Η μάχη Σκλαβενίτη - Lidl για το "χρυσό" ακίνητο στην Πάτρα

Η μάχη Σκλαβενίτη - Lidl για το "χρυσό" ακίνητο στην Πάτρα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μάχη για την απόκτηση των εγκαταστάσεων της Πατραϊκής Χαρτοποιίας, Elite στο Ρίο της Πάτρας, έδωσαν ο όμιλος Σκλαβενίτη με τη Lidl Ελλάς, όπως πληροφορείται το Capital.gr. Εν τέλει στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε, επικράτησε ο Σκλαβενίτης με το ποσό κατακύρωσης του ακινήτου να ανέρχεται στα 11,24 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το γεγονός ότι εκτός από τον Σκλαβενίτη συμμετείχε στον πλειστηριασμό και η Lidl ανέβασε σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα. 

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο που απέκτησε ο Σκλαβενίτης

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ακίνητο με οικόπεδο συνολικής έκτασης 8.257 τετραγωνικών μέτρων, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο βρίσκεται στη θέση Μπαρμπερέικα του Ρίο και σε αυτό ο Σκλαβενίτης έχει ήδη δημιουργήσει κατάστημα λιανικής από το 2021, το οποίο μίσθωνε, πριν αποκτήσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού. Το κατάστημα του Σκλαβενίτη (κτίριο α’) αποτελείται από ισόγειο κατάστημα 2.003 τετραγωνικών μέτρων και πρώτο όροφο επιφάνειας 1.397 τετραγωνικών μέτρων. Στο ίδιο ακίνητο περιλαμβάνονται το κτίριο β’ όπου πρόκειται για ισόγεια αποθήκη 74,17 τετραγωνικών, το κτίριο γ’, ισόγειος αποθηκευτικός χώρος 804,01 τετραγωνικά μέτρα και το κτίριο δ’ όπου πρόκειται για ισόγειο αποθηκευτικό χώρο 82 τετραγωνικών μέτρων. 

Στην περίπτωση αυτή η επικράτηση του Σκλαβενίτη  σηματοδοτεί την παραμονή του στο χώρο με προοπτικές ανάπτυξης και άλλων υποστηρικτικών υποδομών ή εμπορικών εγκαταστάσεων εντός του οικοπέδου. 

Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν το ένα από τα πολλά της Πατραϊκής Χαρτοποιίας, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό στις 6 Μαρτίου με επισπεύδουσα τη Cepal. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν επτά πλειστηριασμοί βιομηχανικών ακινήτων της επιχείρησης, ωστόσο μόνο ο συγκεκριμένος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των δύο επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, καθώς οι υπόλοιποι κηρύχθηκαν άγονοι. To ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό λόγω υφιστάμενης οφειλής 4,2 εκατομμυρίων ευρώ προς την Alpha Bank. 

Σχετικά με το συγκεκριμένο ακίνητο που απέκτησε ο Σκλαβενίτης μέσω πλειστηριασμού, η Πατραϊκή Χαρτοποιία δεν εξυπηρετούσε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις (κεφάλαιο και τόκοι), με συνεπεία στις 22 Ιουνίου του 2023, η Cepal Hellas να επιδώσει διαταγή πληρωμής για οφειλη 4,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε μέρος ληξιπρόθεσμου αλληλόχρεου δανειακού λογαριασμού που τηρούσε στην Alpha Bank. Στη συνέχεια η Cepal προέβη σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων πελατών της εταιρείας. Τον Ιούλιο του 2024 επιδόθηκε στην εταιρία έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης επί της ακίνητης περιουσίας. Η Πατραϊκή Χαρτοποιία άσκησε αίτηση μεταρρύθμισης της ανωτέρω απόφασης και πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης κάθε πράξης εκτέλεσης μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 2024. Κατόπιν έλαβε αναβολή για Ιανουάριο 2025. Εν τέλει ο πλειστηριασμός ορίστηκε για τις 6 Μαρτίου με αποτέλεσμα το ακίνητο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Σκλαβενίτη. 

Η προβληματική Πατραϊκή Χαρτοποιία 

Η Πατραϊκή Χαρτοποιία ιδρύθηκε το 1972 στην Πάτρα από τον Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο επεξεργασίας χαρτιού tissue, ενώ από το 1979 παρήγαγε και το δικό της χαρτί. Το 2021, η πανδημία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της, οδηγώντας σε απολύσεις και την αναστολή του τμήματος χαρτοποιητικής μηχανής στις 28 Ιουνίου. Παρά τη διακοπή, η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί αγοράζοντας έτοιμο ρολό χάρτου από άλλους παραγωγούς.

Τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης για χαρτομάζα, επαναλειτούργησε τις μηχανές παραγωγής, αποκαθιστώντας 21 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες παρέμειναν, γεγονός που οδήγησε τα ακίνητα της επιχείρησης στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 είχε πωλήσεις 11,56 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες 2,61 εκατομμύρια ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 4,55 εκατομμύρια ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες στο τέλος του 2023 ανέρχονταν στα 14,98 εκατομμύρια ευρώ. 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.