Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αξιολογούν τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πραγματοποιήσει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης καθώς και μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,20% στις 470,78 μονάδες, με όλους τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 1,16%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 4.467,55 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 16.469,75 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02% στις 7.694,27 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,15% στις 7.476,47 μονάδες.

Αντίθετη ήταν η εικόνα στην περιφέρεια, όπου ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε κατά 0,10% στις 9.685,10 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,33% στις 29.500,20 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της τράπεζας χθες, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για παρατεταμένη χρονική περίοδο, επισημαίνοντας πάντως ότι οι αξιωματούχοι θα πάνε στις επόμενες συνεδριάσεις "με ανοιχτό μυαλό" και μόνο τα εισερχόμενα στοιχεία θα καθορίσουν τις αποφάσεις τους. Απέφυγε παράλληλα να επαναλάβει τη φράση ότι η ΕΚΤ έχει "ακόμα δρόμο να καλύψει" που χρησιμοποίησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια παύση στη νομισματική σύσφιξη. "Μπορεί [η απόφαση μας] να είναι για αύξηση, μπορεί να είναι για παύση – αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στα μάκρο της ημέρας, ελαφρά κάμψη στο 6,2% σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με βάση την προκαταρκτική της εκτίμηση. Παράλληλα, σε φάση στασιμότητας βρίσκεται η γερμανική οικονομία, με το ΑΕΠ να παραμένει αμετάβλητο το β' τρίμηνο του 2023 από το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία. 

Στο μεταξύ, υποχώρηση ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς περιορίστηκαν οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με εναρμονισμένα με τα πρότυπα της ΕΕ προκαταρκτικά στοιχεία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 5% του Ιούλιο από το 5,3% του περασμένου μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE.

Αντιθέτως, απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Ιούλιο σημείωσε η Ισπανία.

Ταυτόχρονα, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με "σύμμαχο" την αύξηση εξαγωγών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στον Ιούνιο, μετά την οριακή επέκταση κατά το αναθεωρημένο 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE.

Ακόμη, υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στις 94,5 μονάδες τον Ιούλιο από 95,3 μονάδες τον Ιούνιο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 95,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Τα αμερικανικά μάκρο "ψαλίδισαν" τα κέρδη στην Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.