Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Του Derek Saul

Ο κορυφαίος δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου έκλεισε την εβδομάδα σχεδόν χωρίς μεταβολή, καλύπτοντας μια εβδομάδα-"τρενάκι του τρόμου" για τον S&P 500 που περιελάμβανε τις καλύτερες και τις χειρότερες ημέρες του τελευταίου 18μηνου και προσφέροντας μια ανησυχητική υπενθύμιση της άστατης φύσης του χρηματιστηρίου.

Μετά την άνοδο του κατά 0,5% την Παρασκευή, ο S&P έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με πτώση 0,05%, υποχωρώντας ελαφρά από τις 5.346,56 στις 5.344,16 μονάδες.

Στην πραγματικότητα, ο S&P μόλις κατέγραψε την τέταρτη εβδομάδα του με εβδομαδιαία κίνηση λιγότερο από 0,1% τα τελευταία δύο χρόνια, πίσω όμως από αυτή την κανονικότητα κρύβονταν μεγάλες αναταράξεις.

Ο S&P σημείωσε πτώση 3% τη Δευτέρα, εν μέσω παγκόσμιου τρόμου για μια επικείμενη χρηματιστηριακή κατάρρευση, εν μέρει συνδεδεμένη με τη χειρότερη από την αναμενόμενη μηνιαία ανεργία στις ΗΠΑ, με τον "δείκτη φόβου" της Wall Street να εκτοξεύεται για λίγο σε ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας του κορονοϊού, πριν ανακάμψει γρήγορα καθώς νέα δεδομένα για την απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατασίγασαν τη νευρικότητα για μια επικείμενη ύφεση.

"Οι επενδυτές έχουν γίνει αρκετά εύκολοι στις αντιδράσεις μετά από μια ισχυρή και σταθερή περίοδο για την αγορά", παρατήρησε ο Mark Hackett, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας της Nationwide, σε σχόλια μέσω email.

Οι άλλοι δύο κορυφαίοι αμερικανικοί δείκτες μετοχών, ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq Composite, ανέκτησαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους αυτής της εβδομάδας, με τον Dow να ολοκληρώνει την εβδομάδα με πτώση 0,2% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει εβδομαδιαία απώλεια 0,6%.

"Τα αφηγήματα της αγοράς μπορούν να αλλάζουν γρήγορα, δεν είναι όμως πάντα ορθά", έγραψε στους πελάτες ο Λάρι Άνταμ, επικεφαλής επενδύσεων του Raymond James, σχετικά με αυτή την έντονη διακύμανση στις μετοχές.

Ιστορία

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης Παρασκευής πυροδότησε φόβους για ύφεση λόγω του συχνά αναφερόμενου δείκτη Sahm, ο οποίος παρακολουθεί τις αλλαγές στο ποσοστό ανεργίας. Οι ταυτόχρονες ανησυχίες σχετικά με την υπόδειξη της ιστορικά "λιτής" κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Bank of Japan, ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για να σταθεροποιήσει το γεν προκάλεσε το κραχ, με πολλούς να φοβούνται μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος, ακόμη και μετά την ανάκαμψη, με τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 να έχει υποχωρήσει 5% από την ιστορική κορύφωσή του που κατεγράφη τον Μάιο, τον S&P να έχει απωλέσει 6% από την κορυφή του Ιουλίου και τον Ιαπωνικό Nikkei να βρίσκεται κατά 17% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου.

Δεν είναι ούτε κατά διάνοια ώρα να κηρύξει κανείς νίκη απέναντι στις προοπτικές ύφεσης - η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase τοποθετούν τις πιθανότητες να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ στο 25% ή περισσότερο τον επόμενο χρόνο - και περαιτέρω απώλειες των μετοχών θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στον ορίζοντα, ωστόσο γενικά είναι πολύ φυσιολογικό οι μετοχές να υποχωρούν στο δρόμο προς τα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Μεταξύ 1928 και 2019, ο S&P έχει καταγράψει μέση ανώτατη ετήσια πτώση 16%, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group. Το φετινό ποσοστό της, το οποίο ορίζεται ως η πιο απότομη πτώση της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, είναι μόλις 8,5%, μετά βίας δηλαδή "πυροδοτεί" ιστορικούς αρνητικούς συνειρμούς. "Ενώ τα sell-off δεν είναι ποτέ ψυχολογικά άνετα για τους επενδυτές, για φέτος είναι αρκετά ήπια από ιστορική άποψη", σημείωσε ο Adam.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.