Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μπουτάρη στην εποχή Γεωργιάδη - Αντετοκούμπο

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Μπουτάρη στην εποχή Γεωργιάδη - Αντετοκούμπο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τα πρώτα δείγματα γραφής έδωσε η οινοποιία Μπουτάρης σε ολοκληρωμένη οικονομική χρήση, αυτή του 2023, στην εποχή μετά τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη και την απόκτηση από τους Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη αλλά και Γιάννη Αντετοκούμπο, οι οποίοι συμμετέχουν στον όμιλο συμμετοχών, Ελληνικά Οινοποιία Α.Ε. που μεταξύ άλλων έχει υπό την ομπρέλα του το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη αλλά και το 50% της Navarino Vineyards, από κοινού με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, το 2023 η Μπουτάρης είχε κύκλο εργασιών 13,19 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,59 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 όπου ωστόσο δεν ήταν ολοκληρωμένη η χρήση καθότι η απόκτησή της από τους νέους μετόχους ολοκληρώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο της συγκεκριμένης χρήσης. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 219,43 χιλιάδες ευρώ από ζημίες 417,74 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στις χρήσεις 2023 και 2022. Ταυτόχρονα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν 6,18 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 5,3 εκατ. ευρώ το 2022, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 12,53 εκατ. ευρώ έναντι 12,9 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 5,94 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι από τα 35,26 εκατομμύρια ευρώ που είχε ως συνολική δανειακή επιβάρυνση η Μπουτάρης στο τέλος του 2021, τα οποία είχαν περάσει στο σύνολό τους σε servicers, διαγράφηκαν με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης τα 24,06 εκατ. ευρώ. Την τελευταία χρονιά προ της εξυγίανσης, δηλαδή στο τέλος του 2021, ο όμιλος Μπουτάρη είχε ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα 14,02 εκατομμυρίων ευρώ και κύκλο εργασιών 9,87 εκατομμυρίων ευρώ από ζημίες 4,9 εκατομμύρια ευρώ και κύκλο εργασιών 8,4 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Οι αδερφοί Γεωργιάδη ως επενδυτές και με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης όφειλαν να καταβάλλουν 10,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της Μπουτάρης, ενώ και η νέα εταιρεία Μπουτάρης που δημιουργήθηκε επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις τις Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μπουτάρη ήταν 32,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μπουτάρης εκτός των δικών της κτημάτων για την παραγωγή κρασιών, αξιοποιεί και κτήματα της Τσάνταλης, την οποία επίσης έχουν προσπαθήσει να εξαγοράσουν οι αδερφοί Γεωργιάδη και να την εντάξουν στον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία κάτι δεν κατέστη δυνατόν.

Η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Μπουτάρης καθώς ο Γιώργος Κυριακός ανέλαβε τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Από το διοικητικό συμβούλιο αποχώρησε ο προκάτοχός του, Νίκος Σπέντζας, ο οποίος είχε αναλάβει να υλοποιήσει το επενδυτικό πλάνο των αδελφών Γεωργιάδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των κρασιών της εταιρείας. Ο κ. Νίκος Σπέντζας είχε κάνει την παρουσίαση της νέας ταυτότητας των κρασιών Boutari τον Μάιο του 2023 αναλύοντας το επενδυτικό πλάνο που περιελάμβανε ενίσχυση των εμπορικών σημάτων, ανανέωση εγκαταστάσεων, ενδυνάμωση παρουσίας στο εξωτερικό και περιβαλλοντική αναβάθμιση της εταιρείας.

Τα ακίνητα του Μπουτάρη και η πώληση στο Κτήμα Άλφα

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Premia Properties, συμφερόντων μεταξύ άλλων των αδερφών Γεωργιάδη, πούλησε έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ το οινοποιείο του Μπουτάρη στη Σαντορίνη, μεικτής μισθώσιμης επιφάνειας 2.211 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 23.014. Το οινοποιείο απέκτησε το Κτήμα Άλφα των Άγγελου Ιατρίδη και Μάκη Μαυρίδη, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναζητούσε την είσοδό του στο οινοποιητικό τοπίο της Σαντορίνης. Ωστόσο η οινοποιία Μπουτάρη η οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζει απρόσκοπτα την οινοποιητική της δραστηριότητα στο νησί, μέσω αμπελώνα 60 στρεμμάτων στον Φάρο Ακρωτηρίου στη  Θέση Σελλάδια της Σαντορίνη, τον οποίο μισθώνει από την Premia Properties ΑΕΕΑΠ.

Η εισηγμένη είχε δαπανήσει 12,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων και οινοποιιών του Μπουτάρη συνολικής επιφάνειας 28.800 τ.μ. και οικοπέδων έκτασης 740 στρεμμάτων, εκ των οποίων πέντε αμπελώνες 633 στρεμμάτων σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Η χρηματοδότηση της συναλλαγής θα γίνει με τα έσοδα από το ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε στις αρχές του 2022 η Premia Properties. Η απόκτηση της ακίνητης περιουσίας του Μπουτάρη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας.
 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.