Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Του David Hambling

Την εβδομάδα αυτή το ουκρανικό United24 ανακοίνωσε στο Twitter/X ότι ξεκινά τη μαζική ανάπτυξη στρατιωτικών ρομπότ εδάφους. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία, ανέφερε ότι θα προχωρήσει και στην αγορά εκατοντάδων εξειδικευμένων ρομπότ για σκοπούς μάχης, διοικητικής μέριμνας, ναρκοθέτησης και εκκαθάρισης πεδίων από νάρκες. Τέτοια ρομπότ έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα και η νέα εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί -εκτεταμένα- drones στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ως μια αποτελεσματική, χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση. Μπορεί να μην διαθέτει ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, αλλά τα drones της καταφέρνουν να επιφέρουν ζημιές ή να καταστρέψουν ρωσικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ουκρανία έχει μικρή συμβατική ναυτική δύναμη, αλλά ο στόλος της από μη επανδρωμένα σκάφη έχει βυθίσει πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και έχει σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Τα ουκρανικά drones-καμικάζι αναδιαμορφώνουν το πεδίο της μάχης. Η επίγεια ρομποτική είναι πιο δύσκολη από την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά οι Ουκρανοί μηχανικοί βρίσκουν δημιουργικές λύσεις.

Μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους

Τα στρατιωτικά ρομπότ, τα οποία κινούνται μέσω τηλεχειρισμού, είναι γνωστά ως Uncrewed Ground Vehicles ή UGVs. Ο τύπος αυτός έχει μεγαλύτερη ιστορία από ό,τι νομίζετε: οι ρίζες του φτάνουν στα σοβιετικά Teletank που συμμετείχαν στην εισβολή στη Φινλανδία το 1939-40. Τα Teletank ήταν ελαφρά άρματα μάχης εξοπλισμένα με ένα σύστημα ραδιοελέγχου - δεν υπήρχε κάμερα, οπότε ο χειριστής έπρεπε να βρίσκεται σε οπτική επαφή με το άρμα. Ήταν οπλισμένα κυρίως με φλογοβόλα, καθότι τα Teletanks στόχευαν να επιτεθούν σε οχυρώσεις που ήταν πολύ επικίνδυνο να προσεγγιστούν με άλλο τρόπο. Εντέλει αποδείχθηκαν αναξιόπιστα στο πεδίο μάχης και το "πείραμα" τερματίστηκε μετά από λίγους μήνες.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ανέπτυξαν την "ερπυστριοφόρο νάρκη" Goliath, ένα μικροσκοπικό άρμα που μετέφερε 60 κιλά εκρηκτικής ύλης για επιθέσεις-καμικάζι. Οι Γερμανοί ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις ραδιοπαρεμβολές και τα προβλήματα με την απώλεια σήματος που επηρέαζαν τα Teletank. Έτσι το Goliath διέθετε ένα μακρύ καλώδιο τηλεχειρισμού. Κατασκευάστηκαν αρκετές χιλιάδες τέτοια άρματα, αλλά και πάλι δεν ήταν αποτελεσματικά: το Goliath ήταν αργό, επιρρεπές στο να "κολλά" σε εμπόδια, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα καλώδια ελέγχου του έσπαγαν με το όχημα να μένει αβοήθητο.

Ο αμερικανικός στρατός πειραματίζεται με οπλισμένα UGVs εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ στο πεδίο. Το ρομπότ SWORDS/Talon στάλθηκε στο Ιράκ το 2008, αλλά δεν ανέλαβε δράση ποτέ. Οι Ρώσοι έστειλαν ρομπότ μάχης Uran-9 στη Συρία το 2018, αλλά οι επιδόσεις τους ήταν απογοητευτικές. Και πάλι, η επικοινωνία ήταν το μεγάλο πρόβλημα.

Ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πανταχού παρόντα στο πεδίο της μάχης, τα ρομπότ εδάφους σημειώνουν αργή πρόοδο. Η αυτόνομη κίνηση ακόμη και κατά μήκος ενός καλά σηματοδοτημένου δρόμου είναι πιο δύσκολο εγχείρημα σε σύγκριση με τη χάραξη μιας πτήσης. Τα περισσότερα ιπτάμενα drones μπορούν να αποφύγουν εμπόδια κατά την πλοήγησή τους. Τα επίγεια drones δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και η ασφάλεια της αυτόματης οδήγησης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Ωστόσο, η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Ουκρανία ήταν κόμβος για start-ups υψηλής τεχνολογίας πριν από την εισβολή του 2022 και διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στη ρομποτική και στην αυτοματοποίηση.

Brave 1

Τα ρομπότ προέκυψαν από τo cluster Brave1 της Ουκρανίας, μια τεχνολογική κοιτίδα που προωθεί συνεργασίες μεταξύ της βιομηχανίας και του αμυντικού τομέα. Η Brave1 αναζητά νέες ιδέες και τις φέρνει σε επαφή με πιθανούς επενδυτές και χρήστες/πελάτες. Η Brave1 αναφέρει ότι έχει εξετάσει περίπου 140 ιδέες για UGV, εκ των οποίων 50 έχουν δοκιμαστεί σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 14.

"Ο κύριος στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε την ανθρώπινη συμμετοχή στο πεδίο της μάχης", δήλωσε η Nataliia Kushnerska, COO της Brave1, στο περιοδικό Focus νωρίτερα τον Μάρτια. "Αυτό θα διαφυλάξει τις ζωές και την υγεία των Ουκρανών στρατιωτών....Τα επίγεια ρομποτικά συστήματα θα είναι ο επόμενος game changer αυτού του πολέμου. Αυτή είναι η ασύμμετρη απάντησή μας στην αριθμητική υπεροχή του εχθρού".

Λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με το ποια ρομπότ παράγονται και ποιος θα είναι ο ρόλος τους, αλλά παλαιότερες δημοσιεύσεις δίνουν μια ιδέα όπως και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτυπώνουν τις δυνατότητες που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Μεταξύ αυτών, ένα βίντεο δείχνει ένα UGV-καμικάζι να καταστρέφει μια γέφυρα με μια βόμβα. Σε άλλο βίντεο, ένα UGV σέρνει μια μακριά αλυσίδα με αντιαρματικές νάρκες TM-62, για να τις τοποθετήσει σε ένα σημείο από όπου θα περάσουν ρωσικά στρατεύματα, χωρίς να χρειαστεί να εκθέσει ανθρώπινο δυναμικό στα εχθρικά πυρά.

Νέα στρατιά ρομπότ

Τον Ιανουάριο, ο Mykhailo Fedorov, υπουργός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρουσίασε το D-21-11 από την Brave1. Πρόκειται για μια τετράτροχη πλατφόρμα με πυργίσκο όπου τοποθετείται πολυβόλο, η οποία περιγράφεται ως κατάλληλη για αναγνωριστικές, αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Χωρίς τον πύργο μπορεί να λειτουργήσει ως μεταφορέας φορτίου.

Το Ratel S, που πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ένα μικρότερο τροχοφόρο ρομπότ που μπορεί είτε να τοποθετήσει αντιαρματικές νάρκες είτε να πραγματοποιήσει μια επίθεση-καμικάζι. Διαθέτει αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα και εμβέλεια άνω των τριών μιλίων με ταχύτητα έως 15 μίλια/ώρα και ωφέλιμο φορτίο έως 35 κιλά. Το Ratel S έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία επί του πεδίου και υπάρχουν αναφορές ότι τον Οκτώβριο δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον 50 μονάδες.

Το μεγαλύτερο Ratel M είναι ένα φορτηγό με χωρητικότητα 250 κιλών, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ήδη μεταφέροντας προμήθειες στο μέτωπο. Βίντεο δείχνουν δοκιμές αυτού του τύπου οχήματος για την απομάκρυνση τραυματιών.

Δεν είναι όλα τα συστήματα... ρομπότ με την παραδοσιακή έννοια. Μία από τις συσκευές που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση του United24 είναι ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο. Τουλάχιστον δύο τέτοια όπλα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν - το Sabre, που σε βίντεο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, ο χειριστής χρησιμοποιεί χειριστήριο game, και το Tarantula που έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Νοέμβριο. Τα νέα όπλα μοιάζουν με σημαντική αναβάθμιση, διαθέτοντας θωρακισμένο κέλυφος για το πολυβόλο και συμπαγή, ρυθμιζόμενα πτυσσόμενα πόδια.

Το ισραηλινό Smash Hopper είναι μια εμπορική εκδοχή αυτής της τεχνολογίας, αλλά ο σκοπός του United24 είναι να αναπτύξει εγχώριες λύσεις χαμηλού κόστους. 

"Keeping It Simple"

Το ρομπότ μάχης Uran-9 της Ρωσίας, ουσιαστικά ένα άρμα δέκα τόνων στο μέγεθος SUV, δεν έχει εμφανιστεί σε αυτή τη σύρραξη . Το UGV Marker της Ρωσίας, ένα όχημα τριών τόνων που συχνά περιγράφεται ότι διαθέτει προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και είναι οπλισμένο με αντιαρματικούς πυραύλους, έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε ειδησεογραφικά πλάνα να ετοιμάζεται να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, αλλά όπως και το SWORDS/Talon στο Ιράκ, δεν μπήκε ποτέ στη μάχη.

Τα απλά, αλλά αποτελεσματικά, UGV της Ουκρανίας βρίσκονται ήδη σε δράση, αν και σε μικρή κλίμακα.

Αυτές οι μηχανές δεν είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τηλεκατευθυνόμενα games. Το τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο είναι το λιγότερο εξελιγμένο από όλα, άμεσος απόγονος των αυτοσχέδιων τηλεκατευθυνόμενων πυροβόλων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία στόχευαν και πυροδοτούσαν μέσω καλωδίων. Αλλά τα απλά όπλα που λειτουργούν, και τα οποία μπορούν να κρατήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά από την πρώτη γραμμή, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το Κίεβο.

Μερικές εκατοντάδες ρομπότ δεν θα αλλάξουν την κατάσταση. Αλλά με μερικές χιλιάδες ρομπότ οι ουκρανικοί σχεδιασμοί θα λειτουργήσουν καλύτερα. Όπως έγινε και με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αναπτύχθηκαν σε μια πολυάριθμη δύναμη.

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.