Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Πρόκειται για μια υπόθεση οι απαρχές της οποίας γυρνούν πίσω στο 2016 και φτάνει μέχρι σήμερα οδηγούμενη στο κατώφλι των πλειστηριασμών. Ήταν πριν 7 χρόνια όταν η 36 χρονη τότε Lauren Reeves, η οποία εργαζόταν στο Λος Άντζελες σαν συγγραφέας και performer στο τηλεοπτικό δίκτυο FilmOn που ίδρυσε το 2006 ο Ελληνοκύπριος Άλκης Δαυίδ, ο οποίος συνδέεται με την ευρύτερη επιχειρηματική οικογένεια Δαυίδ προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τον εργοδότη της και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση.
Από εκείνη την στιγμή ξεκινά μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία τρία χρόνια αργότερα κατέληξε στην απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες σύμφωνα με την οποία ο Άλκης Δαυίδ κλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 4,35 εκατ. δολαρίων σαν αποζημίωση στην Reeves, η οποία είχε τότε πει στα μέσα ενημέρωσης ότι για πρώτη φορά " ύστερα από τρία χρόνια αισθάνθηκε ότι ακούστηκε η φωνή της", λέγοντας παράλληλα ότι το κίνητρό της "δεν ήταν τα χρήματα αλλά αντίθετα η επιθυμία της να τον αποτρέψει να επαναλάβει τις πράξεις του σε βάρος άλλων γυναικών ". Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση πυροδότησε έναν νέο κύκλο δικαστικού αγώνα.
Στημένη υπόθεση από διεφθαρμένους δικηγόρους
Από την πλευρά του, ο Άλκης Δαυίδ που είχε απορρίψει εξαρχής τις κατηγορίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, υπονοώντας ότι η Reeves τον κατηγόρησε αδίκως και εσφαλμένα για οικονομικό όφελος καθώς ο ίδιος διαθέτει χρήματα και εξουσία ενώ αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η όλη υπόθεση και η καταγγελία έγινε υπό την καθοδήγηση της δικηγόρου για τα δικαιώματα των πολιτών Gloria Allred. Το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα των συνηγόρων που εκπροσωπεί τον δισεκατομμυριούχο κατέθεσε υπόμνημα-καταγγελία, ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, το οποίο στρεφόταν εναντίον της Reeves και της Allred και στο οποίο γινόταν λόγος για ένα συγκεκριμένο σύστημα διεφθαρμένων δικηγόρων που στήνουν υποθέσεις με το οποίο συνδέεται η Allred.
Επιπλέον, οι δικηγόροι του κ. Δαυίδ ισχυρίζονταν ότι κατά την διάρκεια της πολυετούς διαμάχης, η Allred παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο όλοι οι δικηγόροι θα πρέπει να σέβονται, παραποιώντας με κακόβουλα σχόλια τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του επιχειρηματία όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελβετία. Μάλιστα, ο ίδιος και η οικογένειά του εξέφραζαν την ανησυχία ότι η Allred θα προσπαθούσε να αρπάξει και να ρευστοποιήσει περιουσιακά τους στοιχεία στην εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα όπου ζει η ηλικιωμένη μητέρα του.
Από τις δικαστικές αίθουσες των ΗΠΑ στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών
Και κάπου εδώ η υπόθεση μεταφέρεται από τις δικαστικές αίθουσες των ΗΠΑ στην ελληνική πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς μέσω της συγκεκριμένης οδού η Lauren Reeves αποφάσισε να διεκδικήσει την αποζημίωση των 4,35 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε το 2019. Συγκεκριμένα, επισπεύδει τον πλειστηριασμό για το αρχοντικό που διατηρεί ο Άλκης Δαυίδ στις Σπέτσες με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 7,44 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αποτροπή (εν αναμονή και της ενδεχόμενης αντίδρασης του επιχειρηματία), η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Το ποσό της οφειλής για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται στα 5 εκατ. δολάρια (τα 4,35 η αποζημίωση προς την Reeves και οι 650.000 ευρώ οι ανταμοιβή των δικηγόρων της).
Το ακίνητο αφορά σε δύο οικόπεδα 1847,64 τ.μ. και 1412,9 τ.μ. αντίστοιχα καθώς και σε μια έκταση 1.183,51 τ.μ. θέση Παναγιά Αρμάτα ή Αρμάδα του δήμου Σπετσών. Στα οικόπεδα έχουν κατασκευαστεί 4 αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα με υπόγειο κτίρια, συνολικού εμβαδού 862,86 τ.μ. και μία πισίνα επιφάνειας 98 τ.μ.