηρήσει το κερδοφόρο momentum κλείνοντας τουλάχιστον στο +8%.