Acumino: Ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα η startup που "εκπαιδεύει" τα ρομπότ

Acumino: Ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα η startup που "εκπαιδεύει" τα ρομπότ

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Νέα γραφεία στην Ελλάδα ανοίγει η Acumino, μια startup με έδρα τις ΗΠΑ αλλά Έλληνα co-founder, η οποία ασχολείται με τη μεταφορά επιδεξιοτήτων από τον άνθρωπο στα ρομπότ.

"Δημιουργούμε τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε δεξιότητες από τον άνθρωπο στα ρομπότ”, αναφέρει στο Capital.gr ο Μηνάς Λιαροκάπης, co-founder της Acumino. Η startup καταγράφει με τα συστήματά της τις ανθρώπινες δραστηριότητες και στη συνέχεια δημιουργεί μοντέλα που επιτρέπουν στα ρομπότ, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να αντιλαμβάνονται τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσουν στον χώρο του εργοστασίου.

MARS24_0880_CB2_0230.JPG

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας της Acumino είναι ότι η μεταφορά αυτή γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν. Αυτός ο συνδυασμός ταχύτητας και χαμηλότερου κόστους καθιστά πιο εφικτή την επένδυση για τον πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα συστήματα της Acumino χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Γιατί επέλεξε την Ελλάδα

Η έδρα της εταιρείας, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2022, βρίσκεται στο Σιάτλ, ενώ αυτή την περίοδο ανοίγει νέα γραφεία στην Αθήνα και στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου μέχρι τώρα συστεγαζόταν με το πανεπιστήμιο.

"Ο λόγος που ανοίγουμε γραφεία στην Ελλάδα είναι επειδή θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε τη βιομηχανία της χώρας. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, εξαιρετικά ταλέντα και μυαλά. Γνωρίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της ρομποτικής”, αναφέρει ο κ. Λιαροκάπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα, δημιουργείται ένα εξαιρετικό οικοσύστημα για startups στην Ελλάδα και ο χώρος του deep tech μπορεί να κρατήσει τα ταλέντα στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες startups. "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε πελάτες στην Ελλάδα, καθώς πολλές βιομηχανίες δεν είναι ακόμη αυτοματοποιημένες”.

MARS24_0882_BR2_1162.JPG

Επίσης, ένας άλλος λόγος που η Acumino επέλεξε την Ελλάδα είναι ότι μέσω της χώρας μας θέλει να επεκταθεί στην Ευρώπη, στοχεύοντας σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η Acumino ανακοίνωσε πρόσφατα μια seed χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη συμμετοχή της Big Pi VC από την Ελλάδα και διεθνών επενδυτών όπως οι LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures και Fremont Robotics. Με τη νέα χρηματοδότηση, η Acumino σκοπεύει να επεκτείνει την πελατειακή της βάση.

2024-03-26 08.40.04new.jpg

"Η αυτοματοποίηση αλλάζει το παιχνίδι”

Ο Μηνάς Λιαροκάπης, αφού ολοκλήρωσε το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στις "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, έκανε το διδακτορικό του στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήγε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ για 2,5 χρόνια, όπου έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη ρομποτική. Έπειτα, μετέβη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου, οκτώ χρόνια μετά, είναι αναπληρωτής καθηγητής και διευθύνει το δικό του εργαστήριο, που ονομάζεται "New Dexterity”, δηλαδή "Νέα Επιδεξιότητα”. "Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μου, να κάνουμε τα ρομπότ πιο επιδέξια, γιατί τα ρομπότ που απλά κινούνται στον χώρο δεν είναι χρήσιμα. Η ρομποτική πρέπει να εστιάσει στο να δώσει έναν σκοπό και μια υπεραξία μέσω των τεχνολογιών που αναπτύσσει. Η επιδεξιότητα είναι το στοιχείο που θα φέρει την αλλαγή στη ρομποτική”, εξηγεί ο Έλληνας co-founder της Acumino και προσθέτει: "Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χάσει τον στόχο της. Σήμερα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κειμένων, εικόνων και βίντεο, δηλαδή για δημιουργικές διαδικασίες που αρέσουν στον άνθρωπο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να λύνει προβλήματα που δεν θέλουν να λύσουν οι άνθρωποι”.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαροκάπη, διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην αύξηση του αυτοματισμού στη βιομηχανία, καθώς σήμερα μόνο ένα μικρό, μονοψήφιο ποσοστό των βιομηχανιών είναι αυτοματοποιημένες. "Πιστεύουμε στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα επιτρέψουν στα ρομπότ να αλληλοεπιδρούν, να είναι χρήσιμα και να εκτελούν διεργασίες σε καινούρια περιβάλλοντα. Όμως θεωρούμε ότι αυτά τα μοντέλα θα βρουν πρώτα εφαρμογή στη βιομηχανία και όχι στα σπίτια”. Ο Έλληνας co-founder εκτιμά πως η αυτοματοποίηση αλλάζει το παιχνίδι και πως αν μια χώρα καταφέρει να αυτοματοποιήσει την παραγωγή της σημαντικά, θα γίνει πιο ανταγωνιστική. "Προσωπικά, πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και θεωρώ πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο για να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς”, καταλήγει.

2024-03-24 13.06.08new.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.