Ποια είναι η ιταλική ΙIΑ που φέρνει τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα

Ποια είναι η ιταλική ΙIΑ που φέρνει τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σχεδόν 3 χρόνια, από τη μέρα, που το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκήρυξε τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια λεωφορείων νέας τεχνολογίας, τα οποία προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό του γηρασμένου στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τρία τμήματα του μεγάλου έργου έχουν μπει σε τελική ευθεία ολοκλήρωσης. 

Μετά την έλευση των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων από την κινεζική Yutong στις αρχές του μήνα, την υπογραφή της σύμβασης με την Iveco Bus για την προμήθεια 100 οχημάτων, ήρθε χθες και η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) με την ιταλική Industria Italiana Autobus (ΙIΑ), έναν χρόνο ακριβώς από τότε που έγινε αποδεκτή η προσφορά της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για 200 απλά αστικά οχήματα 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου, με την προσφερόμενη τιμή ανά μονάδα να ανέρχεται σε 259.950 ευρώ, ήτοι για το σύνολο το ποσό των 51,9 εκατ. ευρώ (συνολικό ποσό συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 64,467 εκατ. ευρώ).

Το χρονοδιάγραμμα 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι τα 200 νέα λεωφορεία να έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό που απομένει, πλέον, να δούμε είναι εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λεωφορείων, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο, ενώ από το 2018 ο τουρκικός κατασκευαστής οχημάτων Karsan κατέχει μερίδιο 28,59%.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΙIΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από δυσκολίες τόσο σε παραγωγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, τις πολλές παραγγελίες που κερδήθηκαν και το λανσάρισμα του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου 12 μέτρων πριν από 2 χρόνια, τη συμφωνία με τη Nogebus για την πώληση αστικών λεωφορείων σε Ισπανία και Πορτογαλία και τη συνεργασία με την CaetanoBus για λεωφορείο υδρογόνου, η Industria Italiana Autobus δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο. 

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές 

Πριν από περίπου έναν μήνα, μια ομάδα εταιρειών και επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Sira Industrie του Valerio Gruppioni, η Prima Sole Components, η οποία ανήκει στον Maurizio Stirpe (αντιπρόεδρο της Confindustria), ο επιχειρηματίας Nicola Benedetto (με δραστηριότητα στον κλάδο του αλουμινίου, τον τουρισμό και τις εκδόσεις) και ο Maurizio Marchesini (πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων στην περιφέρεια Emilia-Romagna), εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εισέλθουν ως ιδιώτες επενδυτές στη μετοχική σύνθεση της ΙIΑ, αντικαθιστώντας την κρατική Leonardo, η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει διατυπώσει την πρόθεση τής να αποχωρήσει, πουλώντας το μερίδιό της. 

Σήμερα, μέτοχοι πλειοψηφίας στην ιταλική βιομηχανία λεωφορείων είναι οι κρατικές επιχειρήσεις Invitalia με μερίδιο 42,76% και η Leonardo με μερίδιο 28,65%, ενώ στο σχήμα συμμετέχει από το 2018 ο τουρκικός κατασκευαστής οχημάτων Karsan με 28,59%. Οι δύο κρατικές εταιρείες-μέτοχοι της ΙIΑ, είναι εκείνες που έχουν εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, την επιβίωση της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, η κοινοπραξία έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση των δύο εργοστασίων της Industria Italiana Autobus, τα οποία βρίσκονται στην Μπολόνια και το Φλουμέρι. Αυτό δεν είναι το μοναδικό πλάνο που έχει καταρτιστεί με στόχο την αναζωογόνηση του ομίλου. 

Θυμίζουμε ότι το 2018 είχε κορυφωθεί η οικονομική και παραγωγική κρίση που αντιμετώπιζε η εταιρεία με πολυάριθμες απεργίες εργαζομένων και ακυρώσεις παραγγελιών, καθώς είχαν συσσωρευτεί λόγω αδυναμίας τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην παρέμβαση του ιταλικού υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εισηγήθηκε ένα σχέδιο επανεκκίνησης του ομίλου με το τελευταίο να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση μέρους των μετοχών της, οι οποίες τελικά αποκτήθηκαν από την τουρκική βιομηχανία, η οποία μέχρι το 2014 κατασκεύαζε λεωφορεία κάτω από την άδεια των τότε μετόχων της ΙIΑ.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.