Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωγορές μετά την αναδίπλωση της Ρώμης

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωγορές μετά την αναδίπλωση της Ρώμης

Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις απώλειες της Τρίτης υπό το βάρος του σοκ που προκάλεσε εχθές η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει αιφνιδιαστικά φόρο στα "επιπλέον κέρδη" των τραπεζών.

Στην αλλαγή σκηνικού συνέβαλε η αναδίπλωση της Ρώμης για τον νέο φόρο, μετά το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές που εξάλειψε περίπου 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους μέσα σε μία μόνο ημέρα, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου που θα περιορίζει -όπως λέει η κυβέρνηση- τον αντίκτυπο σε πολλές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μίας τράπεζας και όσες έχουν αυξήσει ήδη τα επιτόκια που δίνουν στους καταθέτες τους "δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο" δήλωσε αργά χτες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Έτσι, την Τετάρτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέκτησε το έδαφος που έχασε εχθές σημειώνοντας κέρδη 0,43% στις 460,53 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και αερίου να ηγείται της ανόδου με +2,3% και τον κλάδο των τραπεζών να ενισχύεται κατά 1%. "Βαρίδι” για τον πανευρωπαϊκό δείκτη αποτέλεσε σήμερα ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής, που υποχώρησε σχεδόν 1%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,49% στις 15.852,58 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,72% υψηλότερα, στις 7.322,04 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.587,30 μονάδες, με κέρδη 0,80%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,31%, με τις τράπεζες FinecoBank, Banco Bpm και Unicredit να βρίσκονται στο top-5 των τίτλων με τα μεγαλύτερα κέρδη, με +7,12%, +5,45% και +4,37% αντίστοιχα. Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,57%, στις 9.354,40 μονάδες.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ιδίως μετά τον αποπληθωρισμό που καταγράφηκε στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια και πλέον, καθώς βάρυνε η άτονη εσωτερική κατανάλωση, που περιπλέκει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού, με άλλα λόγια η μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Αν και στα χαρτιά το φαινόμενο μοιάζει κάτι ευνοϊκό, αφού θεωρητικά αυξάνει την αγοραστική δύναμη, χαρακτηρίζεται απειλή για κάθε οικονομία, καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδεύουν, αναβάλλουν τις αγορές με την ελπίδα πως οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.