Ζαγόρι: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ μετόχων – Το άγνωστο παρασκήνιο

Ζαγόρι: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ μετόχων – Το άγνωστο παρασκήνιο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αποστάσεις και λεπτές ισορροπίες φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό εντός της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού την Ελλάδα, της Χήτος ΑΒΕΕ που παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι. Κάτι που σηματοδοτήθηκε από την πρόσφατη αλλαγή διοίκησης με την απομάκρυνση του Δαμιανού Μπούρκα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αντικατάστασή του από τον Γιώργο Βενιέρη, εκ των ιδιοκτητών της Green Cola, η οποία απορροφήθηκε από τη Χήτος στο πλαίσιο δημιουργίας της εταιρείας συμμετοχών Green Beverages Holdings Ltd, στην οποία υπάγονται τόσο η Green Cola όσο και το Ζαγόρι. 

Σημειώνεται ότι η απορρόφηση της Green Cola από τη Χήτος, φαίνεται να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του Νίκου Χήτου και του αδερφού του, Γιάννη Χήτου, με τον πρώτο να μην υποστηρίζει την απορρόφηση της Green Cola, αλλά τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας για το Ζαγόρι. Από την άλλη πλευρά τόσο ο Γιάννης Χήτος, όσο και ο ξάδερφος των δύο ανδρών, Βασίλης Χήτος, φέρονται να υποστήριξαν τη συγκεκριμένη κίνηση με αποτέλεσμα να υπάρξει διχογνωμία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα. 

Η επιστροφή του Βασίλη Χήτου μετά το περιστατικό με το ελικόπτερο στη Μύκονο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πρόσφατη αλλαγή διοικητικών ισορροπιών, εκτός από την είσοδο του Γιώργου Βενιέρη αλλά και του πατέρα του, Περικλή Βενιέρη, στο διοικητικό συμβούλιο της Χήτος, έφερε την επάνοδο του Βασίλη Χήτου, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από αυτό το 2021 με απόφαση των υπολοίπων μελών της διοίκησης. Βασική αιτία φαίνεται να αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Βασίλης Χήτος είχε προσγειωθεί τότε με το ελικόπτερό του σε παραλία της Μυκόνου σε κοντινή απόσταση από τους λουόμενους με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να θεωρήσουν ότι η παραμονή του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έβλαπτε την εικόνα της. Παρόλ’ αυτά, δεν πέρασαν πολλά χρόνια από το συγκεκριμένο περιστατικό, με τον Β. Χήτο να επιστρέφει στα διοικητικά πεπραγμένα της εταιρείας εμφιάλωσης των Ιωαννίνων. 

Να σημειωθεί ότι η αιτιολογία που είχε προβάλλει η εταιρεία το 2021 για την παραίτηση του Βασίλη Χήτου από το διοικητικό συμβούλιο, ήταν ότι ο ίδιος ήθελε να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ο αντίλογος αναφέρει ότι η διακοπή της συνεργασίας με τον Δαμιανό Μπούρκα, έναν μόλις χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η έδρα της Green Beverage Holdings βρίσκεται στο Λονδίνο και επομένως θεωρείται ότι από εκεί μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω εξαγωγικά η επιχείρηση στο επόμενο διάστημα με όχημα τα προϊόντα "Better for you Beverages”, τα οποία παρουσιάζουν υγιεινό πρόσημο και δεν περιέχουν ζάχαρη. 

Τα μερίδια και η περαιτέρω αύξηση του τζίρου

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2023 το Ζαγόρι διατηρούσε μερίδιο αγοράς σε όγκο 17,2%, ενώ την πρώτη θέση είχε το νερό Βίκος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων συμφερόντων της οικογένειας Σεπετά με 18,8%, την τρίτη θέση το Θεόνη του AHB Group με επικεφαλής τον ομογενή επιχειρηματία, Δημήτρη Τσέλιο, με 8,5% και την τέταρτη το Κορπή της Nestle Waters με 6,5%. 

Στα επενδυτικά πλάνα της Χήτος για τη φετινή χρονιά ήταν προγραμματισμένη η ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ. με σκοπό να εγκατασταθεί σε αυτό νέα γραμμή εμφιάλωσης για το Ζαγόρι σε γυάλινες φιάλες και με αντικείμενο την αύξηση της δυναμικότητας της επιχείρησης στη συγκεκριμένη κατηγορία φυσικού μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκει έρεισμα στην αγορά HoReCa (εστίαση – ξενοδοχεία). Στη διάρκεια του 2023 ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 26% σε σύγκριση με το 2022. 

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Τι ταμείο κάνουν Ζαγόρι και Green Cola ένα χρόνο μετά το deal της συγχώνευσης

Γιατί "πάγωσε" η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.