Του Χάρη Φλουδόπουλου
Εξαιρετικά ικανοποιητικό είναι το επίπεδο της προσαρμοσμένης οργανικής κερδοφορίας (a- EBITDA) για τον όμιλο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 130,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση από τα 160 εκατ. ευρώ πέρυσι, που ήταν μια χρονιά εξαιρετική, που δύσκολα θα επαναληφθεί. Η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας σε συνδυασμό με τη μείωση του δανεισμού και τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης αποτελούν τις κυριότερες επιτυχίες του ομίλου για το προηγούμενο διάστημα. Αυτό τονίζουν πηγές της διοίκησης της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με την υπερβολικά υψηλή ζήτηση της περασμένης χρονιάς, φέτος η αγορά γύρισε και ήταν σαφώς πιο "μαζεμένη". Σε κάθε περίπτωση στις σημαντικές εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνεται η σημαντική μείωση του δανεισμού, που περιορίστηκε κατά 160 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και κατά 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις και το βασικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, με την εγκατάσταση και της γραμμής βαφής. Πλέον η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει δυνατότητα για παραγωγή 500 χιλιάδων τόνων, όμως η περιορισμένη ζήτηση στην αγορά αυτήν την περιόδο δεν της επέτρεψε να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμικότητα. Συγκεκριμένα στο εξάμηνο η παραγωγή του αλουμινίου έφτασε στις 195.000 τόνους που μεταφράζεται σε ετήσια παραγωγή κοντά στις 400.000 τόνους, όταν ο όμιλος μπορεί να φτάσει τις 500.000 τόνους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση.
Στον κλάδο του χαλκού ξεχωρίζουν οι δυναμικές επιδόσεις της θυγατρικής στη Βουλγαρία, η οποία ως γνωστόν έχει κάνει στροφή στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία ήδη από πέρυσι. Φέτος παρότι η ζήτηση συνέχισε να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή, η θέση της εταιρείας στο ανταγωνιστικό πεδίο παρέμεινε εξαιρετική με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ποσότητες αλλά και η κερδοφορία ανεβάζοντας το προσαρμοσμένο EBITDA του κλάδου του χαλκού σε σχέση με πέρυσι.
Ως προς τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δε βλέπει κάτι το ιδιαίτερο και αναμένει να συνεχιστεί η μειωμένη ζήτηση στην αγορά. "Περιμένουμε πότε θα δούμε ανάκαμψη, η οποία δε φαίνεται να έρχεται μέσα στο χρόνο" αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της διοίκησης.