Της Ξανθής Γούναρη
Ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο με τα γνωστά εστιατόρια και από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες που επένδυσαν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών –ήταν εκ των ιδρυτών της Σελόντα-, απλώνει δίχτυα και στο real estate.
Μαζί με τα παιδιά του: την κόρη του Μαρία (και τον γαμπρό του Κώστα Παπαθεοδώρου) και τον γιο του Βασίλη, ίδρυσαν νέα εταιρεία, την Καστελλόριζο Ανάπτυξη, Κατασκευή και Εκμετάλλευση Ακινήτων Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ.
Σκοπός της εταιρείας, όπως προκύπτει από την ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, είναι μεταξύ άλλων η αγορά και/ή η απόκτηση ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, η ανέγερση, κατασκευή, ανακαίνιση και επισκευή εμπορικών κτιρίων και ακινήτων, η κατασκευή και ανέγερση πολυώροφων κτιρίων είτε με το σύστημα της αντιπαροχής σε οικόπεδα τρίτων, είτε σε οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρείας, καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά και μη οικιστικά κτίρια.
Το 80% των 10.000 ονομαστικών μετοχών της νέας εταιρείας, που αντιστοιχεί σε 800 χιλ. ευρώ ανήκει στην έτερη εταιρεία real estate του Αντώνη Σταύρου και της οικογένειάς του με την επωνυμία "Μ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και το υπόλοιπο 20% στην "ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ".
Παλαιότερα ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου είχε μιλήσει για τις συζητήσεις που έχει κάνει με τη Lamda Development για την παρουσία του ομίλου εστίασης στο Ελληνικό, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία καταστήματος στο πολυτελές εμπορικό κέντρο "Riviera Galleria" που θα δημιουργηθεί στην μαρίνα του Άγιο Κοσμά.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του Kastelorizo Group, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίαση με 15 καταστήματα και στις ιχθυοκαλλιέργειες διαθέτοντας μονάδες σε Παλαιά Φώκαια και Σητεία, κινήθηκε πάνω από 23 εκατ. ευρώ το 2024 από 19,3 εκατ. το 2023 και 15,2 εκατ. το 2022.
Το ταξίδι της γεύσης
Το Καστελόριζο της Καλλιθέας, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή του ομίλου, εγκαινιάστηκε μαζί με την Αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981.
Το όνομα του ιστορικού εστιατορίου ήταν εμπνευσμένο από τη στρατιωτική θητεία του Αντώνη Σταύρου, μεταξύ άλλων και στο ακριτικό Καστελλόριζο. Μετά τη ριζική ανακαίνισή του το 2012 το εστιατόριο έχει μετονομαστεί σε Ρακί Μεζέ.
Το εστιατόριο στις Τζιτζιφιές πηγαίνει καλά και το 1986 με τη στήριξη της οικογένειάς του ο Αντώνης Σταύρου και δεύτερο Καστελόριζο αυτή τη φορά στην Κηφισιά. Το πρώτο εστιατόριο με ψάρι στα βόρεια προάστια εκείνη την εποχή γράφει τη δική του ιστορία.
Σειρά έχει το Καστελόριζο της Βάρκιζας το 1994, ενώ ακολουθεί το εστιατόριο Ορίζοντες στο λόφο Λυκαβηττού το 2002, που συνδυάζει το εξαιρετικά ποιοτικό φαγητό με την καλύτερη θέα της πόλης.
Το 2010 εγκαινιάζεται το Όμικρον στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Όμικρον Μεζέ. Ένα χρόνο μετά έρχεται το νέο μέλος του ομίλου με το όνομα K Grill, στην περιοχή της Καλλιθέας, το οποίο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το κρέας. Έπειτα από την επιτυχημένη πορεία του, το 2016 απέκτησε και αδερφάκι στην κεντρική πλατεία της Βούλας. K-Grill, Η εταιρεία λειτουργεί σήμερα τρία καταστήματα K Grill σε Βούλα, Κηφισιά και Καλλιθέα.
Είχε προηγηθεί το 2014 η λειτουργία στη Γλυφάδα ενός μοντέρνου μεζεδοπωλείου, του Mezze Glyfada και δύο χρόνια αργότερα, λειτούργησε στην ίδια περιοχή το Ramino Resto, η ιταλική πρόταση του ομίλου. Πριν το τέλος του 2020, άνοιξε το Δον Μόσκιο στην Κηφισιά και το εστιατόριο Omnivore, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Πριν τρία χρόνια ο όμιλος μπήκε και στις μπίζνες του café με το Cup or What, που λειτουργεί δίπλα στο Mezze στη Γλυφάδα.
Επίσης στις πιο πρόσφατες κινήσεις περιλαμβάνεται και το εστιατόριο με την επωνυμία "Ζουμπουρλού", που άνοιξε το 2019 στην περιοχή του Ψυρρή. Ζουμπουρλού έγινε και το Soirée The Bistrot, το εστιατόριο του ομίλου στο Σύνταγμα, επί της οδού Φιλελλήνων.
Το 2023 άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, το νέο εστιατόριο Athens Mezze, που αποτελεί το 15ο κατάστημα του ομίλου.
Παράλληλα ο Αντώνης Σταύρου δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών ως βασικός μέτοχος στη Σελόντα με ποσοστό 49%. Αποχώρησε από την εταιρεία πριν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Επανήλθε στις ιχθυοκαλλιέργειες με δικές του μονάδες αν και πρόκειται για έναν τομέα από τον οποίο θέλει να απαλλαγεί με σκοπό να δώσει έμφαση στην εστίαση.