Evergrande: "Στον αέρα" το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ "τρέχει" η απειλή για εκκαθάριση

Evergrande: "Στον αέρα" το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ "τρέχει" η απειλή για εκκαθάριση

Της Yue Wang

Ο κινεζικός Όμιλος Evergrande είναι αντιμέτωπος με νέες μεγάλες αβεβαιότητες στην προσπάθεια να αναδιαρθρώσει το χρέος του, και ενώ ο χρόνος τρέχει για να βρει μια λύση ο δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan, καθώς η επόμενη ακρόαση για την αίτηση εκκαθάρισης της εταιρείας έχει προγραμματιστεί σε περίπου έναν μήνα.

Η Evergrande, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά τους βασικούς όρους για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της τον Μάρτιο, λέει τώρα ότι δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, επειδή μια θυγατρική της (σημ.: Hengda Real Estate Group) βρίσκεται υπό έρευνα από τις ρυθμιστικές κινεζικές αρχές για μια ύποπτη παραβίαση, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε την Κυριακή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Μόλις πριν από δύο ημέρες, η Evergrande ακύρωσε μια συνάντηση με πιστωτές, ενώ ανέφερε σε άλλο έγγραφο που κατέθεσε ότι οι κάτοχοι χρέους θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τους όρους αναδιάρθρωσης, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Εκπρόσωπος της Evergrande δεν ανταποκρίθηκε σε σχολιασμό. Με συνολικό χρέος 327 δισ. δολαρίων, η εταιρεία θα προχωρήσει σε ακρόαση στις 30 Οκτωβρίου στο Χονγκ Κονγκ για το ζήτημα της εκκαθάρισής της. Τα αυξανόμενα εμπόδια στη διαδικασία αναδιάρθρωσης Evergande της επιβαρύνουν τώρα το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. H μετοχή της Evergrande υποχώρησε έως και 24% τη Δευτέρα για να κλείσει στο -21,82%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική αγορά ακινήτων (.HSMPI) διαπραγματεύτηκε με πτώση της τάξης του 3,7%.

Όμως ο Shen Meng, CEO της επενδυτικής τράπεζας Chanson & Co. με έδρα το Πεκίνο, λέει ότι υπάρχει ακόμη κίνητρο να προωθηθεί η αναδιάρθρωση, καθώς η ρευστοποίηση της Evergrande θα περιόριζε τα προς ανάκτηση περιουσιακά στοιχεία για τους πιστωτές. Επιπλέον, μπορεί να περιπλέξει την παράδοση των  διαμερισμάτων που έχουν προπωληθεί, παράμετρος που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τον μέσο αγοραστή κατοικίας προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές αναταραχές.

"Η προηγούμενη προσφορά δεν είχε γίνει ακόμη αποδεκτή και οι προοπτικές ήταν αβέβαιες, αλλά η ανάγκη για αναδιάρθρωση παραμένει το ίδιο σημαντική", σχολιάζει ο Brock Silvers, επικεφαλής επενδύσεων της Kaiyuan Capital με έδρα το Χονγκ Κονγκ. "Οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συγκλίνουν σε μια συμφωνία".

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές που κατέχουν το 30% του χρέους της κατηγορίας C έχουν υποστηρίξει τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας τον Απρίλιο. Η Evergrande χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον του 75% των πιστωτών κάθε κατηγορία για να εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο προσέφερε στους πιστωτές την επιλογή να μετατρέψουν τις τρέχουσες συμμετοχές τους σε νέα ομόλογα με λήξεις έως και 12 ετών ή σε ένα καλάθι χρηματοπιστωτικών μέσων που συνδέονται με μετοχές της ίδιας της εταιρείας, της μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων της China Evergrande New Energy Vehicle Group και του βραχίονα διαχείρισης ακινήτων της Evergrande Property Services Group.

Εν μέσω, όμως, της εντεινόμενης κρίσης στον κλάδο ακινήτων στην Κίνα, οι μετοχές της Evergrande που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχουν διολισθήσει μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσής τους τον Αύγουστο, έπειτα από 17μηνη αναστολή. Επιπλέον η μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Evergenade δεν έχει καταφέρει έως τώρα να εδραιωθεί στην αγορά, παραδίδοντας λιγότερα από 1.000 αυτοκίνητα το α' εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, συσσωρεύονται τα νομικά προβλήματα της Evergrande. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση ορισμένα άτομα από το προσωπικό της μονάδας διαχείρισης πλούτου της Evergrande στον τεχνολογικό κόμβο της Σεντζέν, χωρίς να γνωστοποιήσει τις κατηγορίες. Η μονάδα είχε εκδώσει προϊόντα διαχείρισης πλούτου αξίας περίπου 5,6 δισ. δολαρίων, τα οποία αγοράστηκαν από επενδυτές, ανάμεσά τους και μέσοι υπάλληλοι της Evergrande, καθώς η εταιρεία αξιοποίησε και αυτούς για να βρει χρηματοδότηση.

Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσον ο Hui Ka Yan μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της προσωπικής του περιουσίας ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους. Σε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι πιστωτές τείνουν να πιέζουν τους ιδρυτές να καλύψουν χρέη της εταιρείας από την τσέπη τους, εξηγεί πηγή με γνώση του θέματος, εκτιμώντας ότι εντέλει θα βρεθεί κάποια μορφή συμφωνίας.

Περισσότερα από Forbes

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.

Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

Η UBS θα απορροφήσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας.