Ανοδικά οι ευρωαγορές εν μέσω ενδείξεων για υποχώρηση του πληθωρισμού

Ανοδικά οι ευρωαγορές εν μέσω ενδείξεων για υποχώρηση του πληθωρισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:35

Στο "κόκκινο" γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις που καταγράφονται στον μεταποιητικό τομέα εξανέμισαν τα ήπια αρχικά τους κέρδη.

Οι αγορές ξεκινήσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας ανοδικά, αντλώντας ώθηση από το θετικό κλίμα που δημιούργησαν την Παρασκευή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ξεκίνησε να επιβραδύνει. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνει σημαντικά στο 4,3%, σε ετήσια βάση, από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε μεν αλλά λιγότερο στο 4,5%. 

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%. Η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη εδώ και έναν χρόνο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για το δείκτη υπενθύνων προμηθειών (PMI) που ανακοινώθηκαν στην πορεία άλλαξαν την επενδυτική ψυχολογία, καθώς αποκάλυψαν ότι συνεχίζονται οι πτωτικές πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν απότομα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 43,5 μονάδες του Αυγούστου, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας για 15ο διαδοχικό μήνα.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου ο σχετικός δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί σε επίπεδο επέκτασης (50,3 μονάδες), σε όλες τις άλλες χώρες η μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία και η Αυστρία συνέχισαν να καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης, ακολουθούμενες από την Ολλναδία και τη Γαλλία.

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία, έστειλαν τους δείκτες σε αρνητικά εδάφη.

Συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που έφτασε να γράφει κέρδη της τάξης του 0,50%, πλέον υποχωρεί κατά 0,18% στις 4549,42 μονάδες, με τον κλάδο της υγείας να ηγείται της πτώσης με απώλειες 1,16%. Ο δείκτης των ορυχείων διατηρεί τα αρχικά του κέρδη κατά 0,5%.

Στις επιμέρους αγορές, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX παλεύει για το θετικό πρόσημο ενισχυόμενος οριακά κατά 0,03% στις 15.391,85 μονάδες, όπως και στο Παρίσι ο CAC 40 που κινείται πέριξ των 7.135,32 μονάδων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,22%, στις 7.591,80 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαρδίτη έχει περιορίσει τα κέρδη του αλλά παραμένει σε ανοδική τροχιά, προσθέτοντας 0,27% στις 9.451,71 μονάδες, ενώ αντίθετα στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,10% και κινείται στις 28.214 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αποτιμούν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για τις τιμές κατοικιών στη Βρετανία, οι οποίες κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο νέα υποχώρηση κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά από ανάλογη υποχώρηση τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, μετά την πτώση 0,8% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Nationwide.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.