Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Του David Axe

Η μάχη για το Κρίνκι, όπου οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχουν δημιουργήσει ένα στενό προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, είναι ουσιαστικά μια "μάχη drones".

Ρώσοι και Ουκρανοί παρακολουθούν και χτυπούν αλλήλους, με δεκάδες FPV. Σημαντική εξέλιξη στη μάχη για το Κρίνκι είναι ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στα μέσα Ιανουαρίου: οι Ουκρανοί καταδίωξαν και εξόντωσαν τον "Moisey" (υποκοριστικό για το Μωυσής): έναν από τους κορυφαίους Ρώσους χειριστές drones.

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη του Κρίνκι. "Μετά την απενεργοποίηση της ομάδας του Moisey, ο εχθρός πραγματοποιεί κινήσεις στην περιοχή χωρίς προσκόμματα", παραπονέθηκε ένας Ρώσος ανταποκριτής.

Πλέον οι Ουκρανοί πεζοναύτες της 35ης Ταξιαρχίας επιχειρούν να επεκτείνουν το προγεφύρωμά τους.

Το πυροβολικό και τα drones κάλυπταν τους πεζοναύτες από τη δεξιά όχθη, αποκρούοντας σχεδόν καθημερινά τις ρωσικές αντεπιθέσεις. Αλλά οι πεζοναύτες δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα μπαράζ επιτυχημένων επιθέσεων που θα τους βοηθούσαν να προωθηθούν. 

Βασικό εμπόδιο ήταν ο "Μωυσής". Καθοδηγώντας FPV drones με εκρηκτικά από ένα διώροφο σπίτι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων δυτικά από τη γραμμή του μετώπου στο Κρίνκι, ο Μωυσής καταδίωκε τα drones, τα σκάφη και τα αμφίβια οχήματα στα οποία βασίζονταν οι Ουκρανοί για τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση του προγεφυρώματος τους.

Ο "Μωυσής" και η ομάδα του φέρονται να χτύπησαν 31 ουκρανικές λέμβους και να σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 400 Ουκρανούς στρατιώτες. Τα πολεμικά του επιτεύγματα έφεραν σε απόγνωση του Ουκρανούς πεζοναύτες στο Κρίνκι και αποτέλεσαν την αιτία πίσω από δημοσιεύματα των New York Times και άλλων ΜΜΕ που μετέδιδαν εικόνες καταστροφής των ουκρανικών στρατευμάτων, με χαρακτηριστική τη δήλωση ενός Ουκρανού πεζοναύτη που παρομοίασε τη μάχη του Κρίνκι με "αποστολή αυτοκτονίας".

Ο εντοπισμός και η θανάτωση του "Μωυσή" αναδείχθηκε σε κορυφαία προτεραιότητα των Ουκρανών χειριστών drones στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Κάποια στιγμή, ως τα μέσα Ιανουαρίου, βρήκαν την ευκαιρία.

Ουκρανικό drone εντόπισε την ομάδα του "Μωυσή" να εκτοξεύει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το κρησφύγετό της στο Κρίνκι. Ένα ουκρανικό FPV έπεσε πάνω στο οίκημα και το ανατίναξε. "Μικρό δώρο στον Μωυσή", είπε ένας Ουκρανός χειριστής drone με το κωδικό όνομα "Balu".

Η εξουδετέρωση του Μωυσή δεν εξάλειψε την απειλή των ρωσικών drones μέσα και γύρω από το Κρίνκι, αλλά σίγουρα την περιόρισε. Ξαφνικά όλο και περισσότερα ουκρανικά σκάφη διέσχιζαν τον Δνείπερο.

Ενισχυμένοι και ανεφοδιασμένοι, οι πεζοναύτες της 35ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας στο Κρίνκι επιτέθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθήθηκαν εκατοντάδες μέτρα προς τα δυτικά, φτάνοντας -ειρωνεία της τύχης- έως το κτίριο όπου σκοτώθηκε ο "Μωυσής".

Η μάχη για το Κρίνκι δεν είναι πλέον μια "αποστολή αυτοκτονίας". Μετατρέπεται σε μια παγίδα φθοράς για τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα.

Προσπαθώντας επανειλημμένα και αποτυγχάνοντας να εκτοπίσουν τους Ουκρανούς στο Κρίνκι, οι Ρώσοι έχουν χάσει τουλάχιστον 157 άρματα μάχης, οχήματα μάχης και οβιδοβόλα και δυνητικά χιλιάδες στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν μόλις 24 ουκρανικά όπλα του Πυροβολικού, εξουδετερώντας μερικές εκατοντάδες Ουκρανούς πεζοναύτες και άλλους στρατιώτες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια αυστηρά μάχη θέσεων, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να κερδίζει έδαφος. Μετά τη δολοφονία του πιο επικίνδυνου Ρώσου στο Κρίνκι, οι Ουκρανοί έχουν το momentum και επιτίθενται.

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.