Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Του David Axe

Ο ρωσικός στρατός, ενθαρρυμένος από την κατάληψη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, φέρεται να έστειλε προηγμένα τανκ στο νότιο μέτωπο. Η προοπτική μιας νέας επίθεσης όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εντόπισαν τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν άρματα μάχης τύπου T-72 και T-80, ένα όχημα μάχης BMP-3 και ένα όχημα μηχανικού BREM.

Πρωταγωνιστές αυτής της ουκρανικής νίκης δεν ήταν άλλοι από τους έμπειρους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίοι οδήγησαν τα γεμάτα εκρηκτικά drones μέσα από τις ανοιχτές πόρτες των αποθηκών και κατέστρεψαν τα κρυμμένα τανκ. 

Όπως ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Censor, η εικόνα "θύμιζε πεδίο βολής", με τις αποθήκες να τυλίγονται ολοσχερώς στις φλόγες. Ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για ρωσικές ζημιές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού εκτός από τα άρματα μάχης καταστράφηκαν και αρκετά φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό.    

Ποιο το κόστος του χτυπήματος για τους Ουκρανούς; Μόλις 5.000 δολάρια, σύμφωνα με το Censor. 

Η εν λόγω επιδρομή είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για την εξαιρετική ικανότητα που επέδειξαν οι Ουκρανοί χειριστές drones, αλλά και για την εμβέλεια του χτυπήματος. Πλέον ο ρωσικός στρατός θα χρειαστεί να επανεξετάσει τα δεδομένα όταν θελήσει να "κρύψει" ξανά τανκ σε αποθήκες, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών drones.

Παρόλο που τα FPV drones μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα έως και δύο μιλίων, οι Ουκρανοί φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να επεκτείνουν την εμβέλεια τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα χρησιμοποίησαν σε ευρύτερο σχηματισμό με κάποιο μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο λειτούργησε ως αναμεταδότης του σήματος. Κάπως έτσι, το "μικρό" drone των δύο μιλίων είναι ικανό να αποκτήσει εμβέλεια μεγαλύτερη των 10 μιλίων.    

Το ερώτημα είναι άλλο: εφόσον οι Ουκρανοί κατάφεραν να εντοπίσουν ένα συγκρότημα αποθηκών γεμάτο τανκ 10 μίλια πίσω από τη γραμμή του μετώπου, γιατί δεν προχώρησαν σε κάποιο χτύπημα με βαρύτερο οπλισμό, ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχία του;  

Η απάντηση είναι προφανής. Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος προμηθευτής των βαρέων πυρομαχικών της Ουκρανίας. Από τη στιγμή που οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας, οι ουκρανικές δυνάμεις ξεμένουν από βαρύ οπλισμό.

Αντιθέτως, δεν ξεμένουν από drones. Χάρη σε ένα δίκτυο χιλιάδων μικρών εργαστηρίων, διασκορπισμένων σε όλη τη χώρα και χρηματοδοτούμενων από δωρεές, περίπου 50.000 FPV drones κατασκευάζονται κάθε μήνα. Όλο και πιο συχνά, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των 500 δολαρίων κάνουν τη δουλειά που θα έκανε το πυροβολικό, πιο γρήγορα και πιο καταστροφικά.

Υπό ένα άλλο πρίσμα πάντως, η επιδρομή στις αποθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί και κακό μαντάτο για την Ουκρανία. Ναι, είναι ντροπιαστικό για τους Ρώσους το ότι έχασαν σημαντικό αριθμό αρμάτων από λίγα μικροσκοπικά drones.

Είναι όμως εξίσου άσχημο για τους Ουκρανούς το να μην έχουν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντί, για παράδειγμα, με ρουκέτες M30/31.
 

Περισσότερα από Forbes

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.