Για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στον κλάδο των ακινήτων και την προσαρμογή των κτιρίων στην πράσινη μετάβαση μίλησε ο Γιώργος Βιτούλας, Partner και Head of Development Management της Arbitrage Real Estate, στο πάνελ "Κλιματική κρίση και ακίνητη περιουσία: Με ποιον τρόπο μπορεί μέσω του ESG να θωρακιστεί ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας έναντι της κλιματικής αλλαγής", στο πλαίσιο του 2ου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.
Αναφερόμενος στη βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο του real estate σχολίασε πως πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση δεδομένης της κλιματικής αλλαγής. "Τα κτίρια προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές στην πράξη, η αγορά προσαρμόζεται", τόνισε, για να προσθέσει πως σιγά - σιγά η αγορά καινοτομεί και πλέον ανακατασκευάζει και υφιστάμενα κτίρια βάσει των νέων κανόνων.
Ως προς το τι σημαίνει στην πράξη η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στα κτίρια, ο κ. Βιτούλας υπογράμμισε πως αυτό συνίσταται τόσο στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και στο κοινωνικό κομμάτι, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη των κοινωνικό αντίκτυπο, είτε χρησιμοποιώντας τοπικά χέρια, είτε υλικά από την εκάστοτε περιοχή κ.ο.κ.
Για την αναγκαιότητα μετάβασης στα πράσινα κτίρια μίλησε η Ευαγγελία Γκλεζάκου, Senior Sustainability Manager της εταιρείας Dimand, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο κομμάτι πρέπει να γίνει πιο δομημένο και μετρήσιμο, κάτι στο οποίο βοηθούν ρυθμίσεις όπως ο κλιματικός νόμος και το EU Taxonomy.
"Πλέον όλα αυτά γίνονται πιο δομημένα και με συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο", πρόσθεσε η κ. Γκλεζάκου, υπογραμμίζοντας πως η πολύ μεγάλη αλλαγή έρχεται με το CSRV, την καινούρια οδηγία της ΕΕ, η οποία από το 2024 υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ESG, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν για να δημοσιοποιούν το σχέδιο τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη.
Ο Nίκος Γκόνης, Head of ESG Department της Prodea Investments, σχολίασε αρχικά πως πρόκειται για μία μετάβαση ολόκληρης της οικονομίας, όχι μόνο του κλάδου των ακινήτων, ενώ εμπεριέχει ένα σημαντικό ρίσκο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, "δεν πρέπει να μείνουμε στο ESG reporting, αλλά να εξετάσουμε και το πώς θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος της εταιρείας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η νομοθεσία επηρεάζει την εταιρεία μας", είπε ο κ. Γκόνης, μιλώντας για τους διάφορους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται, όμως "πρέπει να δεις τι παραπάνω θα κάνεις πάνω σε αυτό".
Αναφερόμενος στο κόστος, είπε πως αυτό ασφαλώς και υφίσταται, αλλά αφενός είναι ίδιο για άλλους, αφετέρου έγκειται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας το πώς θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα - πχ νέες υπηρεσίες και νέο revenue stream μέσα από αυτό. Πάντως, τόνισε πως "το κόστος μετάβασης είναι σίγουρα μεγάλο".
Για τη βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε και ο Γιώργος Καραπαναγιώτης, Chief Risk and Compliance Officer της Noval Property, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι για τον κλάδο. Βασικό σημείο είναι "να βελτιωθεί η συμπεριφορά των ακινήτων", είπε, θέτοντας ως στόχο την ουδετερότητα ως το 2050.
"Το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι πολύ ακριβό", σχολίασε. Ως χώρα του Νότου, η Ελλάδα πλήττεται έντονα και άμεσα από την κλιματική αλλαγή, επομένως θέλει πάρα πολλή δουλειά, πρόσθεσε.
Ως προς την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος είναι πολύ υψηλότερο, ενώ απαιτείται επένδυση σε νέες τεχνολογίες - ιδίως ως προς το κομμάτι της διαχείρισης, όπως πχ με τα "έξυπνα" κτίρια.
Δείτε τη συζήτηση: