Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης νέων φαρμάκων και διάθεσής τους στους ασθενείς στοχεύει να συμβάλει η deepmirror, μια καινοτόμος startup με έδρα το Λονδίνο αλλά με ελληνικό "αίμα” στην ιδρυτική της ομάδα, που πρόσφατα σήκωσε 2,4 εκατομμύρια δολάρια.
Η deepmirror ιδρύθηκε το 2019 από τον Dr. Max Jakobs, Γερμανό βιολόγο με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τον Dr. Ryan Greenhalgh, Άγγλο χημικό και επιστήμονα υλικών με διδακτορικό από το ίδιο πανεπιστήμιο, και τον Dr. Ανδρέα Δημητρακόπουλο, βιοϊατρικό μηχανικό ελληνικής και ιταλικής καταγωγής, με διδακτορικό από το University College London.
Η deepmirror αναπτύσσει μια πλατφόρμα "συν-ιδεασμού” που υποστηρίζει τις ομάδες ανακάλυψης φαρμάκων στον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση μορίων, συνδυάζοντας προηγμένη generative και predictive τεχνητή νοημοσύνη με την ανθρώπινη τεχνογνωσία και διαίσθηση. Η πλατφόρμα απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες ομάδες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα οφέλη της καινοτομίας που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας εσωτερικής υποδομής.
"Γνωριστήκαμε για πρώτη φορά σε ένα διεπιστημονικό εργαστήριο νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου εργαστήκαμε στο ‘σταυροδρόμι’ της βιολογίας, της μηχανικής, της επιστήμης των υπολογιστών και της επιστήμης των υλικών. Αφού δημοσιεύσαμε καινοτόμες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησαν τους επιστήμονες να προωθήσουν την έρευνά τους, αναγνωρίσαμε την ευκαιρία να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, μετατρέποντας αυτές τις καινοτομίες σε προϊόντα υψηλής αξίας για την επιστημονική κοινότητα”, δηλώνει στο Capital.gr ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η deepmirror ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει τους επιστήμονες, συνδυάζοντας την ανθρώπινη ευφυΐα με την τεχνολογία, ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση από την ιδέα στη θετική επίδραση για τους ασθενείς. "Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεράστια οφέλη στους ασθενείς. Η αποστολή μας είναι να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την υιοθέτησή της στις βιοεπιστήμες, έναν τομέα όπου τα δεδομένα είναι σπάνια και συχνά γεμάτα αβεβαιότητα, σε αντίθεση με άλλους κλάδους”, υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της εταιρείας.
Τα νέα κεφάλαια
Η deepmirror σήκωσε πρόσφατα έναν Seed γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής το Twinpath Ventures, ενώ εξασφάλισε και επιχορήγηση από το Innovate UK Investor Partnership. Στον γύρο συμμετείχαν επίσης η Saras Capital, το stealth.vc με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς και έμπειροι επιχειρηματικοί άγγελοι από κορυφαίες εταιρείες του τομέα της βιοτεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας της εταιρείας. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των generative και predictive μονάδων τεχνητής νοημοσύνης, στη βελτίωση της βάσης δεδομένων, καθώς και στην υποστήριξη πολλαπλών μοριακών μεθόδων.
Παρουσία σε όλο τον κόσμο
Η έδρα της deepmirror βρίσκεται στο Λονδίνο και αυτή τη στιγμή η ομάδα της αριθμεί 8 άτομα. Η πλατφόρμα της χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, με κύρια εστίαση στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της ευρύτερης Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής – περιοχές με ισχυρή παρουσία στον βιοφαρμακευτικό κλάδο. Ανάμεσα στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Morphic Therapeutics (μέλος της Eli Lilly), η Cerevance, η Amphista Therapeutics, η Sanford Burnham Prebys, και άλλοι.
Αν και η εταιρεία δεν διαθέτει προς το παρόν παρουσία στην Ελλάδα, εντούτοις είναι ανοιχτή στην εξερεύνηση νέων ευκαιριών, όπου η πλατφόρμα της μπορεί να προσφέρει αξία σε τοπικές ομάδες ανακάλυψης φαρμάκων. "Βλέπουμε μια ισχυρή δυναμική στο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα βιοτεχνολογίας της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν το ελληνικό ταλέντο, βοηθώντας τη χώρα να αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή βιοτεχνολογίας”, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, αν και πολλές πλατφόρμες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη εστιάζουν στην υποστήριξη της ανακάλυψης φαρμάκων, καμία δεν προσφέρει την ευχρηστία και την τεχνολογία αιχμής που παρέχει η deepmirror. "Υποστηρίζουμε ομάδες ανακάλυψης φαρμάκων με μια ενιαία πλατφόρμα συν-ιδεασμού, που μπορεί κάποιος να μάθει σε λίγα μόνο λεπτά, προσαρμόζεται σε επιστήμονες από διαφορετικά υπόβαθρα και συνδυάζει τη διαίσθηση ενός χημικού με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, άλλες λύσεις απαιτούν εκτεταμένη εγκατάσταση και εκπαίδευση”, σημειώνει.
"Το κύριο όραμά μας είναι να γίνουμε ο ψηφιακός κόμβος για την ανακάλυψη φαρμάκων, προσφέροντας μια απρόσκοπτη διαδικασία και μειώνοντας τελικά τον χρόνο από την ιδέα στον αντίκτυπο για τον ασθενή”, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.