Πού κολλάει η εξαγορά του Τσάνταλη - όλο το παρασκήνιο

Πού κολλάει η εξαγορά του Τσάνταλη - όλο το παρασκήνιο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την Ελληνικά Οινοποιεία, όμιλο στον οποίο υπάγονται η Οινοποιία Μπουτάρη και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ιόλη, με τις τράπεζες. Στην Ελληνικά Οινοποιεία θυμίζουμε ότι συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης, βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας ακινήτων, Premia Properties ΑΕΕΑΠ, αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δανεισμός της Ευάγγελος Τσάνταλης υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, με τις τράπεζες να παραμένουν αμετακίνητες ως προς το τίμημα που επιθυμούν να εισπράξουν από την πλευρά Γεωργιάδη. Η τελευταία πρόταση της Ελληνικά Οινοποιεία προ μερικών ημερών ήταν στα 11 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι πιστώτριες τράπεζες δεν συζητούν για κάτι λιγότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι δανείστριες τράπεζες είναι η Alpha, η Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική και η Attica Bank. Σημειώνεται ότι το σύνολο των υποχρεώσεών της υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις της, στη χρήση του 2022, ήταν 54,465 εκατ. ευρώ από 55,373 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν 32,115 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Στο κατώφλι της πτώχευσης

Την ίδια στιγμή η Τσάνταλης έχει διακόψει πριν αρκετούς μήνες την παραγωγή της και βρίσκεται στο κατώφλι της πτώχευσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από πλευράς της Ελληνικά Οινοποιεία παραμένει ενεργό, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα εμφανιστούν διαλλακτικότερες, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να μην τελειώσει άδοξα η πορεία μίας από τις ιστορικότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είναι γεγονός πάντως ότι όσο η εταιρεία μένει εκτός αγοράς – έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023 -, απαξιώνεται το εμπορικό της σήμα και η φήμη της συνολικά, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επανέναρξη της δραστηριότητάς της. Αυτή είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με τον Μπουτάρη, ο οποίος εξαγοράστηκε εν λειτουργία. 

Συνεχής πτώση του τζίρου, αυξανόμενες ζημίες

Θα θυμίσουμε ότι στις πρόσφατα δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις της οινοποιίας Τσάνταλη για το 2022, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης είχε κατέλθει στα 20,57 εκατ. ευρώ από 24,26 εκατ. ευρώ το 2021 με ζημίες 3,87 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 2,19 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρήσεις. 

Μεταξύ των παραγωγικών εκτάσεων που έχει στην ιδιοκτησία της η Τσάνταλης είναι αυτές στη Μαρώνεια της Ροδόπης, τη Χαλκιδική, τη Ραψάνη και τη Νάουσα. Σημειώνεται ότι μέρος της παραγωγής της Τσάνταλη προέρχεται και από κτήματα στο Άγιον Όρος, τα οποία αξιοποιούσε για λογαριασμό της η εταιρεία. Σε ό,τι αφορά τη Μαρώνεια θεωρείται η τελευταία "ανακάλυψη” του Ευάγγελου Τσάνταλη ο οποίος έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα. Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή, παρά τις ρίζες στην αρχαιότητα, είχε εγκαταλειφθεί κυρίως λόγω της μετανάστευσης των ντόπιων είτε σε μεγάλες πόλεις είτε στο εξωτερικό. Χάρη στη συστηματική προσπάθεια της Τσάνταλης, το 1997 αναγνωρίστηκε η ονομασία "Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ίσμαρος". Οι αμπελώνες στη Χαλκιδική έχουν έκταση 145 στρέμματα, αυτή του Αγίου Όρους 700 στρέμματα, αυτοί της Ραψάνης που δεν είναι ιδιόκτητοι αλλά τελούσαν υπό διαχείριση περίπου 800 στρέμματα, στη Μαρώνεια 580 στρέμματα και στη Νάουσα επιπλέον 200 στρέμματα. Σημειώνεται ότι στο διάστημα της δραστηριότητάς του ο Ευάγγελος Τσάνταλης καθόρισε όχι μόνο την πορεία της εταιρείας του αλλά και του ελληνικού κρασιού ευρύτερα, καθότι ήταν εκείνος που επένδυσε χρόνο και κεφάλαια στην αναβίωση ελληνικών ποικιλιών κρασιού, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις και στήριζε τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργαζόταν. Ωστόσο μετά το θάνατό του τα πράγματα άλλαξαν δραστικά και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε η αρχή της πτώσης.

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.