Αύξηση 53% στις παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες Εφοπλιστές

Αύξηση 53%  στις παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες Εφοπλιστές

Της Αναστασίας Βαμβακά

Οι τελευταίες –εντυπωσιακές– ανακοινώσεις και αθρόες παραγγελίες πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, επιβεβαιώνουν μία συνολική εικόνα: την αύξηση του ρυθμού παραγγελιών τους τελευταίους μήνες για την ελληνόκτητη ναυτιλία.

Τα προηγούμενα χρόνια, η αβεβαιότητα γύρω από τα νέα καύσιμα, η απουσία μελετών αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έστρεφαν απότομα το βλέμμα της αγοράς και σε άλλο τύπου πλοίο, δημιούργησε μία στασιμότητα στις παραγγελίες. Σύμφωνα με έρευνα της Xclusiv Shipbrokers  από την Ειρήνη Διαμαντάρα και τον Δημήτρη Ρουμελιώτη, που έγινε για λογαριασμό της Naftiliaki, οι Έλληνες πλοιοκτήτες μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι επενδύουν ξανά πιο δυναμικά σε όλους των τύπων εμπορικών πλοίων.

Η αυξημένη τάση των παραγγελιών αφορά συνολικά την ποντοπόρο ναυτιλία. Μελετώντας το βιβλίο παραγγελιών πλοίων χύδην, δεξαμενόπλοιων, εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, είναι απολύτως σαφές ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες έχουν κάνει τις περισσότερες παραγγελίες, μετρώντας 554 πλοία.  Οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες ακολουθούν με 496 παραγγελίες και οι Έλληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση με 359 παραγγελίες.  Οι ελληνικές παραγγελίες έχουν αυξηθεί  κατά 53% σε σύγκριση με τις 234 παραγγελίες πέρυσι.

Οι ελληνικές παραγγελίες κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με το 35% να αφορά παραγγελίες για δεξαμενόπλοια, το 30% να είναι παραγγελίες για πλοία χύδην φορτίου, 13% για εμπορευματοκιβώτια και το υπόλοιπο 21% στο βιβλίο παραγγελιών να αφορά πλοία μεταφοράς αερίου.  

Όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια, οι ελληνικές παραγγελίες ανέρχονται συνολικά στο 25% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών.  Οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν κάνει 125 παραγγελίες ενώ οι 367 είναι από άλλες εθνικότητες.  Ακριβώς όπως και στον τομέα των bulker, οι Έλληνες έχουν διπλασιάσει τις παραγγελίες τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος , που ανέρχονταν σε 62.  

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών των φορτηγών πλοίων χύδην φορτίου έγραψε ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν κάνει ήδη 109 παραγγελίες  από την αρχή της χρονιάς (περίπου 10% των συνολικών παραγγελιών)  δύο φορές περισσότερα σε σχέση με το 2022,  και τις τότε παραγγελίες των 48 φορτηγών. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες προτιμούν κυρίως τα kamsarmaxes και τα handy-max/supramax/ultramaxes, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 42% καθεμία από τις συνολικές ελληνικές παραγγελίες bulker.  Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν μικρότερη προτίμηση στα πλοία handysize και capesize, έχοντας μόνο το 6% και το 11% του συνολικού ελληνικού βιβλίου παραγγελιών bulker.

Οι Έλληνες προτιμούν τα μεγέθη πλοίων aframax/LR2, καθώς το 45% των παραγγελιών τους αφορά αυτόν τον τύπο, με τις παραγγελίες suezmax να ακολουθούν στο 27% των ελληνικών παραγγελιών.  Τα MRZ είναι περίπου στο 11%, ενώ τα panamax/LR1 και τα VLCC ακολουθούν με 6% και 4%, αντίστοιχα.  

Στα cοntainerships, έναν τομέα που οι Έλληνες εφοπλιστές δραστηριοποιούνται κυρίως μέσα από την ναύλωση των πλοίων σε μεγάλους liners, οι ελληνικές παραγγελίες φτάνουν το 5% του συνόλου των παγκόσμιων παραγγελιών. Η μείωση των ελληνικών παραγγελιών μέσα στο 2023 οφείλεται και στην πτώση της ναυλαγοράς, αφού τα προηγούμενα χρόνια έφτασε σε ιστορικά υψηλά.  H προτίμηση των Ελλήνων εφοπλιστών αφορά πλοία τύπου feeder τα οποία αποτελούν το 53% του συνόλου των παραγγελιών.

Στον τομέα των gas carriers έχουν καταγραφεί 76 υπό παραγγελία πλοία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το βιβλίο παραγγελιών φτάνει τα 428 πλοία. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν το 15% του παγκόσμιου orderbook. Είναι προφανές ότι οι καλές τιμές των ναύλων μαζί με την υψηλή ζήτηση πλοίων, συνεχίζουν να προσελκύουν τους Έλληνες ιδιοκτήτες στις εταιρείες μεταφοράς αερίου LNG.   


 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Οι κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές - Λίστα Forbes 2025

Από τη Χίο έως τη Wall Street και από το CO2 shipping έως τις ναυαρχίδες του LNG, οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Emanuele Grimaldi: Ρεαλισµός χωρίς σύνορα, όραµα χωρίς αυταπάτες

Σε µια περίοδο που η παγκόσµια ναυτιλία επηρεάζεται έντονα από γεωπολιτικές κρίσεις και αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ο Emanuele Grimaldi βρίσκεται σε θέση-κλειδί. Ως Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιµελητηρίου (ICS) εκπροσωπεί τα συµφέροντα άνω του 80% του παγκόσµιου εµπορικού στόλου και συµµετέχει δυναµικά στη συζήτηση που θα καθορίσει το µέλλον του θαλάσσιου εµπορίου. Μιλά ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές.

Α. Καρακώστας (ΟΛΠ): Ο Πειραιάς πρότυπο λιμάνι του 21ου αιώνα

Δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν κόμβο μεταφορών, αλλά ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό asset.

Δύο δισ. δολάρια ναύλους εξασφάλισε η ΤΕΝ για τα νεότευκτα δεξαμενόπλοια Shuttle

Οι παραδόσεις των πλοίων προγραμματίζονται για το 2027 και το 2028.

Βαρδινογιάννης και Λιβανός σε συνεργασία για ανεφοδιασμό καυσίμων

Η Global Chartering ενώνει τις δυνάμεις της με την ελληνική εταιρία ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων Sekavin με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον εφοδιασμό πλοίων.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πύλη για το διεθνές εμπόριο

Νέες επενδύσεις υψούς 250 εκατ. ευρώ καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πύλη για την περιοχή των Βαλκανίων.

Ελληνική πρωτοπορία σε ναυπηγήσεις "πράσινων" πλοίων - Κτίζονται 589 από Έλληνες πλοιοκτήτες

Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως που λειτουργεί με εναλλακτικά καύσιμα.

Συνεχίζει στο τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού

Μετά και την συγκρότηση σε σώμα της νέας διοίκησης.

Αγγ. Φράγκου: "Οι γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν τις αγορές"

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η ναυτιλία των Ελλήνων το 2025.

Η Sunlight αποκτά το 51% της Lehmann Marine - Επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά μπαταριών ναυτιλίας

Εδραιώνεται στην πρώτη γραμμή ενός κλάδου που καθοδηγείται από την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις στον τομέα της ναυτιλίας.