Τρομοκράτες και Βόρεια Κορέα αφήνουν το Bitcoin και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα

Τρομοκράτες και Βόρεια Κορέα αφήνουν το Bitcoin και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα

Του Ari Redbord

Τα τελευταία χρόνια είδαμε τη συνεχή διαφοροποίηση του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων από την άνοδο του Ethereum έως τα NFTs στο Solana και την ωρίμανση του decentralized finance. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων έχει μετακινηθεί από το Bitcoin σε άλλα blackchains και περιουσιακά στοιχεία, το ίδιο κάνουν και οι παράνομοι φορείς που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ταχύτερη και φθηνότερη διακίνηση κεφαλαίων, την αυξημένη ρευστότητα και τις φαινομενικά ατελείωτες ευκαιρίες.

Μια νέα έκθεση της εταιρείας πληροφοριών blockchain TRM Labs περιγράφει λεπτομερώς αυτήν τη μετακίνηση των παράνομων φορέων από το Bitcoin σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα blockchains όπως το Ethereum, το TRON, το Binance Smart Chain και άλλα. Η έκθεση δείχνει ότι οι συναλλαγές σε Bitcoin αντιπροσωπεύουν μόνο το 19% του παράνομου όγκου συναλλαγών σήμερα, σε σύγκριση με το 97% του συνολικού παράνομου όγκου το 2016, καθώς οι εγκληματίες αναζητούν νέα blockchains και τακτικές όπως το "chain-hopping" για να ξεπλύνουν χρήματα χωρίς να εντοπιστούν.

Αλλά, η ιστορία δεν αφορά μόνο τη μετατόπιση από το Bitcoin σε άλλα blockchains. Πρόκειται επίσης για ένα νέο τοπίο απειλών όπου οι απάτες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 χάθηκαν περίπου 9,04 δισ. δολάρια λόγω απάτης. Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους για τους μικροεπενδυτές, αναδύονται νέες απειλές για την εθνική ασφάλεια -από τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έως τις κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας- καθώς κινούμαστε γρήγορα προς ένα διευρυνόμενο ψηφιακό πεδίο μάχης.

Η Βόρεια Κορέα επιτίθεται στο DeFi

Το περασμένο έτος οι επιθέσεις χάκερ σημείωσαν ρεκόρ με λεία 3,7 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 175 περιστατικά. Οι επιθέσεις εναντίον DeFi ήταν πολύ συχνές, με περίπου το 80% των κλεμμένων κεφαλαίων, ή 3 δισ. δολάρια, να προέρχονται από αυτές. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο μπορεί να κατευθύνθηκε στη Βόρεια Κορέα.

Τα τελευταία χρόνια, η κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα Lazarus Group της Βόρειας Κορέας επιτέθηκε συχνά στο οικοσύστημα DeFi και μετακινήθηκε επιδέξια από το ξέπλυμα κεφαλαίων στο Bitcoin στη διενέργεια επιθέσεων σε γέφυρες blockchain, όπως η παραβίαση της Ronin ύψους 600 εκατ. δολαρίων και αυτή της γέφυρας Harmony ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Και στις δύο επιθέσεις οι άρτια εκπαιδευμένοι Βορειοκορεάτες κυβερνο-εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά ασφαλείας. Η Βόρεια Κορέα έχει μετατοπιστεί από το Bitcoin σε άλλα blockchain. Οι σχεδόν ανύπαρκτοι έλεγχοι στον κυβερνοχώρο και η μαζική ρευστότητα τα καθιστούν ελκυστικούς και σχετικά εύκολους στόχους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές συνδέονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Σε πρόσφατη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ο ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας Δρ. Jung H. Pak, αναπληρωτής βοηθός υπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξήγησε: "Κατά την πανδημία, οι επιθέσεις αυξήθηκαν δραματικά, η Βόρεια Κορέα προσαρμόστηκε και εξελίχθηκε ως προς το πώς θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα για το καθεστώς της. Χρηματοδότησαν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και απειλούν με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Βλέπουμε τις κλοπές στον κυβερνοχώρο και στα κρυπτονομίσματα ως μια μέθοδο που ενισχύει αυτά τα παράνομα προγράμματα".

Η Βόρεια Κορέα μετατοπίστηκε από την εξάρτησή της από την εξόρυξη και το εμπόριο άνθρακα με την Κίνα, εξήγησε ο  Δρ. John Park της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ στην ίδια συνέντευξη, στο ξέπλυμα κεφαλαίων σε Bitcoin εν μέσω αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων. Η Βόρεια Κορέα έχει μετατοπιστεί και πάλι από το Bitcoin στο Ethereum και σε άλλα blockchains, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες μεταφέρουν κεφάλαια μεταξύ των blockchains για να συσκοτίσουν τις συναλλαγές και να εκμεταλλευτούν λάθη κωδικοποίησης και αδυναμίες του πρωτοκόλλου.

Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας στρέφονται στο TRON

Δεν είναι μόνο η Lazarus Group που κοιτάει ευκαιρίες πέρα από το Bitcoin. Ενώ το Bitcoin ήταν το αποκλειστικό ψηφιακό νόμισμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το 2016, έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί από περιουσιακά στοιχεία στο TRON blockchain, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση, αντιπροσώπευαν το 92% της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας το 2022.

Η TRM εντόπισε πολλές ομάδες που τάσσονται υπέρ του ISIS και συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα για τη διάδοση της προπαγάνδας και τη στρατολόγηση μαχητών. Κατά τη διάρκεια του 2022, υπήρξε σημαντική αύξηση της χρήσης του TRON μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων και των σχετικών εκστρατειών συγκέντρωσης κεφαλαίων, με ορισμένες να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω φορέων συγκέντρωσε δωρεές στο stablecoin Tether (USDT). Μεταξύ των φορέων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που παρακολουθήθηκαν από την TRM Labs το 2022, υπήρξε αύξηση 240% σε ετήσια βάση στη χρήση του Tether, έναντι μόλις 78% αύξησης στη χρήση του bitcoin.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν κρυπτονoμίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου και στη δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Συνολικά 40 διευθύνσεις ήταν στη λίστα όσων κατασχέθηκαν, ενώ όλες αφορούσαν Tether που βρίσκονταν στο blockchain του TRON. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων του Ισραήλ που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την πρώτη που στοχεύει τη Χεζμπολάχ και τον κύριο υποστηρικτή της.

Με άλλα λόγια, μέχρι το 2022, το Bitcoin μόλις και μετά βίας χρησιμοποιούταν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή στις επιθέσεις από χάκερ, με το TRON να κυριαρχεί στην πρώτη κατηγορία και το Ethereum και το Binance Smart Chain στη δεύτερη.

Το εξελισσόμενο τοπίο

Γιατί αυτή η μετακίνηση από το Bitcoin στο TRON και σε άλλα blockchains από τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας; Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σταθερή ανάπτυξη του Tether στο TRON, εν μέρει λόγω των σχετικά χαμηλών τελών για συναλλαγές στο TRON. Έτσι, αν θέλετε να μετακινήσετε Tether από ένα ανταλλακτήριο σε ένα άλλο, είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό να το κάνετε στο TRON από ό,τι στο Ethereum. Αυτό ισχύει αν είστε νόμιμος χρήστης, αλλά και αν είστε κυβερνο-εγκληματίας που θέλει να μετατρέψει κλεμμένα bitcoin σε ένα πιο σταθερό περιουσιακό στοιχείο και να μετακινήσει αυτά τα κεφάλαια σε διαφορετικά blockchains. Ένα οικοσύστημα μη συμμορφούμενων συναλλαγών και η αντίληψη της ανωνυμίας έχουν επίσης καταστήσει το TRON ελκυστικό για τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας και άλλους που επιδιώκουν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας, σε αντίθεση με την Lazarus Group, δεν αναζητούν μαζική ρευστότητα. Όπως έμαθα ως εισαγγελέας εθνικής ασφάλειας, οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι σχετικά ανέξοδες για να πραγματοποιηθούν. Οι χρηματοδότες της τρομοκρατίας επιδιώκουν να διακινήσουν μικρότερα ποσά πιο γρήγορα και κάτω από τα ραντάρ των παγκόσμιων διωκτικών αρχών που επιδιώκουν την κατάσχεση κεφαλαίων και τη διάσπαση των τρομοκρατικών δικτύων.

Βλέπουμε τώρα ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα. Έχουμε μετακινηθεί από έναν κόσμο στον οποίο το bitcoin ήταν συνώνυμο του κρυπτονομίσματος σε έναν κόσμο στον οποίο το bitcoin αποτελεί μέρος -αν και μεγάλο μέρος, περίπου το 50% της αγοράς- ενός διαφοροποιημένου και αναπτυσσόμενου αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος πολλών blockchains, γεφυρών, πρωτοκόλλων, ανταλλαγών και περιουσιακών στοιχείων. Αυτό το νέο οικοσύστημα συνοδεύεται από νέες και αναδυόμενες ευκαιρίες, αλλά και από νέες απειλές.

Περισσότερα από Forbes

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.

Bitcoin: Και μετά τα $50.000; Τι βλέπουν τρεις αναλυτές

Με το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να σπάει το όριο των 50.000 δολαρίων ξανά (η τελευταία φορά ήταν το 2021), οι αναλυτές σταθμίζουν ποιες βασικές μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι traders εφεξής. Οι αντιστάσεις, τα επίπεδα στήριξης και το επικείμενο halving.

Οι bullish "χρησμοί" για το Bitcoin το 2024

Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος.

$84 τρισ. "κληρονομιά", ETF και halving θα ορίσουν την τύχη του Bitcoin το 2024

Πέντε προβλέψεις για το δημοφιλέστερο crypto και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τη νέα χρονιά.

Καταπολεμώντας το δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε νέες προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να εξαλείψουν τα οικονομικά δίκτυα των τρομοκρατικών ομάδων.

Η "ανατομία" 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά των crypto, με το Bitcoin να τρέχει ένα θηριώδες ράλι 120% το 2023.

Κρυπτονομίσματα: H ολική επαναφορά του Solana

H τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο και "φλερτάρει" με το No3 των blockchain.