Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλειά της;

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλειά της;

Του Mike O'Sullivan

Πριν από μια εβδομάδα άρχισα να διαβάζω το δεύτερο βιβλίο των ναυάρχων Jim Stavridis και Elliot Ackerman, "2054", το οποίο όπως και το πρώτο ("2034") είναι ένα έργο μυθοπλασίας που μας λέει πώς εξελίσσεται ο κόσμος μας και ποιους κινδύνους θα αντιμετωπίσουμε. Χωρίς να αποκαλύψουμε την πλοκή, το "2054" δείχνει πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αναπτυχθούν με κακόβουλο τρόπο, ώστε να φέρουν τα πάνω-κάτω στη γεωπολιτική. Ωστόσο, όσο κι αν απολαμβάνω το έργο του συγγραφικού διδύμου Stavridis-Ackerman, ένιωσα διαβάζοντας το "2054" σχεδόν το ίδιο που ένιωσα με το "2034" (έχει έρθει αυτή η χρονιά;): ότι τα παράδοξα πολιτικά γεγονότα έχουν ξεπεράσει τη μυθοπλασία. 

Η ρητορική και οι πράξεις του Τραμπ είναι ένα fin de siècle για τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής διπλωματίας, προκαλώντας σχόλια και αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (ο υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης περιέγραψε πως βλέπει τις ΗΠΑ να μεταμορφώνονται από μια δύναμη "ηθικής νομιμοποίησης" σε έναν "ιδιοκτήτη που ζητά το ενοίκιο").

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν πλέον τους συμμάχους τους ως εχθρούς και τους εχθρούς τους ως φίλους. Η Ευρώπη έχει θορυβηθεί, αλλά ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μετα-παγκοσμιοποιημένου κόσμου (ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα το έθεσε πολύ σωστά - "Κάντε κάτι!").

Γίνεται κουβέντα για αμυντικά ομόλογα ύψους 500 δισ. ευρώ, για κοινές πυρηνικές "ασπίδες" και λίστες αγοράς αμυντικού εξοπλισμού. Όμως πιο επιτακτικό από την αγορά μαχητικών αεροσκαφών είναι να αποκτήσει η Ευρώπη μια συμπαγή στρατηγική ασφάλειας. Στη σκιά των γερμανικών εκλογών, μια είδηση που δεν έλαβε τη δέουσα σημαία τις προηγούμενες μέρες ήταν η κατάρρευση των συνομιλιών στην Αυστρία για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερία (FPO) που δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP).

Πριν από μερικές εβδομάδες, τα δύο κόμματα είχαν συμφωνήσει στο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε μια κοινή εξωτερική πολιτική, ενώ ένα κρίσιμο σημείο εμπλοκής ήταν η εποπτεία των υπηρεσιών πληροφοριών (το OVP ήθελε να έχει την ευθύνη). Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, δεδομένου ότι το FPO τρέφει "συμπάθεια" για το Κρεμλίνο, ενώ το 2018 ο Herbert Kickl (ηγέτης του FPO), όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, διέταξε έρευνα για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Σήμερα, λίγα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μοιράζονται πληροφορίες με την Αυστρία.

Αυτό που φοβούνται είναι η διείσδυση, το σαμποτάζ και η χειραγώγηση της Ρωσίας σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα για να θωρακιστεί από τη ρωσική ανάμειξη στα του οίκου της και τώρα έχει μπροστά της μια πρόκληση για την ασφάλεια (και την άμυνα της) που ζητά άμεση λύση.

Λύση που θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές.

Η πρώτη είναι να τιμωρούνται τα κράτη της ΕΕ που συστηματικά αντιτίθενται στις πολιτικές, τις αξίες και τα συμφέροντα του ευρωπαϊκου μπλοκ. Η Ουγγαρία είναι ο κύριος παραβάτης και ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βουδαπέστη έχουν μπλοκαριστεί, συνολικά η ΕΕ έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τον Βίκτορ Όρμπαν. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει ανοίξει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας από την ΕΕ, κάτι που τεχνικά είναι δύσκολο, αλλά θα πρόσφερε στην Ευρώπη μεγαλύτερη ιδεολογική συνοχή, αφού οι "παραβάτες" θα τιμωρούνταν για τις πράξεις τους.

Δεύτερος άξονας είναι η αυστηρή εποπτεία των Ρώσων -και των κεφαλαίων τους- που μετακινούνται στην Ευρώπη. Βιέννη, Μιλάνο και νότια Γαλλία, για να μην αναφέρουμε τμήματα της Ελβετίας, είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους πλούσιους Ρώσους και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι κορεσμένες από το ρωσικό χρήμα. Η ρωσική ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου -και τελευταία της Ιρλανδίας- δεν έχει αντιμετωπιστεί επιθετικά, και φοβάμαι πως η κατάσταση εκεί είναι χειρότερη από ό,τι στη Γερμανία. 

Αντί να επιδιώκουν να αγοράσουν και άλλους εκτοξευτές πυραύλων, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να στραφούν περισσότερο στο εσωτερικό του μπλοκ και να κλείσουν πόρτα στους Ρώσους, αφήνοντάς τους έξω από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Έπειτα, σε διαρθρωτικό επίπεδο, υπάρχει περιθώριο για πολύ μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κυβερνήσεων και κοινές ομάδες κρούσης για το οργανωμένο έγκλημα (οι συμμορίες αποτελούν αγαπημένη προέκταση του ρωσικού κράτους). Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της κοινής χρήσης δορυφόρων και για συνεργασία στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν εφησυχασμένες. Ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να "χτιστεί" η αμυντική πληρότητα της Ευρώπης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα της ασφάλειας είναι πιο εύκολο να τεθούν σε ισχύ, αλλά θα δοκιμάσουν την πυγμή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως παραλάβει ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Γιατί η πτώση του Άσαντ διευκόλυνε τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν

Η αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε το βεληνεκές και τις ασφαλείς γραμμές διέλευσης για να χτυπήσει μόνη της το Ιράν.

Γιατί το Ισραήλ θα "δυσκολευθεί" να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Τύπο ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απαραίτητες λόγω της ραγδαίας επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως "άμεση υπαρξιακή απειλή". Ενώ η επίσημη αιτιολόγηση του Ισραήλ -ή casus belli- ήταν να σταματήσει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν, οι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να είχαν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους στο μυαλό τους.

H σύρραξη Ισραήλ - Ιράν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μ. Ανατολή περισσότερο από ό,τι ο "Πόλεμος του Κόλπου"

Ακόμη και αν το καθεστώς πέσει αύριο, το Ιράν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει στρατιωτικά.

Σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ: Τα 5 χειρότερα σενάρια για το πετρέλαιο

Η επιλογή του Τελ Αβίβ να "παραλύσει" την ιρανική βιομηχανία φυσικού αερίου και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

"Ιστός της αράχνης": Η ουκρανική επίθεση είχε "προαναγγελθεί" από τη Μέση Ανατολή

Τα προμηνύματα από μια σειρά γεγονότων στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία.

Μπορεί η Ουκρανία να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή;

Το Κίεβο έχει πρόσβαση σε ουράνιο, αλλά πρέπει να κατασκευάσει δίκτυο προηγμένων φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό του.

Η μάχη του Τσάσιβ Γιαρ δείχνει πως η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για ειρήνη

Η πόλη εμποδίζει τις ρωσικές δυνάμεις να προελάσουν βαθύτερα στο Ντονέτσκ.