Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Του David Axe

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα "κατασκοπευτικά ψαράδικα" AGI του σοβιετικού Ναυτικού παραμόνευαν κατά μήκος των ακτογραμμών ΗΠΑ και συμμαχικών δυνάμεων, προκειμένου να ανιχνεύουν και να επιχειρούν να παρακολουθήσουν στρατιωτικά ραντάρ και άλλα συστήματα.

Σήμερα, μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα κατασκοπευτικά σκάφη έχουν αντικαταστήσει τα AGI. Ένα από αυτά, το πλοίο συλλογής πληροφοριών Ivan Khurs, κλάσης Yury Ivanov, το οποίο ανήκει στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Ναυτικού.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο ουκρανικός στρατός καταδίωκε -με drones και πυραύλους- το 4.000 τόνων Ivan Khurs με 131μελές πλήρωμά. Την Κυριακή, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, το Κίεβο έπληξε με πύραυλο κρουζ το εν λόγω πλοίο, που βρισκόταν αγκυροβολημένο στην κατεχόμενη -από τους Ρώσους- Σεβαστούπολη. Η ουκρανική πλευρά ανέφερε πως κατά την ίδια επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ακόμη τρία αποβατικά πλοία. 

Πριν από δέκα μήνες, τον Μάιο, ουκρανικά ναυτικά drones με εκρηκτικά, καταδίωξαν το "Ivan Khurs", ενώ το πλοίο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έπλεε 75 μίλια βορειοανατολικά του Βοσπόρου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

"Το drone έπρεπε να διανύσει πάνω από 310 μίλια σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση", τόνισε επίσημη πηγή στην ουκρανική Pravda. "Η έναρξη της αποστολής είχε καθυστερήσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η σύνδεση των χειριστών με το drone διακόπηκε επανειλημμένα".

Tο drone πλησίασε το ρωσικό σκάφος και εξερράγη, ωστόσο δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο "Ivan Khurs", αφού εντοπίστηκε στη συνέχεια να πλέει προς τη Σεβαστούπολη.

Οι Ουκρανοί συνέχισαν να έχουν στο στόχαστρό τους το συγκεκριμένο πλοίο. Το "Ivan Khurs" είναι εξοπλισμένο με δέκτες προειδοποίησης ραντάρ (RWR) και άλλα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης που του δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζει τα ραντάρ και τις συστοιχίες πυραύλων των Ουκρανών. Ειδικά αυτά που είναι παρατεταγμένα κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Τα ίδια ραντάρ και τους ίδιους πυραύλους που έχουν εντοπίσει και καταρρίψει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και έχουν βυθίσει ρωσικά πολεμικά πλοία.

Καθώς οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε περίπου δώδεκα από τα τρεις δεκάδες παλαιά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν περαιτέρω χτυπήματα. Και γι' αυτό πρέπει να χαρτογραφήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, θα πρέπει να συνεχίσουν τα "χτυπήματα" ώστε να εμποδίσουν τη Μόσχα να χαρτογραφήσει τις παράκτιες δυνάμεις τους. Εν ολίγοις: πρέπει να βυθίσουν το "Ivan Khurs".

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρές ζημιές υπέστη το ρωσικό σκάφος συλλογής πληροφοριών μετά την επιδρομή της Κυριακής. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν σημάδια από φωτιά στην πρύμνη του. Ίσως να παραμένει λειτουργικό. Ίσως όχι.

Όπως και να 'χει, το "Ivan Khurs" βρίσκεται στον αφρό. Το πιθανότερο είναι οι Ουκρανοί να μην έχουν τελειώσει μαζί του - και να επίκειται και τρίτη επίθεση.

Περισσότερα από Forbes

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.