Οι Ουκρανοί ανατινάζουν τις ρωσικές κορβέτες πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί η Μόσχα να τις αναπληρώσει

Οι Ουκρανοί ανατινάζουν τις ρωσικές κορβέτες πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί η Μόσχα να τις αναπληρώσει

Του David Axe

Η κορβέτα Tsyklon του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εντάχθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του 2023, τρία χρόνια μετά την καθέλκυση της στο ναυπηγείο Zalyv στη κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία.

Δέκα μήνες μετά, την Κυριακή, ένα ουκρανικό χτύπημα βύθισε το σκάφος κλάσης Karakurt, μήκους 67 μέτρων, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, 150 μίλια από την πρώτη γραμμή του πολέμου. Δορυφορικές εικόνες από τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν ότι το Tsyklon βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι αξιωματούχοι του ρωσικού ναυτικού θα πρέπει να ανησυχούν πολύ για το μέλλον του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία εξουδετερώνει τα πολεμικά πλοία των Ρώσων πιο γρήγορα από ό,τι η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει καινούργια ή να τα ενισχύσει με πλοία από περιφερειακούς της στόλους.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας είχε εντάξει στις δυνάμεις του 7 σκάφη Karakurt που έφεραν πυραύλους κρουζ. Το Tsyklon ήταν το πρώτο που μπήκε στην πρώτη γραμμής. Ένα άλλο Karakurt, το Askold, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια ουκρανικής πυραυλικής επιδρομής τον Νοέμβριο σε ναυπηγείο στο Κερτς της Κριμαίας.

Από όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κίεβου κατάφεραν να αποδυναμώσουν σταθερά τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βυθίζοντας περίπου 15 πλοία, από τα 36 που διέθετε πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ προκάλεσε ζημιές σε αρκετά ακόμη. 

Όσο η Τουρκία εμποδίζει τα πολεμικά πλοία να περάσουν από το Στενό του Βοσπόρου που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα, ο μόνος τρόπος για τους Ρώσους να ενισχύσουν τον αποδυναμωμένο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας είναι να μεταφέρουν μικρότερα σκάφη στη θαλάσσια αυτή περιοχή μέσω ποταμών ή να κατασκευάσουν σε ναυπηγεία της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τον Απρίλιο, Ουκρανοί κομάντος σαμποτάρισαν τη ρωσική πυραυλική κορβέτα Serpukhov στο Καλίνινγκραντ της Βαλτικής Θάλασσας. Η κορβέτα κλάσης Buyan ήταν ένα από τα λίγα ρωσικά πολεμικά πλοία που ήταν αρκετά μικρά για να ταξιδέψουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω καναλιών, του ποταμού Βόλγα, του ποταμού Ντον και στη συνέχεια μέσω της Αζοφικής Θάλασσας.

Εκτός από το διαλυμένο Askold και το ναυαγισμένο Tsyklon, άλλα πέντε Karakurt βρίσκονται υπό κατασκευή σε ναυπηγεία στην Κριμαία ή στον ποταμό Βόλγα, ο οποίος συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του ποταμού Ντον. Αναμένουμε ότι και αυτές οι κορβέτες θα δεχθούν επίθεση καθώς θα ενταχθούν στον στόλο στο εγγύς μέλλον.

Εξάλλου, οι Ουκρανοί αναπτύσσουν -ή αποκτούν από τους ξένους συμμάχους τους- μια σειρά από πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να επιτεθούν σε πλοία. Κατ' αρχάς διαθέτουν drones επί του εδάφους αλλά και σκάφη όπου φέρουν drones. Επιπλέον, έχουν πυραύλους κρουζ εδάφους Neptune με βεληνεκές τουλάχιστον 120 μιλίων καθώς και Long Neptune με βεληνεκές 225 μιλίων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG που εκτοξεύονται από αέρος με βεληνεκές τα 155 μίλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δωρίσει διάφορα μοντέλα πυραύλων: τους πυραύλους εδάφους Army Tactical Missile Systems, που φαίνεται ότι περιλαμβάνουν μοντέλα M48 με βεληνεκές 170 μίλια ή τους M57 με βεληνεκές 190 μίλια, που φέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους 470 λιβρών, και οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν με μεγάλη ακρίβεια πλοία σε λιμάνια. 

Η ουκρανική επίθεση την Κυριακή που βύθισε το Tsyklon και φέρεται επίσης να ανατίναξε ένα ναρκαλιευτικό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, προφανώς περιλάμβανε ένα μπαράζ χτυπημάτων από M48 ή M57. Η Ουκρανία έχει παραλάβει περισσότερους από 120 πυραύλους ATACMS σε δύο παρτίδες -μια το περασμένο φθινόπωρο και μια άλλη τον Απρίλιο- και έχει εξαπολύσει τους πυραύλους εναντίον ρωσικών αεροπορικών βάσεων, εγκαταστάσεων αεράμυνας, χώρων εκπαίδευσης και, πλέον, ναυτικών βάσεων.

Η ρωσική αεράμυνα ήταν ανίσχυρη να σταματήσει τους ATACMS. Αυτή είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη για τους διοικητές του ρωσικού Ναυτικού που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

"Αν οι ATACMS καταστρέφουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη, η βάση αυτή δεν θα έχει και μεγάλη χρησιμότητα για τους Ρώσους", επισήμανε ο Phillips O'Brien, καθηγητής Στρατιωτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία. Οι Ρώσοι διοικητές μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αποσύρουν όλα τα πλοία τους σε λιμάνια της νότιας Ρωσίας που βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών ATACMS.

Τα λιμάνια αυτά, όμως, βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ουκρανικών drones, επομένως δεν είναι ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο. σε σύγκριση με τους ATACMS, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εύκολος στόχος για τη ρωσική αεράμυνα. Ό,τι έχει απομείνει από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να αντέξει λίγο περισσότερο απέναντι στα drones απ' ό,τι απέναντι στους ATACMS.

Περισσότερα από Forbes

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.