Acumino: Ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα η startup που "εκπαιδεύει" τα ρομπότ

Acumino: Ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα η startup που "εκπαιδεύει" τα ρομπότ

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Νέα γραφεία στην Ελλάδα ανοίγει η Acumino, μια startup με έδρα τις ΗΠΑ αλλά Έλληνα co-founder, η οποία ασχολείται με τη μεταφορά επιδεξιοτήτων από τον άνθρωπο στα ρομπότ.

"Δημιουργούμε τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε δεξιότητες από τον άνθρωπο στα ρομπότ”, αναφέρει στο Capital.gr ο Μηνάς Λιαροκάπης, co-founder της Acumino. Η startup καταγράφει με τα συστήματά της τις ανθρώπινες δραστηριότητες και στη συνέχεια δημιουργεί μοντέλα που επιτρέπουν στα ρομπότ, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να αντιλαμβάνονται τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσουν στον χώρο του εργοστασίου.

MARS24_0880_CB2_0230.JPG

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας της Acumino είναι ότι η μεταφορά αυτή γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν. Αυτός ο συνδυασμός ταχύτητας και χαμηλότερου κόστους καθιστά πιο εφικτή την επένδυση για τον πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα συστήματα της Acumino χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Γιατί επέλεξε την Ελλάδα

Η έδρα της εταιρείας, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2022, βρίσκεται στο Σιάτλ, ενώ αυτή την περίοδο ανοίγει νέα γραφεία στην Αθήνα και στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου μέχρι τώρα συστεγαζόταν με το πανεπιστήμιο.

"Ο λόγος που ανοίγουμε γραφεία στην Ελλάδα είναι επειδή θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε τη βιομηχανία της χώρας. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, εξαιρετικά ταλέντα και μυαλά. Γνωρίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της ρομποτικής”, αναφέρει ο κ. Λιαροκάπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα, δημιουργείται ένα εξαιρετικό οικοσύστημα για startups στην Ελλάδα και ο χώρος του deep tech μπορεί να κρατήσει τα ταλέντα στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες startups. "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε πελάτες στην Ελλάδα, καθώς πολλές βιομηχανίες δεν είναι ακόμη αυτοματοποιημένες”.

MARS24_0882_BR2_1162.JPG

Επίσης, ένας άλλος λόγος που η Acumino επέλεξε την Ελλάδα είναι ότι μέσω της χώρας μας θέλει να επεκταθεί στην Ευρώπη, στοχεύοντας σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η Acumino ανακοίνωσε πρόσφατα μια seed χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη συμμετοχή της Big Pi VC από την Ελλάδα και διεθνών επενδυτών όπως οι LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures και Fremont Robotics. Με τη νέα χρηματοδότηση, η Acumino σκοπεύει να επεκτείνει την πελατειακή της βάση.

2024-03-26 08.40.04new.jpg

"Η αυτοματοποίηση αλλάζει το παιχνίδι”

Ο Μηνάς Λιαροκάπης, αφού ολοκλήρωσε το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στις "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, έκανε το διδακτορικό του στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήγε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ για 2,5 χρόνια, όπου έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη ρομποτική. Έπειτα, μετέβη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου, οκτώ χρόνια μετά, είναι αναπληρωτής καθηγητής και διευθύνει το δικό του εργαστήριο, που ονομάζεται "New Dexterity”, δηλαδή "Νέα Επιδεξιότητα”. "Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μου, να κάνουμε τα ρομπότ πιο επιδέξια, γιατί τα ρομπότ που απλά κινούνται στον χώρο δεν είναι χρήσιμα. Η ρομποτική πρέπει να εστιάσει στο να δώσει έναν σκοπό και μια υπεραξία μέσω των τεχνολογιών που αναπτύσσει. Η επιδεξιότητα είναι το στοιχείο που θα φέρει την αλλαγή στη ρομποτική”, εξηγεί ο Έλληνας co-founder της Acumino και προσθέτει: "Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χάσει τον στόχο της. Σήμερα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κειμένων, εικόνων και βίντεο, δηλαδή για δημιουργικές διαδικασίες που αρέσουν στον άνθρωπο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να λύνει προβλήματα που δεν θέλουν να λύσουν οι άνθρωποι”.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαροκάπη, διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην αύξηση του αυτοματισμού στη βιομηχανία, καθώς σήμερα μόνο ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό των βιομηχανιών είναι αυτοματοποιημένες. "Πιστεύουμε στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα επιτρέψουν στα ρομπότ να αλληλοεπιδρούν, να είναι χρήσιμα και να εκτελούν διεργασίες σε καινούρια περιβάλλοντα. Όμως θεωρούμε ότι αυτά τα μοντέλα θα βρουν πρώτα εφαρμογή στη βιομηχανία και όχι στα σπίτια”. Ο Έλληνας co-founder εκτιμά πως η αυτοματοποίηση αλλάζει το παιχνίδι και πως αν μια χώρα καταφέρει να αυτοματοποιήσει την παραγωγή της σημαντικά, θα γίνει πιο ανταγωνιστική. "Προσωπικά, πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και θεωρώ πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο για να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς”, καταλήγει.

2024-03-24 13.06.08new.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα από Forbes

Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για τις κινήσεις Πειραιώς και Εθνικής στην κούρσα εξαγοράς

Η αγορά περιμένει από την Πειραιώς την υποβολή προσφοράς. "Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία", δηλώνει η τράπεζα.

Evercurious VC: Η πρώτη επένδυση του ελληνικού fund και οι επόμενοι στόχοι

Ποια τα σχέδια που έχει για την Ελλάδα η ελβετική εταιρεία στην οποία επένδυσε το ελληνικό VC.

Apple: Κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών παρά την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα έχασαν τις προσδοκίες. Εντυπωσιακές πωλήσεις για Mac, iPad.

Η Boeing είναι από τις πιο ζημιογόνες εταιρείες του 21ου αιώνα

Έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 27 εισηγμένες (S&P 500) που σημειώνουν ζημίες για τουλάχιστον 6 σερί χρόνια από το 1999.

Flexfin: Ποια είναι η fintech εταιρεία που εξαγόρασε η Alpha Bank

Η κυπριακή Flexfin LTD είναι πολυμετοχική εταιρεία, με πάνω από 45 διαφορετικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας.

Ζημίες άνω των 11 δισ. δολαρίων το 2024 ανακοίνωσε η Boeing

Από το 2019 έχει χάσει περισσότερα από $30 δισ.

Nvidia: Έχασε σχεδόν $600 δισ. σε κεφαλαιοποίηση λόγω της DeepSeek

H μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ideal: Το μισό δισ. τζίρος και οι μεγάλες εξαγορές στα τρόφιμα

Με την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης, άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.

ΕΖΑ: Διπλή κίνηση "εξυγίανσης" των οικονομικών για τη ζυθοποιία της Αταλάντης

Σκοπός τους να διαγραφούν συσσωρευμένες ζημίες και να ενισχύθεί ταυτόχρονα η ρευστότητα της εταιρείας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

O Zuckerberg απαντά στο "Stargate" του Τραμπ με επενδύσεις-ρεκόρ

Η Meta θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες της το 2025 στο πλαίσιο προώθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

tiun: Η ελβετική startup με ελληνικό "αίμα" που άντλησε 2 εκατ. δολ. και αλλάζει τις πληρωμές στα media

Η εταιρεία προσφέρει ένα καινοτόμο payment infrastructure ειδικά σχεδιασμένο για τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.