της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά διαθέτει υπό την ιδιοκτησία του ο όμιλος ΟΤΕ, με τη συνολική εμπορική αξία να ξεπερνά σήμερα το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ακίνητη περιουσία του οργανισμού, την οποία διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρεία ΟΤΕ Estate, περιλαμβάνει 2.289 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9,20 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.660 κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ. Πρόκειται για ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο και στο παρελθόν υπήρχαν σκέψεις για εισαγωγή της εν λόγω εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το σχέδιο δεν προχώρησε στην πράξη λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που μεσολάβησε στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τ.μ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα, χώρους logistics, call centers, καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έως και το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.
Ορισμένα από τα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας καθώς και το κτίριο της Cosmote eValue στον Κεραμεικό.
To YMA-NYMA
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ανακατασκευή ενός κτιρίου σημείου αναφοράς τόσο για τον όμιλο ΟΤΕ όσο και για το κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών-Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών), το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων στον αριθμό 85. Το κτιριακό συγκρότημα ουσιαστικά συνδέεται με την αφετηρία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, αποτελώντας ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας τους. Από το ΥΜΑ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1954 υπό τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του σημαντικού αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη, περνούσε τότε το σύνολο των τηλεφωνικών κλήσεων τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού, καθώς στέγαζε τις τηλεφωνήτριες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν γυναίκες), οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με το καθήκον να μεταφέρουν τα τηλεφωνήματα, λόγω της μη δυνατότητας απευθείας κλήσεων.
Καθώς οι απαιτήσεις για τηλεφωνικές υπηρεσίες μεγάλωναν στη χώρα μας, το ΥΜΑ σταδιακά αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες του ΟΤΕ, κάτι που οδήγησε στην επέκτασή του με την κατασκευή του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ), το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1966. Μάλιστα, το ΝΥΜΑ, επίσης υπό τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Κωνσταντίνου Κιτσίκη, ήρθε για να προσθέσει μια ακόμη πρωτιά, αποτελώντας το υψηλότερο κτίριο της Αθήνας στην εποχή του. Για πολλά χρόνια, το ΝΥΜΑ φιλοξενούσε το διοικητικό αρχηγείο του ομίλου, μέχρι το 1980, οπότε τα κεντρικά γραφεία και η διοίκηση του οργανισμού μετακόμισαν στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο δαχτυλίδι της Κηφισίας, στο οποίο παραμένουν μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς διαδρομής του ΟΤΕ, ο ρόλος του ΥΜΑ-ΝΥΜΑ περιορίστηκε, φθάνοντας στις μέρες μας να στεγάζει ένα περιορισμένο κομμάτι της λειτουργίας, κυρίως κέντρα δικτύων. Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς πριν από μερικά χρόνια ο οργανισμός αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος για πρώτη φορά μετά την ανέγερσή του. Σε αυτή τη διαδικασία, προέκυψε η σκέψη να φιλοξενηθεί το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, η οποία στη συνέχεια σχηματοποιήθηκε και πλέον βαίνει προς υλοποίηση.
Σήμερα το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στα βόρεια προάστια, συγκεκριμένα στη Νέα Κηφισιά, όμως μόλις ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση του ΥΜΑ, σε τρία με τέσσερα χρόνια από τώρα, προβλέπεται να γίνει ο νέος ένοικος στο εμβληματικό κτίριο της λεωφόρου Πατησίων. Συνολικά, το κτιριακό συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ αποτελείται από 7 κτίρια και εκτείνεται σε μια επιφάνεια άνω των 40.000 τ.μ., από την οποία ο μουσειακός χώρος θα καταλαμβάνει μια έκταση 5.000 τ.μ. στην πτέρυγα του ΥΜΑ με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.
Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας με δωρεάν εισιτήριο, καθώς στόχος του ΟΤΕ δεν είναι να αποκομίσει κέρδος από τη λειτουργία του. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ σε αυτό το στάδιο εκπονείται η αρχιτεκτονική μελέτη την οποία έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates.
Το Μέγαρο ΟΤΕ
Ένα ακόμη σημαντικό έργο αναβάθμισης, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είναι ο εκσυγχρονισμός του διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Θυμίζουμε ότι οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020, τελούνταν ενόσω το κτίριο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και τελείωσαν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, ανακαινίστηκαν συνολικά 36 πτέρυγες συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το Διοικητικό Μέγαρο έχει πλέον τη δυνατότητα να στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.
Ακολουθώντας τους κανόνες της βιωσιμότητας, το νέο "πράσινο" Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, τοποθετήθηκαν συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.