Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μπουτάρη στην εποχή Γεωργιάδη - Αντετοκούμπο

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μπουτάρη στην εποχή Γεωργιάδη - Αντετοκούμπο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τα πρώτα δείγματα γραφής έδωσε η οινοποιία Μπουτάρης σε ολοκληρωμένη οικονομική χρήση, αυτή του 2023, στην εποχή μετά τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη και την απόκτηση από τους Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη αλλά και Γιάννη Αντετοκούμπο, οι οποίοι συμμετέχουν στον όμιλο συμμετοχών, Ελληνικά Οινοποιία Α.Ε. που μεταξύ άλλων έχει υπό την ομπρέλα του το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη αλλά και το 50% της Navarino Vineyards, από κοινού με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, το 2023 η Μπουτάρης είχε κύκλο εργασιών 13,19 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,59 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 όπου ωστόσο δεν ήταν ολοκληρωμένη η χρήση καθότι η απόκτησή της από τους νέους μετόχους ολοκληρώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο της συγκεκριμένης χρήσης. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 219,43 χιλιάδες ευρώ από ζημίες 417,74 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στις χρήσεις 2023 και 2022. Ταυτόχρονα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν 6,18 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 5,3 εκατ. ευρώ το 2022, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 12,53 εκατ. ευρώ έναντι 12,9 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 5,94 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι από τα 35,26 εκατομμύρια ευρώ που είχε ως συνολική δανειακή επιβάρυνση η Μπουτάρης στο τέλος του 2021, τα οποία είχαν περάσει στο σύνολό τους σε servicers, διαγράφηκαν με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης τα 24,06 εκατ. ευρώ. Την τελευταία χρονιά προ της εξυγίανσης, δηλαδή στο τέλος του 2021, ο όμιλος Μπουτάρη είχε ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα 14,02 εκατομμυρίων ευρώ και κύκλο εργασιών 9,87 εκατομμυρίων ευρώ από ζημίες 4,9 εκατομμύρια ευρώ και κύκλο εργασιών 8,4 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Οι αδερφοί Γεωργιάδη ως επενδυτές και με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης όφειλαν να καταβάλλουν 10,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της Μπουτάρης, ενώ και η νέα εταιρεία Μπουτάρης που δημιουργήθηκε επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις τις Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μπουτάρη ήταν 32,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μπουτάρης εκτός των δικών της κτημάτων για την παραγωγή κρασιών, αξιοποιεί και κτήματα της Τσάνταλης, την οποία επίσης έχουν προσπαθήσει να εξαγοράσουν οι αδερφοί Γεωργιάδη και να την εντάξουν στον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία κάτι δεν κατέστη δυνατόν.

Η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Μπουτάρης καθώς ο Γιώργος Κυριακός ανέλαβε τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Από το διοικητικό συμβούλιο αποχώρησε ο προκάτοχός του, Νίκος Σπέντζας, ο οποίος είχε αναλάβει να υλοποιήσει το επενδυτικό πλάνο των αδελφών Γεωργιάδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των κρασιών της εταιρείας. Ο κ. Νίκος Σπέντζας είχε κάνει την παρουσίαση της νέας ταυτότητας των κρασιών Boutari τον Μάιο του 2023 αναλύοντας το επενδυτικό πλάνο που περιελάμβανε ενίσχυση των εμπορικών σημάτων, ανανέωση εγκαταστάσεων, ενδυνάμωση παρουσίας στο εξωτερικό και περιβαλλοντική αναβάθμιση της εταιρείας.

Τα ακίνητα του Μπουτάρη και η πώληση στο Κτήμα Άλφα

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Premia Properties, συμφερόντων μεταξύ άλλων των αδερφών Γεωργιάδη, πούλησε έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ το οινοποιείο του Μπουτάρη στη Σαντορίνη, μεικτής μισθώσιμης επιφάνειας 2.211 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 23.014. Το οινοποιείο απέκτησε το Κτήμα Άλφα των Άγγελου Ιατρίδη και Μάκη Μαυρίδη, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναζητούσε την είσοδό του στο οινοποιητικό τοπίο της Σαντορίνης. Ωστόσο η οινοποιία Μπουτάρη η οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζει απρόσκοπτα την οινοποιητική της δραστηριότητα στο νησί, μέσω αμπελώνα 60 στρεμμάτων στον Φάρο Ακρωτηρίου στη  Θέση Σελλάδια της Σαντορίνη, τον οποίο μισθώνει από την Premia Properties ΑΕΕΑΠ.

Η εισηγμένη είχε δαπανήσει 12,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων και οινοποιιών του Μπουτάρη συνολικής επιφάνειας 28.800 τ.μ. και οικοπέδων έκτασης 740 στρεμμάτων, εκ των οποίων πέντε αμπελώνες 633 στρεμμάτων σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Η χρηματοδότηση της συναλλαγής θα γίνει με τα έσοδα από το ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε στις αρχές του 2022 η Premia Properties. Η απόκτηση της ακίνητης περιουσίας του Μπουτάρη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας.
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Wealthyhood: Στρατηγικές συνεργασίες και επέκταση στη νότια Ευρώπη μέσα στο 2025

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η παλιά και η νέα SATO: Η λύση της εταιρείας και η νέα εποχή

H επικοινωνιακή ιστορία της SATO βασίστηκε στο διάσημο για την εποχή διαφημιστικό μότο "Ή κάτω ή SATO".

Επένδυση 200 εκατ. ευρώ στην είσοδο της πόλης του Πειραιά από την DKG Development

Η "πράσινη" γειτονιά θα περιλαμβάνει πάνω από 750 serviced apartments, καταστήματα και χώρους γραφείων.

Η SpaceX "βλέπει" την κορυφή των start ups με αποτίμηση $350 δισ.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της Starlink και το "τεντωμένο σκοινί" της πολιτικής πάνω στο οποίο βαδίζει ο Musk.

Village Ρέντη: Η αλλαγή ιδιοκτήτη μετά από 23 χρόνια και η είσοδος της οικογένειας Αντετοκούνμπο στην ελληνική αγορά ακινήτων

Η ιστορία πίσω από μία από τις πιο δαπανηρές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων όταν ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Νέο επεισόδιο στον "πόλεμο" Μασκ - Άλτμαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη

O πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θέλει να ανασταλεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της OpenAI.

Οι δασμοί Τραμπ "σημαίνουν συναγερμό" στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Νέος "πονοκέφαλος" που έρχεται να προστεθεί σε απεργίες, "λουκέτα" και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Anymaster: Ποια είναι η start up στην οποία επένδυσε η Lamda Development

Η Anymaster συνδέει πελάτες με τοπικούς τεχνίτες και επαγγελματίες για εργασίες στο σπίτι.

Mediterra: Νέο μοντέλο λιανικής μετά τα Mastiha Shop αναπτύσσει η εισηγμένη

"Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο καταστημάτων", λέει στο Capital.gr ο Γ. Μανδάλας.

H UniCredit υπέβαλε προσφορά 10 δισ. ευρώ για την εξαγορά της επίσης ιταλικής Banco BPM

Σε μία κίνηση συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Το "επιθετικό" σχέδιο της Revolut για εκτόξευση των ετήσιων εσόδων στα $100 δισ.

Το 2025 φέρνει προγράμματα δανειοδότησης, ATM και το Revolut Kiosk.