Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Της Carrie McCabe

Είμαι αισιόδοξη και επενδύω αναλόγως - μακροπρόθεσμα. Αλλά έχω μάθει ότι το να παραμένω αισιόδοξη δεν σημαίνει ότι αγνοώ τους μακροοικονομικούς "αντίθετους ανέμους". Ένας από αυτούς είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου. Όχι μόνο στη τεχνική της διάσταση, αλλά ως μήνυμα για πολιτικές φιλοδοξίες, μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και διόγκωση του συστημικού κινδύνου.

Από την αρχή του έτους, το δολάριο έχει διολισθήσει άνω του 8% έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων: το χειρότερο ξεκίνημα έτους στην ιστορία τεσσάρων δεκαετιών του ICE U.S. Dollar Index. Ο δείκτης "αναβοσβήνει" στο κόκκινο, όχι μόνο λόγω των μακροοικονομικών παρεκκλίσεων, αλλά από κάτι πιο δομικό: μια σκόπιμη πολιτική που εγείρει ανησυχίες για τον ρόλο του δολαρίου παγκοσμίως.

Ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να προωθεί τη "Συμφωνία Mar-a-Lago", μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει την αξία του δολαρίου σε χαμηλότερα επίπεδα, δήθεν για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου. Όπως έχουν διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ και ο πρόεδρος της CEA Στίβεν Μίραν, στόχος -μεταξύ άλλων- είναι να πιεστούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μακράς διαρκείας και να αποδυναμωθεί το δολάριο. 

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Η αποδυνάμωση του δολαρίου ενώ συγχρόνως θα διατηρείται το παγκόσμιο αποθεματικό καθεστώς του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το δολάριο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών ακριβώς επειδή ήταν ισχυρό, σταθερό και μη ευάλωτο σε πολιτικές "ιδιοτροπίες". Πλέον, με την ασταθή εμπορική πολιτική και τα διφορούμενα μηνύματα από την Ουάσινγκτον, βλέπουμε το κόστος από το να χρησιμοποιείται η νομισματική κυριαρχία ως μέσο διαπραγμάτευσης. 

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε σημείωμά της η Goldman Sachs, το "premium αξίας" που επί χρόνια στήριζε το δολάριο υπονομεύεται. Οι δασμοί δεν επηρεάζουν μόνο τις εμπορικές ροές - συμπιέζουν και τα περιθώρια κέρδους, τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών και "διαβρώνουν" την εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς θεσμούς.

Η αγορά ομολόγων το βλέπει αυτό. Τα επιτόκια υποχωρούν - όχι λόγω της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη, αλλά επειδή οι ξένοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων επανεκτιμούν την κατάσταση. Τον Φεβρουάριο του 2025, σύμφωνα με την Perplexity, οι επενδυτές από το εξωτερικό κατείχαν 8,8 τρισ. δολάρια σε αμερικανικό χρέος. Εάν αυτή η αγοραστική βάση παραπαίει, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πρέπει να ενισχυθούν ως αντιστάθμισμα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ και υπονομεύεται η ιδιότητα του δολαρίου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου. 

Η αποδυνάμωση του δολαρίου φέρνει σε δύσκολη θέση και τις κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. "Φουσκώνει" τα νομίσματά τους, βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους και τις αναγκάζει να σκέφτονται πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων τους. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όπου το παραδοσιακό αντανακλαστικό της "φυγής στην ποιότητα" -ισχυρό δολάριο, πτώση της απόδοση των αμερικανικών ομολόγων- δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και επιπλέον, οι επενδυτές ανά τον κόσμο μάλλον είναι επιφυλακτικοί να επιλέξουν τις ΗΠΑ ως καταφύγιο.

Οι αγορές παρατηρούν αυτό που πολλοί δεν θα πουν φωναχτά: ότι η χρηματαγορά των ΗΠΑ φέρει πλέον ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου. Όπως παρατήρησαν οι Financial Times, τα αμερικανικά ομόλογα συμπεριφέρονται λιγότερο ως περιουσιακά στοιχεία χωρίς ρίσκο και περισσότερο ως "εργαλεία" των αναδυόμενων αγορών.

Για να είμαστε σαφείς, υπάρχουν σενάρια -όπως ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης- όπου το δολάριο θα μπορούσε να σημειώσει ράλι σε μια σύντομη "φυγή προς την ασφάλεια". Δεν είναι ένα στοίχημα που θέλουν να βάλουν οι περισσότεροι. Το μακροπρόθεσμο στοίχημα το καθορίζει η εμπιστοσύνη. Η υπονόμευση του δολαρίου για βραχυπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη ενέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε σταδιακά επί δεκαετίες. Και όταν κλονιστεί η εμπιστοσύνη, δύσκολα αποκαθίσταται.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να δει την υποτίμηση του νομίσματος ως εργαλείο για την επαναβιομηχανοποίηση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλό θα ήταν να κινηθούν προσεκτικά. Το δολάριο δεν είναι ένας ακόμη μακροοικονομικός μοχλός - είναι ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής οικονομικής κυριαρχίας. Αν το υπονομεύσουν, μπορεί όλοι μας να ανακαλύψουμε πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι αυτή η κυριαρχία.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική καταφύγια στην καταιγίδα των χρηματιστηρίων

Αναλυτής της Global Χ βλέπει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, τον DAX και πολωνικές εταιρείες.

Άμεσες πωλήσεις: Μια λύση για εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μικρομεσαίοι παραγωγοί της βιομηχανίας τροφίμων και "ανεξάρτητα" εστιατόρια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τους προμηθευτές.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η "χρυσή" διετία της Golden Visa - Οι αριθμοί

Σχεδόν 20.000 (19.962) αιτήσεις για χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ηγείται της ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών κατοικιών η Κρήτη

Μεγάλη είναι η αύξηση της κατασκευής νέων κατοικιών.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

ΗΠΑ και Ευρώπη ψάχνουν για ενεργειακή ασφάλεια σε Ουκρανία και Καζακστάν

Η Αμερική και η Δύση κοιτάζουν προς την Ευρασιατική Ενέργεια.