Ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου R Energy1 Holdings, Γεώργιος Μ. Ρόκας, μιλά στο "Forbes" για τα ζητήματα που απασχολούν την αγορά της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και δίνει το στίγμα για την πορεία της εταιρείας. Δηλώνει ότι η R Energy1 Holdings αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη για τον κλάδο και αναλύει τα επόμενα βήματά της.
Ποιες ευκαιρίες ανοίγονται για την αγορά των ΑΠΕ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ; Τι αλλάζει σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα; Ποιες ανάγκες για νέα ισχύ θα πρέπει να καλυφθούν και ποιες τεχνολογίες εκτιμάτε ότι θα ωφεληθούν περισσότερο;
Ο νέος ΕΣΕΚ έχει θεσπίσει σημαντικούς στόχους προς υλοποίηση, με πρωτεύοντα ρόλο τις ΑΠΕ, και συγκεκριμένα τη διείσδυσή τους στην ηλεκτροπαραγωγή στο 95,5% έως το 2035. Συνεπώς, η πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή είναι η αύξηση της παρουσίας των ΑΠΕ στη χώρα μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο. Όμως η πορεία προς την υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτεί γενναίες κινήσεις από πλευράς του κράτους ως προς τις υποδομές που απαιτούνται. Η κατασκευή νέων δικτύων, η αναβάθμιση των παλαιότερων, καθώς και η ορθή διαχείριση ως προς την προσφορά και ζήτηση της πράσινης ενέργειας, μέσω νέων διασυνδέσεων, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από όλους τους εμπλεκομένους. Ως προς τις τεχνολογίες που απαιτούνται, προσωπική μου άποψη είναι πως τα αιολικά θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο ως μια σταθερή μορφή παραγωγής ενέργειας, σε συνδυασμό με μεγάλα φωτοβολταϊκά και με τα offshore αιολικά πάρκα, καθώς και με την πλέον απαραίτητη συνδρομή συστημάτων αποθήκευσης. Σε όλα αυτά, φυσικά, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξουν οι σχέσεις επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, με την απαραίτητη συνδρομή του κράτους, και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος από όλους μας στον χώρο των ΑΠΕ.
Ίσως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς της πράσινης ενέργειας είναι οι αναγκαστικές περικοπές φορτίου, που αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο για τους υφιστάμενους παραγωγούς, αλλά και για όσους σχεδιάζουν νέα έργα. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα;
Όντως το θέμα των περικοπών απασχολεί τους πάντες και σίγουρα έχει κάποιο effect, και στις υφιστάμενες αλλά και στις υπό σχεδίαση επενδύσεις. Είχα αναφερθεί και προ ενός έτους περίπου στην πεποίθηση ότι θα πρέπει να μάθουμε να "ζούμε" με αυτό. Ξέρετε, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ενέχουν κάποιους κινδύνους, αντίθετα με όσα πιστεύουν ή έστω παλαιότερα πίστευαν κάποιοι. Οι περικοπές είναι ένας τέτοιος κίνδυνος, όμως είναι διαχειρίσιμος, εφόσον υφίσταται ορθή διαχείριση των έργων και ρεαλιστική πρόβλεψη στα έργα που αναπτύσσονται. Μηχανισμοί υπό σχεδίαση για αποζημίωση της απολεσθείσας (μη απορροφημένης) παραγωγής από πλευράς του ΥΠΕΝ είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση και θεωρώ πως θα ικανοποιήσει έστω και μερικώς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Πάντως, ας είμαστε έτοιμοι για ένα 15%-20% περικοπών σε κάθε περίπτωση, με την ελπίδα να αυξηθεί η ζήτηση σταδιακά.
Φαίνεται ότι το κυριότερο εργαλείο για την ανάπτυξη νέας δυναμικότητας είναι οι διμερείς συμβάσεις με μεγάλους καταναλωτές. Πώς εξελίσσεται η συγκεκριμένη αγορά και τι χρειάζεται προκειμένου να διευκολυνθούν τέτοιες συμφωνίες;
Πράγματι, οι διμερείς συμβάσεις είναι η νέα πραγματικότητα, με την ημερήσια αγορά (merchant) να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ξέρετε, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως η Ελλάδα μας με την εξαιρετική ανάπτυξη των ΑΠΕ έπεσε θύμα της επιτυχίας της, καθώς το σύστημα FIT έπαψε να υφίσταται και οι λιγοστές βιομηχανίες/μεγάλοι καταναλωτές, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται για τις τιμές ενέργειας, προσπαθούν μέσω των διμερών συμβολαίων να επιτύχουν καλύτερες μακροπρόθεσμες τιμές. Και από την άλλη, και εμείς ως παραγωγοί ΑΠΕ έχουμε ανάγκη αυτό το μοντέλο, προκειμένου να υλοποιήσουμε τα επενδυτικά μας πλάνα. Προς το παρόν οι τιμές των συμβάσεων αυτών κρίνονται ικανοποιητικές και, το κυριότερο, στηρίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Όμως πρέπει να διατυπωθεί πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας οφείλει να προστατευθεί πάση θυσία, όχι μόνο για τις ΑΠΕ, αλλά και για την ίδια μας την οικονομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλάμε για μια σταθερά των ΑΠΕ στο μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομία μας εν γένει.
Πώς δημιουργήθηκε η R ENERGY1 Holdings και ποια η διαδρομή της; Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιό σας σήμερα και ποια η θέση σας στην αγορά;
Η εταιρεία μας δημιουργήθηκε στα τέλη του 2011, και είναι η προσπάθεια της δεύτερης γενιάς της ιστορικής Ρόκας, της πλέον πρωτοπόρου βιομηχανίας που στράφηκε στον τομέα των ΑΠΕ από το 1992. Ακολουθούμε λοιπόν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης, έχοντας μια πλήρως οργανωμένη επιχείρηση τόσο στη συντήρηση των υφιστάμενων έργων μας όσο και στη σχεδίαση και ανάπτυξη των προς υλοποίηση έργων. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μας λειτουργεί 70,4 MW (Αιολικά και Φ/Β μαζί), ενώ τα έργα προς υλοποίηση (δεν αναφέρομαι στο pipeline) ξεπερνούν τα 190 MW, με τα έργα αποθήκευσης να πλησιάζουν τα 300 MW, καθιστώντας μας σταδιακά έναν σημαντικό παίκτη στις εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ.
Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι φέρνει η επόμενη ημέρα για την εταιρεία; Ποιοι οι στόχοι σας και πώς σκοπεύετε να αναπτυχθείτε περαιτέρω;
Όπως σας ανέφερα, στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου μας και η ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά. Η πορεία μας δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, ειδικά μιας και η ανάπτυξή της πραγματοποιήθηκε μέσα στα βαθιά χρόνια της κρίσης, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη των ΑΠΕ απλώς είχε σταματήσει. Καταφέραμε, λοιπόν, να μεγαλώσουμε και να είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη και στοχεύουμε να συνεχίσουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Τα επενδυτικά μας πλάνα στηρίζονται σε έργα με ρεαλισμό στην υλοποίησή τους, με σωστό σχεδιασμό στην ανάπτυξή τους και με ιδιαίτερο βάρος στις ευθύνες που αναλογούν σε μια επιχείρηση, τόσο στα τραπεζικά ιδρύματα που την εμπιστεύονται όσο και στους μετόχους και επενδυτές που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Με αυτό το μοτίβο ξεκινήσαμε στη Ρόκας, με αυτό το μοτίβο συνεχίζουμε στην R Energy1 Holdings, έχοντας αυτή την ίδια παρακαταθήκη. Η πολυπόθητη, λοιπόν, ανάπτυξη έρχεται μόνο από τον σωστό και ρεαλιστικό σχεδιασμό των επενδυτικών πλάνων σε συνδυασμό με το, αν μου επιτρέπετε, hands on της διοίκησης.
Υπάρχει στα σχέδιά σας μια ενδεχόμενη νέα δημόσια προσφορά μετοχών;
Αξιολογούμε συνεχώς όλες τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης δημόσιας προσφοράς μετοχών. Προς το παρόν, εστιάζουμε στην υλοποίηση των επενδυτικών μας σχεδίων και στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Κρατάμε όλες τις δυνατότητες ανοιχτές και θα αποφασίσουμε ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Εκτός από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, εξετάζετε τη δραστηριοποίησή σας και σε άλλες τεχνολογίες και ποιες;
Ο κύριος στόχος μας παραμένει στις δύο δοκιμασμένες τεχνολογίες, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ σε σύντομο χρονικό ορίζοντα εξετάζουμε τη δραστηριοποίησή μας και στην αποθήκευση ενέργειας ως τρίτο πυλώνα. Παράλληλα, παρακολουθούμε και αξιολογούμε διαρκώς νέες τεχνολογίες με ουσιαστική αξία για τον κλάδο μας, με την καινοτομία και πρωτοπορία να είναι στο DNA μας.