Corsmed: Τα σχέδια της ελληνικής startup που φέρνει επανάσταση στη μαγνητική τομογραφία

Corsmed: Τα σχέδια της ελληνικής startup που φέρνει επανάσταση στη μαγνητική τομογραφία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και επιφέρει ανατροπές σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες του κλάδου είναι η ανάγκη για ακριβέστερες και ταχύτερες διαγνώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Corsmed αναδύεται ως μια εταιρεία που αναζητά λύσεις στον τομέα της μαγνητικής τομογραφίας. 

Η Corsmed είναι μια deep-tech startup εταιρεία που ασχολείται με τη μαγνητική τομογραφία (MRI – Magnetic Resonance Imaging) και πιο συγκεκριμένα με προηγμένες προσομοιώσεις μαγνητικής τομογραφίας. Ξεκίνησε το 2017 ως spin-off εταιρεία (τεχνοβλαστός) από το Πανεπιστήμιο της Lund στη νότια Σουηδία. Πίσω από τη Corsmed υπάρχουν 3 συνιδρυτές -εκ των οποίων δύο Έλληνες και ένας Σουηδός- ενώ η ιδέα βασίστηκε στην έρευνα του ενός εκ των Ελλήνων co-founders, του Χρήστου Ξάνθη, και στα εργαλεία που είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο του μετα-διδακτορικού του, μετά το 2014. 

H Corsmed αναπτύσσει εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στη μαγνητική τομογραφία να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της και να δείξει την πραγματική της δυναμική. Όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο κ. Ξάνθης, ενώ η μαγνητική τομογραφία αποτελεί σήμερα την απεικονιστική μέθοδο επιλογής, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: είναι αργή και δαπανηρή, κάτι που την καθιστά αναποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σημερινές ανάγκες απεικόνισης, πόσο μάλιστα τις 100πλάσιες ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Χρήστος Ξάνθης 22.04.2024

Ενδεικτικά, ο κ. Ξάνθης αναφέρει πως χρειάζονται 15-90 λεπτά για να απεικονιστεί ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, ενώ η μαγνητική τομογραφία γίνεται ολοένα και πιο ακριβή με κάθε προστιθέμενη ειδικότητα, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας. Επιπλέον, η υγειονομική περίθαλψη του σήμερα είναι σε έλλειψη μαγνητικής τομογραφίας - με ουρές αναμονής που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 8 μήνες.

"Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τη χρήση περισσότερου ανθρώπινου δυναμικού ή/και υλικού, αλλά εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε λύσεις γύρω από τις παραπάνω δυσκολίες, τότε μπορούμε να λύσουμε το διαγνωστικό πρόβλημα και να ανοίξουμε τον δρόμο για την υγειονομική περίθαλψη του μέλλοντος”, τονίζει ο κ. Ξάνθης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της Corsmed επιτρέπει 10πλάσια απόδοση με ίδια ή και καλύτερη απεικονιστική ποιότητα, χωρίς να απαιτείται επιπλέον hardware, επιπλέον προσωπικό και εκ νέου εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόκειται για ένα λογισμικό που μπορεί να τρέξει είτε στους υπολογιστές που συνοδεύουν τον μαγνητικό τομογράφο ή στο cloud. Επιπρόσθετα, είναι μια λύση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους μαγνητικούς τομογράφους, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και μοντέλου.

Η Corsmed απευθύνεται, λοιπόν, σε όλα τα κέντρα που χρησιμοποιούν τη μαγνητική τομογραφία για διαγνωστικούς σκοπούς και θέλουν να βελτιώσουν τόσο τη διαγνωστική αξία της πληροφορίας που συλλέγουν από τον μαγνητικό τομογράφο όσο και τον χρόνο που παραμένει ο ασθενής μέσα στον μαγνητικό τομογράφο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ξάνθης, η Corsmed βρίσκεται σε διαδικασία να διοχετεύσει σύντομα το προϊόν της στην αμερικάνικη αγορά, ενώ στους επόμενους στόχους της βρίσκεται και η ευρωπαϊκή αγορά.

Πλατφόρμα εκπαίδευσης τεχνολόγων

Ωστόσο, εκτός από την κλινική της λύση, η Corsmed βρίσκεται ήδη στην αγορά, από τα τέλη του 2019, με ένα άλλο προϊόν, την εκπαιδευτική πλατφόρμα (education tool), η οποία αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα στην αγορά και αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν τον μαγνητικό τομογράφο και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται πάνω στην ποιότητα της εικόνας που συλλέγουν και στη διάγνωση που μπαίνει στην εικόνα αυτή. 

Μέχρι πρόσφατα οι τεχνολόγοι περνούσαν ελάχιστο έως μηδενικό εκπαιδευτικό χρόνο πάνω σε έναν πραγματικό μαγνήτη. Η εκπαίδευσή τους γίνεται κυρίως με παλαιικά μέσα (χαρτιά και slides), δεδομένου ότι, λόγω των επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων που απαιτούνται, δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι μαγνητικοί τομογράφοι για εκπαίδευση. "Στις περιπτώσεις που δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να καθίσουν μπροστά σε έναν πραγματικό μαγνητικό τομογράφο αυτό γίνεται συνήθως σε ομάδες δεκάδων ατόμων όπου ένας χρησιμοποιεί τον μαγνήτη και οι άλλοι παρακολουθούν, ενώ παράλληλα υπάρχει και η πίεση του χρόνου μιας και μέσα στον μαγνήτη υπάρχει κάποιος ασθενής τον οποίο δεν μπορούν να ταλαιπωρούν για πολλή ώρα”, εξηγεί ο κ. Ξάνθης.

Έτσι, όπως συνεχίζει ο ίδιος, η πρώτη ευκαιρία για να ασχοληθούν οι νέοι τεχνολόγοι με έναν πραγματικό μαγνήτη είναι συνήθως μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους, στην πρώτη τους δουλειά, όπου πρέπει να περάσουν ξανά μια δεύτερη εκπαίδευση δίπλα στον "παλιό” τεχνολόγο που, συνήθως, δείχνει τον δικό του τρόπο λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα ο σωστός. 

Το πρώτο προϊόν της Corsmed είναι μια cloud based πλατφόρμα που παρέχει στον χρήστη την εμπειρία που θα έπαιρνε αν καθόταν μπροστά από ένα πραγματικό μαγνητικό τομογράφο. "Ουσιαστικά 1 ώρα στον προσομοιωτή ισοδυναμεί με 1 ώρα μπροστά από τον πραγματικό μαγνήτη. Και όλα αυτά με τα επιπλέον πλεονεκτήματα του ότι δεν χρειάζεται να βρεις πραγματικό τομογράφο, δεν χρειάζεται να βρεις ασθενείς και εθελοντές και χωρίς την πίεση του χρόνου, μιας και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εκπαιδευτική πλατφόρμα για όσο χρόνο θες και όποτε θες. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και σύνδεση στο ίντερνετ”, αναφέρει ο Έλληνας co-founder. 

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα της Corsmed έχει πλέον πελάτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Βασικότερη αγορά της εταιρείας είναι η Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια ακολουθεί η Ευρώπη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ξάνθη, στα άμεσα επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση του εκπαιδευτικού προϊόντος σε περισσότερες αγορές. 

Παρουσία στην Ελλάδα και χρηματοδότηση 6 εκατ. 

Τα κεντρικά γραφεία της Corsmed βρίσκονται στη Στοκχόλμη, ενώ συνολικά στην εταιρεία απασχολούνται 20 άτομα, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα. "Η ενίσχυση της ομάδας μας στην Ελλάδα είναι πάντα στις επιλογές μας”, τονίζει ο κ. Ξάνθης. 

Μέχρι τώρα, η Corsmed έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων, σε 3 γύρους χρηματοδοτήσεων. "Ως startup εταιρεία που θέλει να κάνει τη μεγάλη διαφορά στον χώρο της διαγνωστικής απεικόνισης, η Corsmed βασίζεται σε επενδυτικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο το κομμάτι της εταιρίας που ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι πλέον πολύ κοντά στο να έχει θετικές ταμειακές ροές”, επισημαίνει ο κ. Ξάνθης. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα συν-ιδρυτή της εταιρείας, τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κλινικό χώρο υπάρχουν εταιρείες που προσπαθούν να πετύχουν παρόμοια αποτελέσματα με την Corsmed. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι εταιρείες αυτές περιορίζονται από τις αδυναμίες των τεχνολογιών που έχουν επιλέξει για την ανάπτυξη των προϊόντων τους. "Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Corsmed είναι αποτέλεσμα των 10 και πλέον χρόνων που χρειάστηκαν για την έρευνα και ανάπτυξή της με αποτέλεσμα να την κάνει τουλάχιστον 10 φορές καλύτερη από αυτή του ανταγωνισμού”, καταλήγει.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Τι προμηνύει η "μαύρη αγορά" των τερματικών της Starlink στο Ιράν

Θα μπορούσε να σπάσει το ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα νέα καταστήματα των μεγαλύτερων λιανεμπόρων στην Ελλάδα - Άφιξη Nike στη Στοά Αρσακείου

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λειτούργησαν 28 νέα καταστήματα στις βασικές εμπορικές αγορές της Αθήνας.

kleesto: Από την Ελλάδα στο Μαϊάμι και στην Καραϊβική η start up που αυτοματοποιεί τον τουρισμό

Η εταιρεία αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μια νέα στρατηγική συνεργασία στον τομέα του yachting.

Cosmos Sport: Από ένα κατάστημα 40 τετραγωνικών το ’82, όμιλος 200 εκατομμυρίων το ‘24

Φέτος το έμψυχο δυναμικό του Cosmos Group αγγίζει τα 2.000 άτομα ενώ στο πλάνο για τα έτη 2025-2029 είναι να ανοίγει 10 καταστήματα ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτου που μπήκαν με αξιώσεις στην ελληνική αγορά - Τα μερίδια των "παικτών"

Μερίδια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων αποσπούν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές.

Η OpenAI απειλεί τα "παραδοσιακά" έσοδα της Google

Τα έσοδα από την Google Search πιθανόν θα μειωθούν μακροπρόθεσμα λόγω των νέων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Fund Managers: Γιατί το 2025 θα είναι καλύτερο για τις ελληνικές startups

Το ελληνικό οικοσύστημα startups παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και αυξανόμενες προοπτικές.

MLS: Έτσι ναυάγησε η εταιρεία που ήθελε να γίνει ελληνική Apple

Από τις μεγάλες προσδοκίες στην κατρακύλα δίχως φρένο. Οι λάθος χειρισμοί και οι αδέξιες στρατηγικές κινήσεις που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

Wealthyhood: Στρατηγικές συνεργασίες και επέκταση στη νότια Ευρώπη μέσα στο 2025

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η παλιά και η νέα SATO: Η λύση της εταιρείας και η νέα εποχή

H επικοινωνιακή ιστορία της SATO βασίστηκε στο διάσημο για την εποχή διαφημιστικό μότο "Ή κάτω ή SATO".

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.