Intertrade-Softex: Πότε ξεκινάει η επένδυση των 99 εκατομμυρίων

Intertrade-Softex: Πότε ξεκινάει η επένδυση των 99 εκατομμυρίων

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στο κατώφλι της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών που θα οδηγήσουν την χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas - που μεταξύ άλλων παράγει και τα προϊόντα Softex - στην επόμενή της μέρα, βρίσκεται η επένδυση των 99 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματίσει και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των στρατηγικών επενδύσεων. Όπως λέει στο Capital.gr o διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Ντεληδήμος, "υπολογίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει εντός του 2024 και υπό κανονικές συνθήκες θα έχει ολοκληρωθεί έως και το 2026”. 

Η επένδυση αυτή θυμίζουμε ότι χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανεισμό καθώς και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συνολικό όφελος από τη συγκεκριμένη επένδυση για το ελληνικό ΑΕΠ εντός της δεκαετίας υπολογίζεται στα 320 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο νέες μονάδες μεταποίησης και χαρτοποιίας που θα βρίσκονται σε όμορο οικόπεδο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, το οποίο έχει επιφάνεια 220 στρέμματα. Επί του παρόντος η επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές σε περιορισμένο βαθμό, τις οποίες θα καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά στο μέλλον. Η Intertrade από τους 65.000 τόνους που είναι σήμερα η δυναμικότητά της σε πρωτογενή παραγωγή, θα ανέλθει στους 130.000 τόνους μετά το πέρας της επένδυσης.

Στα 126,6 εκατομμύρια ο τζίρος του ’22 – Περαιτέρω ανάπτυξη κερδών το ‘23

Να σημειωθεί ότι το 2022 η Intertrade Hellas έκλεισε με κύκλο εργασιών 126,64 εκατομμύρια ευρώ από 78,14 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,92 εκατ. ευρώ από 1,42 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή σε μεγάλο ποσοστό αποδίδεται από τον κύριο Ντεληδήμο στην πλήρη ενσωμάτωση της προηγηθείσας επένδυσης σε χαρτοποιητική μηχανή, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αύξησε σημαντικά την παραγωγική δυναμική της.

O ίδιος εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα κινηθεί φέτος περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022 με πιθανή μικρή περαιτέρω αύξηση. Σε επίπεδο EBITDA αναφέρει ότι τα μεγέθη της επιχείρησης θα είναι βελτιωμένα - 13,5 εκατ. ευρώ το EBITDA του 2022 -, δεδομένης της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας στην οποία βρίσκεται η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ που ήδη έγινε. 

Έως και 100% οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες – Οι αυξήσεις στα ράφια

Αναφερόμενος στο τοπίο της αγοράς, επισημαίνει ότι κατά την τελευταία διετία έχει περάσει μέρος των ανατιμήσεων που έχει δεχτεί σε πρώτη ύλη και σε ενέργεια. "Οι ανατιμήσεις σε επίπεδο πρώτων υλών αγγίζουν το 100%. Οι πρώτες ύλες από περίπου 1.000 ευρώ ανήλθαν στα 1.900 ευρώ ο τόνος”. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2023 για το σύνολο του κλάδου κάνει λόγο για μία χρονιά με ιδιαιτερότητες, όπου όπως λέει, δεν παύουν να υφίστανται προκλήσεις όπως οι τιμές της ενέργειας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά οι τιμές των πρώτων υλών που μετά από μία περίοδο πτώσης που προηγήθηκε, έχουν αρχίσει και πάλι να κινούνται ανοδικά. "Τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου δεν φέρνουν συνθήκες διαδοχικών ανατιμήσεων όπως συνέβη τα τελευταία δύο έτη, ωστόσο δημιουργούν αστάθεια στην αγορά με μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία δεν γνωρίζουμε πού θα μας οδηγήσει”.

Ως προς το πεδίο των τιμών, σημειώνει ότι τα σούπερ μάρκετ επιδιώκουν να κρατάνε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής με συνεχόμενες προσφορές τόσο στην ιδιωτική ετικέτα όσο και στα επώνυμα προϊόντα. "Σε ό,τι μας αφορά ως εταιρεία, στην περίπτωση της Softex προσπαθούμε να έχουμε τιμές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών με καλές προσφορές στα επώνυμα και την ιδιωτική ετικέτα. Είναι γεγονός πάντως ότι το προηγούμενο έτος λόγω της αυξημένης τιμής των πρώτων υλών και των ανατιμήσεων που κατ’ επέκταση πέρασαν στα ράφια, οι όγκοι πωλήσεων στα χαρτικά είναι μειωμένοι σε σχέση με πριν από περίπου δύο χρόνια. Η πτώση όγκων οφείλεται στο γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν κατάφερε να απορροφήσει τις ανατιμήσεις αυτές, οι οποίες αγγίζουν διψήφιο ποσοστό”.

Επί του παρόντος στη χώρα μας υπολογίζεται καταναλώνονται περίπου 200.000 έως και 220.000 τόνοι χαρτιού οικιακής χρήσεως ετησίως μέσα από όλα τα κανάλια πώλησης. Η παραγωγή από τα ελληνικά εργοστάσια κυμαίνεται από 140.000 έως και 150.000 τόνους χαρτιού οικιακής χρήσεως.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.