Πτώση στις ευρωαγορές: Στο επίκεντρο οι μισθοί στη Βρετανία και η Κίνα

Πτώση στις ευρωαγορές: Στο επίκεντρο οι μισθοί στη Βρετανία και η Κίνα

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Τρίτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,93% στις 455,57 μονάδες, με τις μετοχές τραπεζών και εταιρειών κοινής ωφέλειας να υποχωρούν 1,2%. Οι μετοχές του λιανεμπορίου σημείωσαν άνοδο 0,5%, ενισχυμένες από την άνοδο κατά 7,5% των μετοχών της βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Marks & Spencer, αφότου ο βρετανικός οίκος λιανικών πωλήσεων αναβάθμισε το oultook της κερδοφορίας του. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 0,99% στις 4.287,15 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,86% στις 15.767,28 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,57% στις 7.389,64 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.267,70 μονάδες με πτώση 1,10%.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Ισπανία, όπου ο IBEX-35 έχασε 0,87% στις 9.347,50 μονάδες ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.

Οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 7,8% τον Ιούλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της χώρας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από τότε που άρχισαν οι καταγραφές των στοιχείων το 2001, ανέφερε η ONS.

Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν να διολισθαίνει ο ρυθμός αύξησης καταναλωτικών δαπανών, βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων, την ώρα που αυξάνεται η ανεργία. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσης μείωση επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Στις υπόλοιπες οικονομικές εξελίξεις, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να βάλει αναχώματα στην ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.