2o Real Estate Conference: Ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε πλειστηριασμό πλέον πουλιέται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:56

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου real estate conference που διοργάνωσαν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο διευθυντής του Capital.gr και του Forbes Greece, Σπύρος Δημητρέλης σημείωσε ότι "αυτό το συνέδριο φιλοδοξεί να εξοπλίσει με περισσότερη γνώση για το συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας".  

"Όταν πριν από μερικούς μήνες ανοίγαμε το 1ο Συνέδριο Real Estate είχα πει ότι φιλοδοξούμε να κάνουμε αυτό το συνέδριο έναν σημαντικό θεσμό για την αγορά. Βλέποντας σήμερα τις σημαντικές παρουσίες εδώ μπορώ να πω ότι αυτές οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν κατά πολύ", πρόσθεσε.

"Ας προκαλέσουμε σήμερα τους εαυτούς μας να σκεφτούμε περισσότερο δημιουργικά και να κερδίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε σε επίπεδο πληροφοριών και δικτύωσης", ανέφερε κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του. 

Α. Σκέρτσος: Το 70% του επενδυτικού κενού μας σε σχέση με την Ευρώπη είναι στα ακίνητα

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης, με πολλές προκλήσεις, ωστόσο, που έχουν να κάνουν με τη μακρά αποεπένδυση στον κλάδο.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε σε ορισμένους "μύθους", όπως ανέφερε, που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο των ακινήτων.

Για την κατανομή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα μας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά ισορροπημένη μεταξύ των ακινήτων και των άλλων κλάδων της οικονομίας, σε αντίθεση με την πεποίθηση για το αντίθετο, είπε ο υπουργός.

Ο δεύτερος μύθος, όπως σημείωσε, είναι ότι οι μισές ΑΞΕ είναι σε ακίνητα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ΑΞΕ σε ακίνητα αντιστοιχούν μόνον στο 30% του συνόλου.

Ο τρίτος μύθος, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, αφορά τo γεγονός ότι η άνθηση στον χώρο έχει να κάνει με την Golden Visa. Ως προς το ζήτημα αυτό, ανέφερε ότι οι εγκρίσεις αιτήσεων για Golden Visa το 2023 έφτασαν τις 1.802 εγκρίσεις, σε συνολικό αριθμό μεταβιβάσεων που αγγίζει τις 124.000.

Ο τέταρτος μύθος αφορά τη λεγόμενη "υπερεπένδυση" σε ακίνητα. Όπως είπε ο υπουργός, η πραγματικότητα είναι ότι την τετραετία 2015-2019 το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα ήταν 42%, ενώ την τετραετία 2019-2023 έχει υποχωρήσει στο 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 51%.

Μόλις το 14% του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου το 2023 στην Ελλάδα ήταν σε κατοικίες, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τις επενδύσεις σε ακίνητα τις κάνουν οι ξένοι, λέει ένας άλλος μύθος, συνέχισε ο υπουργός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται από ξένους επενδυτές σε ακίνητα, Έλληνες επενδύουν πάνω από 4 ευρώ.

Το επενδυτικό κενό σε σχέση με την Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στις παραγωγικές επενδύσεις, λένε κάποιοι, ωστόσο το 70% του επενδυτικού κενού μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες αφορά στα ακίνητα, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τον κλάδο και την ανανέωση του οικιστικού στοκ", τόνισε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική έλλειψη στη διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις και για αγορά, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε κίνηση μια φιλόδοξη στρατηγική εδώ και ενάμιση χρόνο, με στόχο να αυξήσουμε την προσφορά και τη διαθεσιμότητα των ακινήτων.

"Γίνεται επίσης μια συγκροτημένη προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου", είπε ο υπ. Επικρατείας, μέσα και από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Για μας ένας είναι ο δρόμος, οι μεταρρυθμίσεις - στον κόσμο των ακινήτων συμβαίνει μια ψηφιακή κοσμογονία, τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση στη συνέχεια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα έχει face to face συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, με συντονιστή τον διευθυντή του Capital.gr, Σπύρο Δημητρέλη.

Η άνοιξη του κατασκευαστικού κλάδου μετά από έναν μακρύ χειμώνα

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά τα τελευταία χρόνια, αλλά συνεχίζει να γνωρίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και την έλλειψη προσωπικού, επισήμαναν οι κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TenTec, Τζωρτζίνα Μητσοτάκη, Τεχνική Διευθύντρια Ανάπτυξης Ακινήτων του ομίλου Intrakat και Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ μιλώντας στο 1ο πάνελ του δεύτερου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες". 

Κοντά στα υψηλά του 2007, αλλά με πιο ποιοτική ζήτηση, η αγορά ακινήτων

Η εικόνα της αγοράς οικιστικών ακινήτων έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η ελληνική οικονομία φτάνει σε ένα ταβάνι ανάπτυξης του 2,5% - 2,7%, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το ΑΕΠ της χώρας δεν έχει ακολουθήσει την επιστροφή στο 2007 από πλευράς των ακινήτων με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι υψηλές, έτσι που κάνουν δύσκολο να ανταποκριθούν σε αυτές Έλληνες αγοραστές επεσήμαναν οι κ.κ. Ερρίκος Αρώνες, CEO της Hellenic Properties, Δημήτρης Μανουσάκης, Managing Partner της Savills Hellas και Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Chair της Ellington Solutions, στο πλαίσιο του 2oυ Panel του δεύτερου Real Estate Conference με θέμα "Η εικόνα της αγοράς. Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων. Έχει η χώρα καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων ετών; Πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν τη ζήτηση. Ποιες είναι μέχρι τώρα οι τάσεις του έτους και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που καλούμαστε να διαχειριστούμε".

Κ. Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα - Έως τέλος έτους ο πρώτος διαγωνισμός κοινωνικής αντιπαροχής

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο στο πλαίσιο του δεύτερου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες".

Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα γίνουν μετά την καλοκαιρινή περίοδο και μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Ο υπουργός επιχείρησε και πάλι να αντιμετωπίσει την κριτική για ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι κυρίως ακίνητα, τον "μύθο" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. "Ακούω την απέχθεια, εντός και εκτός εισαγωγικών, για τις επενδύσεις στα ακίνητα, αλλά εδώ δεν είμαστε σοβιετικό κράτος και δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες που θα επενδύσουν τα χρήματα τους", ανέφερε ο υπουργός. "Αυτή η αντίληψη επίσης έρχεται σε σύγκρουση με τα στοιχεία", πρόσθεσε.

"Αν και δεν έχω πολλές ελπίδες ότι ο μύθος αυτός θα ανατραπεί, είναι ένας μύθος δεκαετιών θα παρουσιάσω μερικά στοιχεία: την περίοδο 2015-2018 το 42% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα, ήταν σε ακίνητα, ενώ την περίοδο 2019-2023 το ποσοστό αυτό ήταν 35%. Άρα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, το ποσοστό ήταν μικρότερο, ενώ και στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%. Μεμφόμαστε τους εαυτούς μας ότι επενδύουμε σε ακίνητα, ενώ είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτά είναι στοιχεία που παρουσίασα και στη Βουλή. Το ποσοστό αυτό έπεσε επειδή αυξήθηκαν οι ευρύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα μειώθηκε το μερίδιο στα ακίνητα", εξήγησε. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο εντυπωσιακό α' τρίμηνο (Ιανουαρίου – Μαρτίου) του 2024 υπογραμμίζοντας ότι "κάτι κινείται ασυνήθιστα πολύ" στα ακίνητα το τελευταίο διάστημα. Όπως επισήμανε, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση 42% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 στις οικοδομικές άδειες, αύξηση 38,3% στην επιφάνεια και 25% στον όγκο. Άρα νομίζω ότι ορθώς κάνετε το συνέδριο, όχι μόνο γιατί τα ακίνητα είναι ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας, αλλά γιατί έχουμε και σημαντικές θετικές εξελίξεις στον κλάδο".

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια για τον κλάδο, αναγνωρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα, ενώ επισήμανε ότι και στην πλευρά της φορολόγησης έχουν υπάρξει ανάσες σε πολλά επίπεδα.

Είμαστε ανοιχτοί στον κατασκευαστικό κλάδο και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας να κουβεντιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε. 

Η επενδυτική βαθμίδα έχει βάλει την Ελλάδα στα ραντάρ θεσμικών επενδυτών του τουρισμού

Το φαινόμενο του υπερτουρισμού υφίσταται τα τελευταία 15-20 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και ντόπιων κοινωνιών, σημείωσε ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner στην Southrock Asset Management, στο πάνελ "Το τουριστικό-ξενοδοχειακό real estate – Τρόποι για βιώσιμη ανάπτυξη" του 2ου Real Estate Conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.

Εάν θέταμε ένα "στοπ" στις νέες επενδύσεις σε τουριστικές περιοχές, δεν επιτρέπουμε τον εκσυγχρονισμό υποδομών και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, που ουσιαστικά μπορεί να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, σημείωσε ο κ. Δεληκανάκης.

Αντί να κοιτάμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο δόμησης σε τουριστικούς προορισμούς, θα ήταν καλύτερα να κοιτάμε πώς θα εφαρμόσουμε καλύτερα το ήδη υπάρχον πλαίσιο.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας δίνει πρόσβαση πλέον όχι μόνο στους τολμηρούς, αλλά και σε επενδυτικά κεφάλαια που ως τώρα δεν μπορούσαν να "δουν" την Ελλάδα, σημείωσε ο Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, Managing Partner στην AKL Law Firm.

Οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, τόνισε.

Πολυνομία και αποσπασματικές ρυθμίσεις προβληματίζουν τους επενδυτές, υπογράμμισε ο κ. Κοσμόπουλος.

"Δυσκολευόμαστε να πείσουμε επενδυτές ότι εάν στην Ελλάδα "πάνε με το σταυρό στο χέρι", δεν θα έχουν μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ελλάδα", τόνισε.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένος, με περίπου το 80% να ανήκει σε οικογενειακές επιχειρήσεις, σημείωσε ο Πάνος Παλαιολόγος, CEO της HotelBrain.

Είναι πλέον απαραίτητη η επαγγελματική διαχείριση ενός ξενοδοχειακού ακινήτου, που έχει γίνει πια πολύπλοκη σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, συμπλήρωσε ο κ. Παλαιολόγος.

"Η HotelBrain μισθώνει πλέον 106 ξενοδοχεία, κάτι που δείχνει ότι υπήρχε μια τέτοια ανάγκη", πρόσθεσε.

Το επενδυτικό οικοσύστημα στην Ελλάδα εμπεριέχει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, το δεύτερο οι πιο παραδοσιακοί μεγάλοι Έλληνες ξενοδόχοι, το τρίτο οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, που κυρίως ζητούν αποδόσεις και τέλος έρχονται οι ξένοι, που χωρίζονται σε εκείνους που αποζητούν υψηλές αποδόσεις και σε εκείνους που βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα, ανέφερε από την πλευρά του ο Ιωάννης Ορφανός, Partner και Head of Capital Markets στην Colliers Greece.

"Έχω ακούσει περιπτώσεις που ασφαλιστικά ταμεία λένε ότι μια επένδυση στην Ελλάδα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονταν, ωστόσο ότι ακόμη δεν την έχουν βάλει στα γεωγραφικά ραντάρ τους", πρόσθεσε ο κ. Ορφανός.

Οι ΑΕΕΑΠ είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες, επενδυτές και developers ακινήτων

Τον κρίσιμο ρόλο των ΑΕΕΑΠ στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς real estate αλλά και την τριπλή τους ιδιότητα ως ιδιοκτήτες, επενδυτές και developers ακινήτων, ανέδειξαν οι κ.κ. Μάνος Ανδρικάκης, Chief Financial Officer / Investors Relations Officer της BriQ Properties, Θανάσης Καραγιάννης, Chief Investment Officer στην Prodea Investments, Τζένη Μουρούσια, Chief Investment Officer της Noval Property και Νικόλαος Μπαζιώτης, Chief Financial Officer / Chief Investment Officer στην Premia Properties, στο πάνελ με θέμα "Πώς οι ΑΕΕΑΠ καθορίζουν την εικόνα της αγοράς real estate. Πώς οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς και την ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Η ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου τους και η χάραξη στρατηγικής για την επόμενη διετία".

Όπως σημείωσε ο Μάνος Ανδρικάκης, Chief Financial Officer / Investors Relations Officer της BriQ Properties, Το 50% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ επενδύουν στις ΑΕΕΑΠ, κάτι που στην Ελλάδα δεν ισχύει.

"Η BriQ είναι σε φάση συγχώνευσης με την ICI", τόνισε ακόμη ο κ. Ανδρικάκης, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Όταν λέμε real estate, πρέπει να προσδιορίσουμε για ποια ακίνητα μιλάμε, σημείωσε από την πλευρά του ο  Θανάσης Καραγιάννης, Chief Investment Officer στην Prodea Investments. "Οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα μπορεί να μας φαίνονται υψηλές για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο σε σύγκριση π.χ. με τη γαλλική Ριβιέρα, οι τιμές για ένα ξένο επενδυτή είναι ανταγωνιστικές", ανέφερε.

"Στο commercial real estate, οι τιμές στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 5.500 - 6.000 ευρώ, σε σχέση με τιμές της τάξης των 12.000 το τετραγωνικό στην Ευρώπη" τόνισε ο κ. Καραγιάννης. "Η Ελλάδα πάντα θα έχει ένα risk premium, καθώς είμαστε μια μικρή αγορά", πρόσθεσε.

"Μας αρέσει να επενδύουμε εκεί που μας αρέσει να πηγαίνουμε", τόνισε ο κ. Καραγιάννης, όσον αφορά τις επενδύσεις της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο, με έμφαση στα ξενοδοχεία πολυτελείας.

Οι ΑΕΕΑΠ είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες, επενδυτές και developers ακινήτων, υπογράμμισε η Τζένη Μουρούσια, Chief Investment Officer της Noval Property. "Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, πρέπει και ο δημόσιος τομέας να συμβάλει, κυρίως στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού", συμπλήρωσε η κ. Μουρούσια.

Υπάρχουν οκτώ ΑΕΕΑΠ εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, διαχειρίζονται ακίνητα αξίας περίπου 4,7 δισ. ευρώ, ενώ έχουν προαναγγείλει επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο Νικόλαος Μπαζιώτης, Chief Financial Officer / Chief Investment Officer στην Premia Properties, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα ο κλάδος δεν έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, παρότι υφίσταται από το 1999.

"Ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε πλειστηριασμό πλέον πουλιέται"

Οι πλειστηριασμοί λειτουργούν πλέον κανονικά, τόνισε η Λίλα Πατεράκη, Επικεφαλής Real Estate στην doValue, στο πάνελ με θέμα "Πώς τράπεζες και servicers προωθούν στην αγορά τα "κόκκινα" ακίνητα – Επενδύσεις στις πλατφόρμες των REOs", στο πλαίσιο του 2ου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν κάνει τη διαδικασία πιο διαφανή, συνέχισε η κ. Πατεράκη, ενώ είναι και πιο εύκολη για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

"Ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε πλειστηριασμό πλέον πουλιέται", συμπλήρωσε.

"Όταν ψάχνεις ένα ακίνητο σε μια περιοχή που δεν σου το προσφέρει, θα ψάξεις και μέσω του πλειστηριασμού", είπε ακόμη η κ. Πατεράκη.

Το Landea αποτελεί μια πύλη εισόδου για ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers, σημείωσε ο Βασίλης Πάτρας, Business Development Director της Landea.

"Έχει μειωθεί πολύ το pushback, το ταμπού έναντι των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό", ανέφερε ακόμη ο κ. Πάτρας.

"Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν ήταν γνωστό τι σημαίνει REO", ανέφερε από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Αποστολίδης, COO της Thea-Artemis Financial Solutions.

"Οι ομάδες των servicers είναι μια πραγματική ορχήστρα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μια περίπλοκη διαδικασία για τον πλειστηριασμό ακόμη και ενός μικρού διαμερίσματος", σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Στις ΗΠΑ, ο οφειλέτης βγαίνει από τη διαδικασία "τελείως πράσινος", ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει "έστω και λίγο κόκκινος", υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης.

"Όποιος έχει εκεί τη δυνατότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, την προτιμά κατά 99% σε σχέση με τη δικαστική διαδικασία", είπε ακόμη.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι οι πολλοί άγονοι πλειστηριασμοί, τόνισε από την πλευρά της η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

"Κοινώς, δεν επιτυγχάνεται ο ανταγωνισμός που θα θέλαμε", σημείωσε.

"Στόχος μας είναι να πουλιέται το ακίνητο από τον πρώτο πλειστηριασμό, σε ει δυνατόν μεγαλύτερη αξία", είπε ακόμη η κ. Αλαμπάση.

"Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές σχετικά με το δίκαιο της εκτέλεσης", ανέφερε ακόμη.

"Αναμένονται νομοθετικές εξελίξεις μέσα στο έτος", κατέληξε.

"Τα κτίρια προσαρμόζονται στην πράσινη μετάβαση"

Για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στον κλάδο των ακινήτων και την προσαρμογή των κτιρίων στην πράσινη μετάβαση μίλησε ο Γιώργος Βιτούλας, Partner και Head of Development Management της Arbitrage Real Estate, στο πάνελ με θέμα "Κλιματική κρίση και ακίνητη περιουσία: Με ποιον τρόπο μπορεί μέσω του ESG να θωρακιστεί ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας έναντι της κλιματικής αλλαγής", στο πλαίσιο του 2ου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναφερόμενος στη βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο του real estate σχολίασε πως πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση δεδομένης της κλιματικής αλλαγής. "Τα κτίρια προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές στην πράξη, η αγορά προσαρμόζεται", τόνισε, για να προσθέσει πως σιγά - σιγά η αγορά καινοτομεί και πλέον ανακατασκευάζει και υφιστάμενα κτίρια βάσει των νέων κανόνων. 

Ως προς το τι σημαίνει στην πράξη η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στα κτίρια, ο κ. Βιτούλας υπογράμμισε πως αυτό συνίσταται τόσο στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και στο κοινωνικό κομμάτι, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη των κοινωνικό αντίκτυπο, είτε χρησιμοποιώντας τοπικά χέρια, είτε υλικά από την εκάστοτε περιοχή κ.ο.κ. 

Για την αναγκαιότητα μετάβασης στα πράσινα κτίρια μίλησε η Ευαγγελία Γκλεζάκου, Senior Sustainability Manager της εταιρείας Dimand, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο κομμάτι πρέπει να γίνει πιο δομημένο και μετρήσιμο, κάτι στο οποίο βοηθούν ρυθμίσεις όπως ο κλιματικός νόμος και το EU Taxonomy. 

"Πλέον όλα αυτά γίνονται πιο δομημένα και με συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο", πρόσθεσε η κ. Γκλεζάκου, υπογραμμίζοντας πως η πολύ μεγάλη αλλαγή έρχεται με το CSRV, την καινούρια οδηγία της ΕΕ, η οποία από το 2024 υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ESG, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν για να δημοσιοποιούν το σχέδιο τους για το πώς θα  αντιμετωπίσουν τη μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη. 

Ο Nίκος Γκόνης, Head of ESG Department της Prodea Investments, σχολίασε αρχικά πως πρόκειται για μία μετάβαση ολόκληρης της οικονομίας, όχι μόνο του κλάδου των ακινήτων, ενώ εμπεριέχει ένα σημαντικό ρίσκο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, "δεν πρέπει να μείνουμε στο ESG reporting, αλλά να εξετάσουμε και το πώς θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος της εταιρείας", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Η νομοθεσία επηρεάζει την εταιρεία μας", είπε ο κ. Γκόνης, μιλώντας για τους διάφορους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται, όμως "πρέπει να δεις τι παραπάνω θα κάνεις πάνω σε αυτό".

Αναφερόμενος στο κόστος, είπε πως αυτό ασφαλώς και υφίσταται, αλλά αφενός είναι ίδιο για άλλους, αφετέρου έγκειται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας το πώς θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα - πχ νέες υπηρεσίες και νέο revenue stream μέσα από αυτό. Πάντως, τόνισε πως "το κόστος μετάβασης είναι σίγουρα μεγάλο".

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε και ο Γιώργος Καραπαναγιώτης, Chief Risk and Compliance Officer της Noval Property, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι για τον κλάδο. Βασικό σημείο είναι "να βελτιωθεί η συμπεριφορά των ακινήτων", είπε, θέτοντας ως στόχο την ουδετερότητα ως το 2050. 

"Το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι πολύ ακριβό", σχολίασε. Ως χώρα του Νότου, η Ελλάδα πλήττεται έντονα και άμεσα από την κλιματική αλλαγή, επομένως θέλει πάρα πολλή δουλειά, πρόσθεσε. 

Ως προς την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος είναι πολύ υψηλότερο, ενώ απαιτείται επένδυση σε νέες τεχνολογίες - ιδίως ως προς το κομμάτι της διαχείρισης, όπως πχ με τα "έξυπνα" κτίρια. 

Περισσότερα από Forbes

Forbes 30 under 30 - Greek List 2025: Δείτε το event που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 30 πιο επιδραστικοί νέοι σε τομείς όπως το επιχειρείν, οι επιστήμες, η κοινωνική συνεισφορά, η καινοτομία και ο αθλητισμός για το 2025.

Forbes 30 under 30: Το event για την ελληνική λίστα 2025 έρχεται στις 7 Νοεμβρίου

Για 2η συνεχόμενη χρονιά μια ξεχωριστή εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής λίστας του "Forbes" με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών για το 2025.

2o Real Estate Conference: Τα κτίρια προσαρμόζονται στην πράσινη μετάβαση

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στον κλάδο των ακινήτων και η προσαρμογή των κτιρίων στην πράσινη μετάβαση ήταν το θέμα της συζήτησης.

2o Real Estate Conference: "Ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε πλειστηριασμό πλέον πουλιέται"

Πώς τράπεζες και servicers προωθούν στην αγορά τα "κόκκινα" ακίνητα.

2o Real Estate Conference: Οι ΑΕΕΑΠ είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες, επενδυτές και developers ακινήτων

"Στην Ελλάδα ωστόσο δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που έχουν στο εξωτερικό".

2o Real Estate Conference: Η επενδυτική βαθμίδα έχει βάλει την Ελλάδα στα ραντάρ θεσμικών επενδυτών του τουρισμού

"Το φαινόμενο του υπερτουρισμού υφίσταται τα τελευταία 15-20 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και ντόπιων κοινωνιών".

Κ. Χατζηδάκης στο 2ο Real Estate Conference: Το φθινόπωρο νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

2o Real Estate Conference: Κοντά στα υψηλά του 2007, αλλά με πιο ποιοτική ζήτηση, η αγορά ακινήτων

"Η εικόνα της αγοράς είναι τόσο καλή, που δεν θέλουμε τα πράγματα να πάνε ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα".

2o Real Estate Conference - Η άνοιξη του κατασκευαστικού κλάδου μετά από έναν μακρύ χειμώνα

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά τα τελευταία χρόνια, αλλά συνεχίζει να γνωρίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και την έλλειψη προσωπικού, επισήμαναν οι κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TenTec, Τζωρτζίνα Μητσοτάκη, Τεχνική Διευθύντρια Ανάπτυξης Ακινήτων του ομίλου Intrakat και Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ μιλώντας στο 1ο πάνελ του δεύτερου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες".

Ά. Σκέρτσος: Μύθος ότι υπάρχει υπερεπένδυση στα ακίνητα στην Ελλάδα

Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης, με πολλές προκλήσεις, ωστόσο, που έχουν να κάνουν με τη μακρά αποεπένδυση στον κλάδο, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 2ου Real Estate Conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine. Το επενδυτικό κενό σε σχέση με την Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στις παραγωγικές επενδύσεις, λένε κάποιοι, ωστόσο το 70% του επενδυτικού κενού μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες αφορά στα ακίνητα, υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Forbes Cyprus: The Future of Fintech Summit 2023 - Success Case as the Inaugural Event

Η Aivitam Ventures, μαζί με το Forbes Κύπρου, πραγματοποίησαν το The Future of Fintech Summit 2023, το πρώτο συνέδριο του είδους του στην Κύπρο.

Forbes Cyprus: The Future of Fintech Summit 2023

Η Aivitam Ventures, μαζί με το Forbes Κύπρου, πραγματοποίησαν το The Future of Fintech Summit 2023, το πρώτο συνέδριο του είδους του στην Κύπρο.