Η Amazon "ποντάρει" στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για τα data centers της

Η Amazon "ποντάρει" στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για τα data centers της

Της Amy Feldman

Η Amazon ποντάρει πολλά στην πυρηνική ενέργεια για να επεκτείνει μαζικά τα data center της, αξίας άνω των 52 δισ. δολάρια μόλις σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Amazon και η Dominion Energy, ο ενεργειακός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση αξίας 48 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν συμφωνήσει για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, ενός τύπου προηγμένου πυρηνικού αντιδραστήρα με μέγεθος μικρότερο από το 10% ενός "παραδοσιακού' πυρηνικού σταθμού, στη Βιρτζίνια. Η Amazon ανακοίνωσε ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και εγκατάστασης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον με τον οργανισμό δημόσιας ενέργειας Energy Northwest.

Η Amazon υπέγραψε ξεχωριστή συμφωνία με την X-energy, μια εταιρεία ανάπτυξης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMR, η οποία κατασκευάζει έναν τέτοιο αντιδραστήρα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Energy Northwest. Η start up ήδη κατασκευάζει τον πρώτο προηγμένο αντιδραστήρα της με τον χημικό κολοσσο Dow στο Seadrift του Τέξας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την X-energy, η Amazon επενδύει 500 εκατ. δολάρια στη start up, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Kam Ghaffarian το 2009, μέσω του Climate Pledge Fund.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Amazon και η X-energy σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία περισσότερα από 5 γιγαβάτ νέων έργων ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2039 -αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους πόλη- σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Amazon, όπως και άλλοι μεγάλοι πάροχοι data centers, όπως η Microsoft και η Google, "αναζητούν" αυτούς τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες για να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους σε ενέργεια. Οι SMR κατασκευάζονται σε λιγότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας - επιπλέον, δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Σε αντίθεση με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, οι αντιδραστήρες είναι αξιόπιστοι και μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, βασικό πλεονέκτημα για τα data centers και τα εργοστάσια. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η πυρηνική ισχύς των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να τριπλασιαστεί από τα 100 γιγαβάτ το 2024 στα 300 γιγαβάτ μέχρι το 2050, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο της απεξάρτησης από τον άνθρακα όσο και της αδιάκοπης παραγωγής ενέργειας.

"Η πυρηνική ενέργεια είναι μια εξαιρετική επιλογή για το πώς θα αντεπεξέλθουμε στις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες", δήλωσε στο Forbes ο Matt Garman, διευθύνων σύμβουλος της AWS. "Χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια που να μπαίνει στο δίκτυο", είπε, και οι SMR είναι η "πιο πολλά υποσχόμενη” τεχνολογία για να το πετύχουμε αυτό.

Ο Garman, ο οποίος τον Ιούνιο έγινε ο τρίτος CEO της AWS, σχολίασε πως η πυρηνική ενέργεια θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο στην επέκταση των data centers της εταιρείας για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, ενώ παράλληλα θα πετύχει τον στόχο της για net zero εκπομπές αερίων σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2040. Ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε ποιο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της AWS θα καλύψει η πυρηνική ενέργεια, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα είναι μια "σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας" μέχρι το 2040.

"Είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αύξηση παραγωγής ενέργειας", τόνισε ο Garman, προσθέτοντας: "Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία και πόσο γρήγορα μπορούμε να κατασκευάσουμε νέους αντιδραστήρες”.

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να μην εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, ωστόσο προκύπτει το ζήτημα της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανένας SΜR στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το κόστος. Το κόστος "μοιάζει με κινούμενο στόχο αυτή την περίοδο", σημείωσε ο Doug Vine, διευθυντής ενεργειακής ανάλυσης στο Center for Climate and Energy Solutions.

Ο Garman ανέφερε ότι αν και η τεχνολογία είναι καινούργια, εντούτοις έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι νέοι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι πολύ πιο ασφαλείς από τους πυρηνικούς σταθμούς της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που ο πυρηνικός αντιδραστήρας Three Mile Island κοντά στο Middletown της Πενσυλβάνια κατέρρευσε, στο σοβαρότερο ατύχημα στην ιστορία της λειτουργίας εμπορικών πυρηνικών σταθμών στις ΗΠΑ. Ένας διαφορετικός αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Three Mile Island πρόκειται να επαναλειτουργήσει για να τροφοδοτήσει τα data centers της Microsoft.

"Τον τελευταίο χρόνο, είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει η πυρηνική ενέργεια", τόνισε ο Garman. "Ο κόσμος θα δυσκολευτεί να κατασκευάσει ηλιακά και αιολικά πάρκα με τον ρυθμό που θέλουμε να χρησιμοποιούμε την ενέργεια".

Ούτε η Amazon ούτε η Dominion έχουν αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας τους. Ο CEO της Dominion, Robert Blue, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η συνεργασία με την Amazon θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτύξει SMR "με ελάχιστες επιπτώσεις στις τιμές για τους οικιακούς πελάτες και σημαντικά μειωμένους κινδύνους ανάπτυξης".

Η εταιρεία συμβούλων ενεργειακών ερευνών Wood McKenzie αναμένει ότι οι SMR θα διαδραματίσουν μικρό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, κυρίως επειδή το υψηλό κόστος έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής σήμαιναν ότι μόνο λίγα εργοστάσια θα έχουν κατασκευαστεί έως τότε. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 10 έως 15 έργα SMR σε ανάπτυξη την περίοδο 2030-2040 για να μειωθεί το κόστος.

"Υπάρχουν μερικά κομμάτια του παζλ που πρέπει να ενωθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθεί ουσιαστικά η παραγωγή ενέργειας", τόνισε ο Garman. "Εμείς θα είμαστε η αιχμή του δόρατος σε αυτό".

Η Βιρτζίνια είναι μία από τις περιοχές με τα περισσότερα data centers στον κόσμο. Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 100 μόνο στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Και αυτό έχει οδηγήσει σε έκρηξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια: Ανώτερο στέλεχος της Dominion, με έδρα στο Ρίτσμοντ, σημείωσε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers στη Βιρτζίνια διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να τετραπλασιαστεί τα επόμενα 15.

Εκεί σχεδιάζουν η Dominion και η Amazon να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο SMR, κοντά στον υφιστάμενο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας North Anna του ενεργειακού κολοσσού στην κομητεία Louisa της Βιρτζίνια. Στόχος θα είναι να παράγει τουλάχιστον 300 μεγαβάτ ενέργειας για την πολιτεία. Ένα συνηθισμένο data center χρησιμοποιεί περίπου 32 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που αρκεί για να τροφοδοτήσει 6.000 σπίτια, σε σύγκριση με περίπου 80 μεγαβάτ για data centers τεχνητής νοημοσύνης.

Ο SMR της δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Το έργο θα βρίσκεται στην ίδια κομητεία με δύο από τα νέα έργα data centers της Amazon, στα οποία επενδύει 11 δισ. δολάρια. Το project εντάσσεται σε μια ευρύτερη επένδυση ύψους 35 δισ. δολαρίων σε ολόκληρη την πολιτεία μέχρι το 2040. (Η Amazon επενδύει επιπλέον 10 δισ. δολάρια για data centers στο Μισισιπή και 7,8 δισ. δολάρια στο Οχάιο).

H Βιρτζίνια αποτελεί σημαντικό κόμβο για τα data centers της Amazon, με την εταιρεία να έχει τεράστιο αποτύπωμα, με κέντρα δεδομένων σε 108 διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η AWS, η οποία προσφέρει υπολογιστική υποδομή σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, έχει πωλήσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Και οι πωλήσεις της αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, πιο γρήγορα από ό,τι της Amazon, καθώς ενισχύθηκαν κατά 19% το β' τρίμηνο, έναντι 10% της μητρικής εταιρείας κατά την ίδια περίοδο.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση 160% στις συνολικές ανάγκες των data canters για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι ένα ερώτημα στο Chat GPT απαιτεί περίπου 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι υποψήφιοι πελάτες data centers ενημερώνονται ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την επόμενη δεκαετία για να πάρουν την ενέργεια που θέλουν, ενώ άλλοι έχουν λάβει λιγότερη ενέργεια από ό,τι περίμεναν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

"Θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση", δήλωσε ο Vine από το Center for Climate and Energy Solutions. "Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή".

Την ίδια στιγμή, η Amazon, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το 2023, το αποτύπωμά της σε άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 3%, λίγο κάτω από τους 69 εκατ. μετρικούς τόνους CO2. Οι εκπομπές της είχαν εκτοξευθεί προηγουμένως, φθάνοντας τους 71 εκατ. μετρικούς τόνους το 2021, από 51 εκατ. μετρικούς τόνους το 2019, όταν δεσμεύτηκε για πρώτη φορά να net zero εκπομπές μέχρι το 2040. Τον Ιούνιο, η Amazon ακύρωσε τα σχέδιά της να αξιοποιήσει αγωγούς φυσικού αερίου για να δημιουργήσει data centers στο Όρεγκον μετά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Σιάτλ.

Αυτό είναι που καθιστά τους SMR ιδανικούς: χωρίς εκπομπές άνθρακα, και ικανοί να παράγουν ενέργεια όλο το 24ωρο. Αυτοί οι προηγμένοι μικροί αντιδραστήρες, οι οποίοι βασίζονται σε μια γκάμα διαφορετικών τεχνολογιών και έχουν συνήθως ισχύ έως 300 μεγαβάτ, μπορούν να εγκαταστηθούν κοντά σε data centers και να αναπτυχθούν με αρθρωτό τρόπο για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, μια σειρά από start ups έχουν ξεπηδήσει για την ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένης της X-energy, της TerraPower του Bill Gates, η οποία αναπτύσσει ένα νέο είδος αντιδραστήρα νατρίου που χρησιμοποιεί αλάτι για την αποθήκευση ενέργειας, και της NuScale, μιας εισηγμένης ανάπτυξης SMR με κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. δολαρίων. Η X-energy, η οποία ακύρωσε την προγραμματισμένη συμφωνία SPAC ύψους 2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2023, έχει πλέον σηκώσει περίπου 900 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 385 εκατ. δολαρίων πριν από τη νέα επένδυση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων VC PitchBook. Εκτός από την Amazon, στους επενδυτές που συμμετείχαν στον νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβάνονται ο ιδρυτής της Citadel, Ken Griffin, θυγατρικές της Ares Management και η επενδυτική NGP. Ο διευθύνων σύμβουλος, Clay Sell, ανέφερε πως η εταιρεία (χωρίς να αποκαλύψει την τρέχουσα αποτίμησή της) σκοπεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο υποβάλλοντας IPO όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι κατάλληλες.

Ο Sell δήλωσε στο Forbes ότι αναμένει ότι το πρώτο έργο SMR για τον χημικό κολοσσό Dow στο Τέξας θα τεθεί σε λειτουργία "περίπου στα τέλη αυτής της δεκαετίας" και ότι τα έργα της Amazon θα ακολουθήσουν "το συντομότερο δυνατόν". Ο Sell αναμένει ότι η X-energy θα έχει "δεκάδες έργα σε εξέλιξη το 2035, κάποια θα έχουν ολοκληρωθεί, κάποια εν εξελίξει και μερικά σε στάδιο αδειοδότησης". 

Η κατασκευή αυτών των projects απαιτεί μεγάλους χρόνους εν μέρει λόγω των κανονισμών για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Η Αμερικανική Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης ενέκρινε το πρώτο project SMR, από την NuScale Power, τον Ιανουάριο του 2023. Η X-energy επεξεργάζεται τώρα τη διαδικασία έγκρισης και δήλωσε ότι η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αρχική της αξιολόγηση τον Ιανουάριο του 2024 και δεν διαπίστωσε κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει.

Ο Sell ανέφερε ότι η X-energy έχει και άλλα έργα στα σκαριά, πέρα από αυτά με την Dow και την Amazon, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα - η εταιρεία είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην προσφορά της Dominion στη Βιρτζίνια, πρόσθεσε. 

Η δυναμική αυτή έχει φέρει ένα κύμα χρηματοδότησης για τους SMR. Η Terrapower έχει συγκεντρώσει άνω του 1 δισ. δολαρίων από ιδιώτες, ενώ η NuScale εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω μιας συμφωνίας SPAC ύψους 1,9 δισ. δολαρίων το 2022. Υπήρξαν όμως και εμπόδια: η NuScale ακύρωσε πέρυσι ένα έργο που είχε προγραμματίσει στο Άινταχο, καθώς το κόστος υλοποίησή τους αυξήθηκε σημαντικά.

"Βλέπω τα κονδύλια που διοχετεύονται στους SMR για την πυρηνική ενέργεια", είπε ο Sundar Pichai, CEO της Alphabet και της θυγατρικής της Google, μιλώντας στο Carnegie Mellon. "Όταν βλέπω τα κεφάλαια αυτά και την καινοτομία, είμαι αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα". Τη προηγούμενη Δευτέρα, η Google ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Kairos Power για να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο SMR μέχρι το 2030 με πρόσθετες εγκαταστάσεις μέχρι το 2035. Μιλώντας πριν από τη σχετική ανακοίνωση της Google, ο Garman της AWS σχολίασε ότι η συμφωνία που σύναψε η Amazon με την Dominion ήταν η πρώτη του είδους της.

Ο Sell ανέφερε ότι η X-energy και η Amazon είχαν αρχίσει τις συζητήσεις πριν από 18 μήνες, καθώς η AWS προσπαθούσε να προμηθεύεται ενέργεια 24 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα. "Με τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, το αποτύπωμα που σχετίζεται με 1 γιγαβάτ ισχύος είναι πολύ μικρότερο από αυτό που νομίζουν οι άνθρωποι σε σχέση με ένα παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας".

Η άλλη κίνηση της AWS στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι η συνεργασία της με τη δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας Energy Northwest στην Ουάσινγκτον, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή ενός SMR κοντά στον πυρηνικό σταθμό Columbia Generating Station στο Richland της Ουάσινγκτον.

Η Energy Northwest σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο της X-energy για τους SMR. Ο Greg Cullen, αντιπρόεδρος για τις ενεργειακές υπηρεσίες και την ανάπτυξη της Energy Northwest, δήλωσε ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας είχε αρχίσει να συνεργάζεται με την startup το 2020 μετά την ψήφιση από την πολιτεία της Ουάσινγκτον του νόμου για τον καθαρό ενεργειακό μετασχηματισμό, ο οποίος δεσμεύει την πολιτεία να παρέχει 100% καθαρή ενέργεια έως το 2045.

"Βλέπουμε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία εδώ για μια εταιρεία όπως η Amazon που έχει τον ισολογισμό και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και την ανάγκη ... να βοηθήσει να ξεκινήσουν και να αποδώσουν οι τεχνολογίες", υπογράμμισε ο Cullen. Αν και σημείωσε ότι ήταν "λίγο περίεργο" για μια δημόσια εταιρεία ενέργειας να κάνει μια συμφωνία με έναν τεχνολογικό κολοσσό, τόνισε ότι θα επιτρέψει στην Energy Northwest να αναπτύξει τη νέα τεχνολογία χωρίς να χρειαστεί να θέσει σε εφαρμογή μια αύξηση των συντελεστών για την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης. "Πιστεύουμε ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μάς παρέχουν πολλές ευκαιρίες", δήλωσε.

Ο Cullen πιστεύει ότι το έργο στην Ουάσινγκτον θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Amazon θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τις πρώτες τέσσερις μονάδες, που ισοδυναμούν με 320 μεγαβάτ, ενώ η Energy Northwest θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει έως και οκτώ επιπλέον μονάδες, για συνολική ισχύ έως και 960 μεγαβάτ.

Με τη συμφωνία που έκλεισε η Amazon με την X-energy, οι δύο εταιρείες αναμένουν να αναπτύξουν 5 γιγαβάτ ενέργειας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του έργου με την Energy Northwest.

Ο Sell, CEO της X-energy, δήλωσε ότι για την παροχή αυτής της ποσότητας ενέργειας, η start up θα μπορούσε να κατασκευάσει τέσσερις έως πέντε εγκαταστάσεις, με την καθεμία να έχει παρόμοια κλίμακα με το έργο Energy Northwest, σε περιοχές των ΗΠΑ με μεγάλη συγκέντρωση data centers, όπως η Βιρτζίνια ή η Πενσυλβάνια.

Η Amazon εξετάζει τρόπους να αξιοποιήσει τον υπάρχοντα "πυρηνικό στόλο" για να τροφοδοτήσει με ενέργεια και την επέκταση των data centers της. Τον Μάρτιο, η AWS συμφώνησε να αγοράσει ένα hub data centers 960 μεγαβάτ στην Πενσυλβάνια από την Talen Energy έναντι 650 εκατομ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η AWS φέρεται να αγοράζει πυρηνική ενέργεια σε σταθερή τιμή από τον πυρηνικό σταθμό Susquehanna της Talen, ο οποίος είναι η έκτη μεγαλύτερη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει το ενεργειακό φορτίο", δήλωσε η επικεφαλής για τη βιωσιμότητα της Amazon, Κάρα Χερστ, στη Σύνοδο Κορυφής για τη βιωσιμότητα που διοργάνωσε το Forbes στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. "Έχουμε ήδη συνάψει μια συμφωνία για τα πυρηνικά, και θα εξετάσουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα ως μέρος αυτής της λύσης".

Αλλά ενώ η Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ενέργεια των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων, η νέα τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. "Δεν το αντιμετωπίζουμε ως ένα μεμονωμένο στοιχείο", δήλωσε ο Garman. "Εντάσσεται στο πλάνο για τους SMR. Μπορείτε να τους κατασκευάσετε όπου τους χρειάζεστε σε όλο τον κόσμο".

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

ACS: Το μεγάλο deal με την γερμανική GLS, η αποτίμηση των 370 εκατ. ευρώ και η option για το σύνολο των μετοχών

Έκλεισε το deal, το οποίο ανοίγει την πόρτα για την είσοδο της GLS στην ACS.

United States of America Inc.: Η μυστηριώδης νέα εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ

Οι βλέψεις του Μασκ για μεγαλύτερη εμπλοκή του στην πολιτική και... η θεωρία συνωμοσίας των "ΗΠΑ Α.Ε.".

petchef: Σχέδια για διεθνή επέκταση και νέες υπηρεσίες για τη startup που φροντίζει τη διατροφή των κατοικίδιων

Στόχος του petchef είναι η προσφορά ποιοτικών, υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων, βασισμένων σε συστατικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για ανθρώπινη κατανάλωση.

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή, ενώ οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές γρηγορότεροι από την Ευρώπη.

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max