Αύξηση 32% στις παραγγελίες τάνκερ από τις αρχές του 2024 - Πρώτοι σε αριθμό παραγγελιών οι Έλληνες εφοπλιστές

Αύξηση 32% στις παραγγελίες τάνκερ από τις αρχές του 2024 - Πρώτοι σε αριθμό παραγγελιών οι Έλληνες εφοπλιστές

Τα επίπεδα παραγγελιών δεξαμενόπλοιων έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τους πρώτους μήνες του 2024, με 104 τάνκερ να έχουν προστεθεί μέχρι στιγμής φέτος παγκοσμίως στα βιβλία παραγγελιών, από 79 για την ίδια περίοδο πέρυσι, σε μια αύξηση περίπου 32% σε ετήσια βάση, σημειώνει σε σημείωμά της η Veson Nautical, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν την πρωτιά σε νέες παραγγελίες.

Οι αξίες για τα νεότευκτα Tanker έχουν επίσης αυξηθεί σε όλους τους υποτομείς. Τα LR2 των 115.000 DWT παρουσιάζουν το μεγαλύτερο άλμα, κατά 7,31% περίπου από την αρχή του έτους από 69,11 εκατ. δολάρια σε 74,16 εκατ. δολ., καθώς οι τιμές γι' αυτόν τον τομέα διατηρούν την ανοδική τους τροχιά και κυμαίνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.

Από τα δεξαμενόπλοια που παραγγέλθηκαν φέτος, η πλειοψηφία αφορά τον τομέα MR, με περίπου 37%, ακολουθούμενα από τα VLCC με  περίπου 31%, τα Suezmaxes με 19% και τα LR2 με 12%, αντίστοιχα. Τα Aframaxes ήταν στην πέμπτη θέση με μόλις 1% όλων των παραγγελιών που έγιναν φέτος. Δεν αναφέρθηκαν παραγγελίες LR1. Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις παραγγελίες έχουν γίνει σε κινεζικά ναυπηγεία με μερίδιο περίπου 57%, η Νότια Κορέα κατατάσσεται δεύτερη με μερίδιο 36%, και το Βιετνάμ στην τρίτη θέση με 6%. Η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των παραγγελιών Tanker που έγιναν από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα.

Οι Έλληνες αγοραστές έχουν υπάρξει οι πλέον ενεργοί στην παραγγελία Tankers με 28 παραγγελίες φέτος, κυρίως στον τομέα των Suezmax. Ακολουθούν η Ινδονησία, καθώς η Pertamina παρήγγειλε 15 MR τάνκερς τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στη Hyundai Mipo και να παραδοθεί το 2026, με συμβόλαιο για 47,75 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, συνολικά, αξία VV 48,99 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Οι Βερμούδες κατέθεσαν τον τρίτο υψηλότερο αριθμό παραγγελιών, με συνολικά οκτώ.

Αυτή η αύξηση της ζήτησης για νέα δεξαμενόπλοια έρχεται καθώς οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να ανανεώσουν τους παλιούς στόλους και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να παραγγείλουν πλοία ικανά να πληρούν τους τελευταίους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Επιπλέον, οι όροι πωλήσεων μεταχειρισμένων πλοίων γίνονται διεθνώς πιο αυστηροί προκειμένου να περιοριστεί η μεταφορά φορτίων που υπόκεινται κυρώσεις.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν ενισχύσει τα κέρδη στον τομέα των τάνκερ, μαζί με μια βελτιωμένη προοπτική ζήτησης. Η αναστάτωση στη Διώρυγα του Σουέζ ως συνέπεια των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Το γεγονός έχει σταθεροποιήσει τα κέρδη για το αργό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης τονομιλίων λόγω των αλλαγών στις εμπορικές ροές που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στα ρωσικά φορτία πετρελαίου.

Περισσότερα από Forbes

Είσοδος Λ. Πατίτσα στα δεξαμενόπλοια αμμωνίας (VLAC)

Μπαράζ νέων επενδύσεων από τον εφοπλιστή.

Η αξία του στόλου της Ελλάδας αγγίζει τα 169 δισ. δολάρια

Η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη θέση ως παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλία με στόλο αξίας 169 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την VesselsValue.

Ήρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε για τις ναυτιλιακές μετοχές;

Οι οικονομικές επιπτώσεις των ανακατευθύνσεων λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά και οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεξαμενόπλοια VLCC: Ενισχυμένα τα ναύλα τους παρά τις προκλήσεις

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υποτονικές καθώς οι προοπτικές ζήτησης γίνονται ασαφείς. Τα ναύλα στα δεξαμενόπλοια VLCC παραμένουν σταθερά και σε ορισμένες θαλάσσιες διαδρομές αυξημένα.

Ανεβασμένα τα ναύλα - Τι φέρνει το 2024 και το 2025 για τα φορτηγά πλοία

Το 2024 το εμπόριο ξηρού χύδην πρόκειται να γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής προσθήκης 495 σκαφών, που συνολικά ανέρχονται σε 34,8 εκατομμύρια dwt.

Αύξηση 53% στις παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες Εφοπλιστές

Οι Κινέζοι εφοπλιστές έχουν κάνει τις περισσότερες παραγγελίες, μετρώντας 554 πλοία και ακολουθούν οι Ιάπωνες. Τρίτοι οι Έλληνες εφοπλιστές.

Μελίνα Τραυλού: Σημαντική επένδυση στα logistics για τη διαχείριση 100.000+ οχημάτων

Επίσης, η Νeptune Lines πρόσφατα προχώρησε στην παραγγελία δύο πλοίων μεταφοράς οχημάτων νέας γενιάς,

Με ελληνική σημαία κυματίζουν τέσσερα νέα δεξαμενόπλοια του ομίλου Τσάκου

Με κάθε λαμπρότητα έπεσαν στη θάλασσα τα νέα tankers του ομίλου, που έχει σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων εν πλω.

Ράλι στις τιμές των LNG Carriers - Σε άνοδο τα bulkers

Αναλυτές υποστηρίζουν στασιμότητα στα ναύλα των φορτηγών και των containerships από το 2024.

Οι αιτίες της αναταραχής στα ναύλα - Τα κρίσιµα γεγονότα

Αναταραχή στα ναύλα, κυρίως στην αγορά των φορτηγών πλοίων, έχει φέρει ο Αύγουστος.

Αναγκαίες τομές 10 δισ. στην ακτοπλοΐα

Νέα πράσινα πλοία της ακτοπλοΐας έως και 100 μέτρων σίγουρα μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα

Γ. Πιέρρος: Το μέλλον κρύβει προκλήσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες για την ελληνική ναυτιλία

Ποιες είναι οι νέες τάσεις που καταγράφηκαν στις επιχειρηματικές κινήσεις.