Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk εκθρόνισε πρόσκαιρα, την Παρασκευή, την LVMH από τη θέση της πολυτιμότερης εισηγμένης εταιρείας στην Ευρώπη, τερματίζοντας την επί 2,5 έτη "βασιλεία” του γαλλικού κολοσσού των ειδών πολυτελείας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, στις 11:43 ώρα Ελλάδος η κεφαλαιοποίηση της Novo Nordisk, συμπεριλαμβανομένων των μη εισηγμένων μετοχών της, ήταν 421 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και τις γνωστοποιήσεις της εταιρείας για τον αριθμό των μετοχών της.

Την ίδια στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της LVMH ήταν 420,97 δισ. δολάρια, με τον γαλλικό κολοσσό να χάνει τα πρωτεία της μεγαλύτερης εταιρείας στην ήπειρο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε και σκαρφάλωσε στην κορυφή εκθρονίζοντας τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών Nestle.

Η πρωτοκαθεδρία της Novo Nordisk δεν κράτησε όμως για πολύ, καθώς πριν συμπληρωθούν καλά καλά δύο ώρες ο γαλλικός όμιλος κατάφερε να ανακτήσει τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στις 13:30 η κεφαλαιοποίηση της LVMH ανήλθε στα 423,9 δισ. δολάρια ξεπερνώντας εκ νέου αυτήν της Novo Nordisk, που όμως ακολουθεί κατά πόδας τον γαλλικό κολοσσό, με 421,9 δισ. δολάρια.

Τα "όπλα" της Novo

Η απειλή της δανέζικης εταιρεία όμως δεν έχει εξαλειφθεί, αφού την πρωτοκαθεδρία της LVMH συνεχίζουν να σκιάζουν οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, την ώρα που η Novo Nordisk βιώνει ένα "κύμα” ζήτησης για τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά φάρμακά της για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, Ozempic και Wegovy, τα οποία έχουν οδηγήσει τα κέρδη και τις μετοχές της σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Novo Nordisk έχουν αυξηθεί περίπου 17% από τις 8 Αυγούτου οπότε ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη μελέτη έδειξε πως το σκεύασμα Wegovy παρείχε επίσης σαφές καρδιαγγειακό όφελος, ενισχύοντας τις ελπίδες της εταιρείας να καθιερωθεί και σε φάρμακα πέραν αυτών που σχετίζονται με τη βελτίωση του τρόπο ζωής.

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Novo Nordisk έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία τριετία, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανόδου της LVMH, που είδε το ίδιο διάστημα την τιμή του τίτλου της να διπλασιάζεται.

Οι μετοχές της Novo παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση των επενδυτών ότι η στρατηγική που ακολουθεί πλεονέκτημα στην αυξανόμενη αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία.

Η αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, σε ετήσιες πωλήσεις, σε διάστημα μιας δεκαετίας. Οι πωλήσεις αυτής της κατηγορίας φαρμάκων ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Barclays.

Μερίδιο της πίτας διεκδικεί, πάντως, και η Eli Lilly, η οποία αναμένεται να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ για το φάρμακό της Mounjaro που στοχεύει στην απώλεια βάρους, αργότερα το τρέχον έτος.

Επιπλέον ώθηση στη μετοχή της Novo παρείχε, όπως προαναφέρθηκε, η ανακοίνωση της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας στις 8 Αυγούστου ότι τα δεδομένα μια μελέτης έδειξαν πως το φάρμακό της Wegovy μείωσε τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως εγκεφαλικού, κατά 20% σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου, ήτοι σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν.

Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει να πειστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εθνικές υγειονομικές αρχές να καλύψουν το κόστος του Wegovy, το οποίο ανέρχεται σε 1.300 δολάρια τον μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Το δε ράλι της τιμής της μετοχής της Novo είναι πιθανό να ενισχύσει τη στάθμισή της στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, σύμφωνα με τους αναλυτές, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες εισροές κεφαλαίων από παθητικούς επενδυτές.

Ανησυχίες για τις προοπτικές της LVMH

Στον αντίποδα, η αποδυνάμωση της οικονομίας της Κίνας έχει πλήξει τις προοπτικές του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH, που είδε τις μετοχές του να εκτινάσσονται στα ύψη στις αρχές του 2023 εν μέσω προσδοκιών για ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης από την κινεζική αγορά μετά την άρση των περιορισμών που είχαν ληφθεί για την πανδημία.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για την κινεζική οικονομία και η κρίση στον τομέα των ακινήτων της χώρας έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, πλήττοντας και τη μετοχή της LVMH που έχει υποχωρήσει κατά 13,8% από το ιστορικό υψηλό της τον Απρίλιο, υποαποδίδοντας σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, ο οποίος υποχωρεί περίπου 1,9% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα από Forbes

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.