Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Του David Thomas

Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Το Federal Funds Rate είναι ένα βραχυπρόθεσμο επιτόκιο που σχετίζεται με το κόστος του χρέους στην αμερικανική οικονομία. Ορισμένοι ανέμεναν ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μείωνε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιό της, αλλά τελικά έκανε την έκπληξη μειώνοντάς το κατά 50 μ. β. Ο Πάουελ εξήγησε αυτή την κίνηση λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αξιωματούχοι της Fed είχαν επιβαρυνθεί απροσδόκητα από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, η Fed πλέον λειτουργεί πιο προληπτικά από ό,τι στο παρελθόν - κι αυτό είναι θετικό σημάδι.

Η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο (που δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου) επιβεβαίωσε την τάση άμβλυνσης, η οποία υποδηλώνει ότι καλώς προχώρησε η Fed στην περικοπή του επιτοκίου κατά 50 μ.β. και ενδεχομένως σηματοδοτεί περαιτέρω μειώσεις εντός του έτους, καθώς οι ανησυχίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον πληθωρισμό έχουν περιοριστεί. Η Fed φαίνεται πως έχει περιθώρια.

Στην πρόσφατη ιστορία, τόσο το "κραχ των Dot Com" το 2000 όσο και οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 ξεκίνησαν με ένα ψαλίδι των 50 μ.β. Αυτές οι περικοπές προμήνυαν δυσοίωνες εξελίξεις. Είχαμε επίσης μία από τις μεγαλύτερες περιόδους με ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων - άλλος ένας αρνητικός δείκτης όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κινούνται υψηλότερα από τα επιτόκια των ομολόγων με μακροπρόθεσμες λήξεις. Ομοίως, ο "κανόνας Sahm", που πήρε το όνομά του από μια πρώην πρόεδρο της Fed, μόλις έγινε αρνητικός. Αυτός ο δείκτης προβλέπει ύφεση κάθε φορά που η ανεργία αυξάνεται κατά 0,5% μέσα σε ένα έτος. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και η ίδια η Claudia Sahm επισημαίνει ότι ο κανόνας της είναι "πολύ απλός για να αποτυπώσει την περίπλοκη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ". Εντούτοις, η ίδια καλεί τους φορείς σε επαγρύπνηση.

Οι μετρήσεις που παρακολουθούμε δείχνουν ότι το χρέος των καταναλωτών, η ανεργία και άλλα μεγέθη "ομαλοποιούνται" μετά τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσαν, απόρροια των κυβερνητικών ενέσεων ρευστότητας στην οικονομία στον απόηχο της πανδημίας του covid. Τα σήματα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Sahm ότι η οικονομία παραμένει υγιής.

Δεδομένου ότι τα επιτόκια μειώνονται, με εύλογη συνέπεια να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, τι μέλλει γενέσθαι με τις επενδύσεις; Η Equitas ανέτρεξε σε μειώσεις των επιτοκίων που δεν επέφεραν σοκ στην οικονομία. Από το 1990 έως το 2000, υπήρξε μία μόνο ύφεση, που σχετιζόταν με το σοκ των τιμών του πετρελαίου το 1990. Ωστόσο, υπήρξαν άλλες τρεις περιπτώσεις μείωσης των επιτοκίων της Fed. Εξετάζοντας αυτές τις περιόδους, εντοπίζουμε κυρίαρχες τάσεις ή και περιόδους όπου δεν υπήρξε τάση.

Διάγραμμα

Σε αυτές τις περιόδους, ο Large Cap Growth (ο "σκούρος μπλε" Russell 1000 Growth) είχε πολύ καλές επιδόσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι το ίδιο συνέβη και με τον "σκούρο κόκκινο" δείκτη Long Government/Credit Bond. Και οι δύο αυτές επενδύσεις πιστεύεται ότι θα αποδώσουν καλύτερα στο μέλλον σε σύγκριση με σήμερα, με τα μειωμένα επιτόκια να αυξάνουν την αξία των μελλοντικών αποδόσεων. Εναλλακτικά, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (ο μοβ δείκτης) MSCI EM εμφάνισαν την εντονότερη μεταβλητότητα, καθώς τα πήγαν πολύ καλά την περίοδο 1989-92, αλλά βέθηκαν στην προτελευταία θέση στον κύκλο χαλάρωσης του '98. 

Ανακεφαλαιώνοντας, είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζεται επαγρύπνηση. Όπως δείχνει η ιστορία, μερικές φορές η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή οικονομία και σε μια οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης είναι το να αποφευχθεί ένα σοκ που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Καθώς μαίνονται τα ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό και οι "εργασιακές διαμάχες" στο εσωτερικό, ένας συνετός επενδυτής μπορεί να έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί. Ωστόσο, οι κατανομές που βασίζονται σε μακροχρόνιες τοποθετήσεις (20ετίας) μπορεί να κλονιστούν βραχυπρόθεσμα. Η συχνότερη τοποθέτηση κρατά το χαρτοφυλάκιό σας πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς.
 

Περισσότερα από Forbes

ΗΠΑ: Η αβεβαιότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών θα "ταρακουνήσει" τις αγορές

Παρά τα μεικτά σήματα, ο πληθωρισμός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Wall και την αμερικανική οικονομία.

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για να σταματήσει το brain drain

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απειλή για τη μελλοντική της ευημερία.

Η Ιταλία "στοχεύει" φορολογικά τις Google, Meta, Amazon και οι ΗΠΑ σκέφτονται οικονομικά αντίποινα

Οι αρχές εξετάζουν να επεκτείνουν την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών.

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Γιατί τα υψηλά επιτόκια δεν "διορθώνουν" τον πληθωρισμό

Τα τιμωρητικά επίπεδα των επιτοκίων δεν αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό. Ο ρόλος της προσφοράς χρήματος.

Bostic (Fed): Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε στη μείωση των επιτοκίων μας

Η αμερικανική Federal Reserve δεν βρίσκεται υπό επείγουσα πίεση να μειώσει τα επιτόκια της δεδομένης της "ευημερούσας" οικονομίας και αγοράς εργασίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic όπως μεταδίδει το Reuters.

Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για την αποψινή απόφαση της Fed για επιτόκια και QT

Ανοίγει η συζήτηση για μείωση επιτοκίων και "χαλάρωση" της ποσοτικής σύσφιξης.

Πώς ένα ηφαίστειο έβαλε "φρένο" στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

Ενώ ετοιμαζόταν να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, ένας απρόβλεπτος παράγοντας άλλαξε τα σχέδιά της.