O Dimon (JPMorgan) προειδοποιεί για την "πιο επικίνδυνη εποχή" των τελευταίων δεκαετιών

O Dimon (JPMorgan) προειδοποιεί για την "πιο επικίνδυνη εποχή" των τελευταίων δεκαετιών

Της Ana Faguy

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή δημιουργούν "την πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες".

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του για τα οικονομικά αποτελέσματα γ' τριμήνου της JPMorgan, o Dimon επισήμανε: "Η κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία που επιδεινώνεται από την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενέργεια, στις αγορές τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις".

"Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η JPMorgan ανακοίνωσε κέρδη 13,2 δισ. δολαρίων για το περασμένο τρίμηνο, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και την εξαγορά της First Republic Bank τον Μάιο

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής έφερε έσοδα 39,87 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 39,63 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της FactSet.

Η δυναμική της τράπεζας στο τρίτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα "πολυετών επενδύσεων" και συνέπειας στους πελάτες, δήλωσε ο Dimon, αλλά προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι καθώς και τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους αυξάνουν τον κίνδυνο "αυξημένου" πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων.

Δεν ήταν όμως μόνο η JPMorgan από τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα. Η Wells Fargo ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα 20,11 δισ. δολαρίων, φέρνοντας 20,86 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο. Η Citigroup ανακοίνωσε έσοδα 20,14 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 19,31 δισ. δολάρια.

Το μέγεθος της JPMorgan -η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ- και η φήμη της έχουν συμβάλλει να διατηρήσει την ισχυρή της θέση τα τελευταία χρόνια που χαρακτηρίζονται από τα επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Η τράπεζα σημείωσε αύξηση των εσόδων της σε διαδοχικά τρίμηνα. Είχε 22,73 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα από τόκους -η διαφορά μεταξύ αυτών που κερδίζει η τράπεζα από τα δάνεια και πληρώνει από τις καταθέσεις- μια αύξηση της τάξης περίπου του 30% σε σύγκριση με πέρυσι και του 4% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του έτους.

Τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου πιθανόν θα δώσουν μια σαφέστερη εικόνα για το τι μπορεί να σημαίνει η πρόσφατη σύγκρουση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή για την εγχώρια οικονομία.

 

 

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Dimon (JPMorgan): Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα κρυπτονομίσματα

"Η μόνη πραγματική χρήση τους ασκείται από εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών", είπε.

Ο βετεράνος CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, θα πουλήσει μετοχές της αξίας $141 εκατ. μέσα στο 2024

"Για λόγους οικονομικής διαφοροποίησης και φορολογικού σχεδιασμού".

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.