O Carl Icahn ενισχύει τη συμμετοχή του στην JetBlue και η μετοχή "τρέχει"

O Carl Icahn ενισχύει τη συμμετοχή του στην JetBlue και η μετοχή "τρέχει"

Γράφει ο Antonio Pequeño IV

Σχεδόν στο 10% αύξησε τη συμμετοχή του στην JetBlue ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn, ο οποίος εκτίμησε ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση προς τις αρχές της κεφαλαιαγοράς. Η είδηση, εκτόξευσε κατά 19% τη μετοχή, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες από τότε που ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τα σχέδια της JetBlue για συγχώνευση με την Spirit Airlines. 

Τα στοιχεία 

- Ο Icahn αποκάλυψε ότι ελέγχει ποσοστό 9,9% στην JetBlue μέσω αγορών μετοχών που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου. 

- Οι μετοχές της JetBlue οι οποίες έκλεισαν χθες με άνοδο 2% στα 6,07 δολ., κατέγραψαν  ράλι 19% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

- Ο Icahn ενίσχυσε τη θέση του καθώς, όπως αναφέρεται σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση, εκτιμά πως η μετοχή είναι υποτιμημένη. Παράλληλα, σημειώνεται πως ο μεγαλοεπενδυτής σκοπεύει να συζητήσει με τη διοίκηση της JetBlue το ενδεχόμενο να αποκτήσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. 

Με δήλωσή της στο Forbes η διοίκηση της JetBlue απάντησε πως "είναι πάντα ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο" με τους επενδυτές. 

Η Icahn Enterprises δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό. 

Η αποτίμηση του Ican σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes ανέρχεται στα 6,3 δισ. δολ., αυξημένη κατά 74 εκατ. δολ. από τις 9 Φεβρουαρίου. 

Οι μετοχές της Icahn Enterprises, της επενδυτικής εταιρείας του δισεκατομμυριούχου, έκλεισαν πάνω από τα 19,33 δολ. τη Δευτέρα, ενώ κατέγραψαν άνοδο 2% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Το background 

Οι μετοχές της JetBlue διαπραγματεύονταν γύρω στα 20 δολ. στις αρχές του 2021, πριν ακολουθήσει σημαντική πτώση τις επόμενες δυο χρονιές. Τώρα διαπραγματεύονται χαμηλότερα απ’ ό,τι στην αρχή της πανδημίας και κινούνται γύρω στα 5 δολ. τους τελευταίους τρεις μήνες. Η εταιρεία κατέγραψε τελευταία φορά ετήσια κέρδη το 2019, σύμφωνα με το CNBC, πριν η πανδημία του κορονοϊού ταράξει συθέμελα τον κλάδο των αερομεταφορών.  Εκτοτε, η JetBlue έχει επιδοθεί σε κινήσεις μείωσης του κόστους (μείωση των δρομολογίων, εθελουσίες εξόδους προσωπικού κτλ). Επίσης, η αεροπορική είχε στα σχέδιά της την εξαγορά της Spirit Airlines έναντι 3,8 δισ. δολ. η οποία ωστόσο δεν προχώρησε λόγω δικαστικού μπλόκου στον απόηχο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Είχε προηγηθεί, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, τον ναυάγιο της συνεργασίας με την American Airlines, στο οποίο οδήγησε απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή της τον προηγούμενο μήνα η JetBlue ανέφερε πως σχεδιάζει περικοπές κόστους ύψους 200 εκατ. δολ. φέτος και ότι θα εφαρμόσει πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδά της κατά 300 εκατ. δολ. 

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.