Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για την αποψινή απόφαση της Fed για επιτόκια και QT

Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για την αποψινή απόφαση της Fed για επιτόκια και QT

Η oμοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ωστόσο θα αποφύγει να σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων στις αποψινές της (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος) ανακοινώσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς είναι έτοιμη να διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της που ολοκληρώνεται εντός της ημέρας, ένα υψηλό 22 ετών που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed για τη νομισματική πολιτική, ο πρόεδρός της, Jerome Powell, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι επενδυτές βλέπουν περίπου 40% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Μάρτιο, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για μια τέτοια στροφή. Ο Powell πιθανόν θα δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένος από τις πρόσφατες μειώσεις των δεικτών του πληθωρισμού, ενώ θα συνεχίσει να τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για μείωση, υποδεικνύοντας μια σταθερή αγορά εργασίας και μια οικονομία που αναπτύσσεται έντονα.

"Δεν μπορείτε να αρνηθεί κανείς το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πολύ και δεν νομίζω ότι οι επιτελείς της Fed θα θελήσουν να το αρνηθούν", αναφέρει ο Seth Carpenter, επικεφαλής οικονομολόγος παγκόσμιας οικονομίας στη Morgan Stanley. "Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο πανό πίσω από τον Powell που θα λέει "Αποστολή ολοκληρώθηκε".

Ο προτιμώμενος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού της Fed μειώθηκε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών τον Δεκέμβριο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης κατεγράφη στο 1,9% στο β’ εξάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2022), εντός του στόχου 2% της Fed για δεύτερο συναπτό μήνα.

"Η κύρια εστίαση των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της FOMC θα είναι ο προσδιορισμός του πότε και του τρόπου επικοινώνησης σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και τη μείωση της ποσοτικής σύσφιξης (QT)... Εάν η FOMC αρχίσει πράγματι να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο - όπως αναμένουμε - η οριστική ανακοίνωση πιθανότατα θα προέρχεται από την κατάθεση  του προέδρου της Fed στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου", σημειώνουν οι Anna Wong και Stuart Paul του Bloomberg Economics.

H δήλωση της FOMC

Η επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει το guidance της για τα επιτόκια, απορρίπτοντας την αναφορά σε μια πιθανή "συγκράτηση" των επιτοκίων προς όφελος κάτι πιο "ουδέτερου”, όπως η "στάση πολιτικής", σημειώνει ο Carpenter. Το μεγαλύτερο μέρος της δήλωσης είναι πιθανό να μοιάζει με εκείνο που δημοσιεύτηκε μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η FOMC αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει τους μακροπρόθεσμους στόχους και τη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική, όπως έκανε στην πρώτη συνεδρίαση των μελών της για το 2023.

Η συνέντευξη Τύπου

Ο Πάουελ είναι πιθανό να πιεστεί για το εάν η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο και για το εάν η διάμεση πρόβλεψη της επιτροπής τον Δεκέμβριο για συνολικές μειώσεις της τάξης του 0,75% (τρεις της τάξης του 0,25%)  στη διάρκεια του 2024 εξακολουθεί να αντανακλά τις απόψεις των αξιωματούχων της Fed. Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος πέντε ή περισσότερες περικοπές.

Ο κίνδυνος μιας εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού αργότερα αυτό το έτος μπορεί να αναγκάσει τον Powell να αντισταθεί έναντι τυχόν βραχυπρόθεσμων μεταβολών των επιτοκίων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να μειώσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τα επιτόκια και να πρέπει να τα αυξήσουν ξανά αργότερα.

"Ένα βασικό αμάρτημα της κεντρικής τραπεζικής που πρέπει να αποφεύγεται είναι να περικόπτει κανείς επιτόκια και να πρέπει να αντιστρέψει στη συνέχεια την πορεία του", τονίζει η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG. "Αυτή είναι η ώρα να αντισταθούμε και να διατηρήσουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία. Δεν θα αρέσει στις αγορές, αλλά το μήνυμα έχει αρχίσει να περνά".

Ο Powell  θα μπορούσε επίσης να ερωτηθεί για μια σειρά τραπεζικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κινήσεων για την ενθάρρυνση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δανειστούν από το παράθυρο έκπτωσης της Fed.

Ισολογισμός και QT

Η FOMC μπορεί επίσης να αρχίσει να συζητά τον ισολογισμό της, ύψους 7,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης. Ωστόσο, μια απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση γι’ αυτό το ζήτημα μοιάζει απίθανη.

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Lorie Logan, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων εν μέσω μειωμένης ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

"Είναι όλο και πιο κοντά σε αυτό που είναι το χαμηλότερο άνετο επίπεδο αποθεμάτων", σημειώνει ο Thomas Simons, ανώτερος οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Jefferies. "Μια μείωση ρυθμού του QT θα ήταν αρκετά κατάλληλη σε αυτό το σημείο".

Νέοι "ψηφοφόροι"

Η συνεδρίαση του Ιανουαρίου φέρνει επίσης μια εναλλαγή νέων ψηφοφόρων μεταξύ των περιφερειακών προέδρων της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του Bostic, της προέδρου της Fed του Cleveland, Loretta Mester, της Mary Daly της Fed του San Francisco και του Thomas Barkin της Fed του Richmond.

Αν και οι κλίσεις των νέων εχόντων ψήφο στην επιτροπή είναι ελαφρώς πιο επιθετικές - hawkish ως προς τη νομισματική πολιτική σε σχέση με τους κεντρικούς τραπεζίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου στη FOMC το 2023, δεν αναμένονται διαφωνίες στην τρέχουσα συνεδρίαση.

Περισσότερα από Forbes

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Bostic (Fed): Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε στη μείωση των επιτοκίων μας

Η αμερικανική Federal Reserve δεν βρίσκεται υπό επείγουσα πίεση να μειώσει τα επιτόκια της δεδομένης της "ευημερούσας" οικονομίας και αγοράς εργασίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρακτικά Fed: Η πολιτική πρέπει να μείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα

Θα πρέπει να παραμείνει "σε περιοριστική κατεύθυνση μέχρι να είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί".

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός νικήθηκε - ώρα να πολεμήσουμε την ύφεση

Ποια είναι η πιθανή πορεία της οικονομίας καθώς το επιτόκιο υπερδιπλασιάζεται το 2024; Λογικά: ύφεση.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.